Големите производители: Не сме спекуланти, хлябът е поскъпнал с 60%

Големите производители: Не сме спекуланти, хлябът е поскъпнал с 60%

© Цветелина БелутоваОт юни 2010 г. досега хлябът е поскъпнал средно с 60 на сто и се очаква ново увеличение, съобщиха от браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари. По техни данни в момента крайната продажна цена на хляба е около 1.10 лева за 1 кг и ако се следва икономическата логика, тя трябва да достигне до 1.40 - 1.50 лева до февруари.


"Не сме спекуланти, цената на хляба се покачва заради поскъпването на основната суровина на световните пазари - зърното", аргументираха се представителите на камарата.


"Около 59% от цената на хляба е вложеното в него зърно. В началото на миналата година себестойността на зърното в хляба е била 37 ст. за килограм, сега е 62 ст.", обясни Никола Тапаров, председател на браншовата камара.  Той отрече да има какъвто и да е било натиск върху бранша за изкуствено поддържане на по-ниски цени на хляба в страната, включително и от търговските вериги.
"Който е допуснал да бъде натиснат от веригите, е бил натистнат. От асоциацията смятаме, че всичко е въпрос на отделни договори между производители и търговци", каза още Тапаров. По този начин той опроверга твърденията на малките хлебопроизводители, според които търговските вериги изкуствено занижават цената на хляба.


Според индустриалните компании от бранша в хляба се влага само качественото зърно от страната, което е около 30% от общата реколта или през 2010 г. е било около 1.2 млн. тона. "Хлябът, който се продава в България, е качествен и на ниска цена. Стойността му е около 27 на сто от средните нива за Европейския съюз", казаха от браншовата камара.


От организацията отрекоха в сектора да има картелни споразумения за цената. "Никой не е толкова глупав, за да се съюзява да продава на загуба, защото цената е по-ниска от икономически оправданата", каза Тапаров.


Коментара на Николай Тапаров вижте във фоторепортажа.

Още средата на миналата година браншовата камара е изпратила писмо до Министерството на финансите и Националната агенция за приходите (НАП), в което настоява всички хлебопроизводители да бъдат свързани с НАП подобно на бензиностанциите. Организацията също така иска диференциран ДДС за храните от 6%, както и задължителна регистрация на производителите по Закона за данъка върху добавената стойност. Оттам настояват и всички разплащания да се извършват по банков път. "Досега сме срещнали разбиране, продължаваме да чакаме", казаха от браншовата асоциация.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Добре де, цената се вдигнала заради брашното. Хубаво, приемам. Ама защо качеството се смъкна толкова много и буди съмнение дали изобщо има брашно в хляба? Мисля, че го правят от латекс със сол. И защо това, което излиза от домашната ми пекарна няма нищо общо с това в магазина, а уж по съставки са еднакви?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на veneling
  veneling
  Рейтинг: 1 Разстроено

  Не сте бе, как ще сте.
  Имам чуството, че ако една хлебарка в Боливия пръдне пак ще си намерите оправдание да качите цените.

  Един приятел има баничарница и преди 1-2 години го помолих да ми намери ръжено брашно да си направя хляб в къщи. Познайте какво - никъде не успя да намери. А на рафтовете е пълно с "био", "еко" и не знам си още какви скъпи хлябове..

 3. 3 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Малко ми е трудно да повярвам, че хлябът е качествен. Всъщност, в по-голямата си част е пълен боклук.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Весело

  Защо са намалили цената на хляба в ГабровоООООО?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело


  Уебмастер - хлебар по Пернишки

  Та Уебмастерите предполагам, че работят с фуражно
  зърно защото другото е отдавна изнесено за по - добра
  цена.
  Въпросът е : Какво прави Държавния Резерв ?
  Дали чичо Мирчо или негоподобен си върти пак
  същите далавери както предишните ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 6. 6 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Според индустриалните компании от бранша, в хляба се влага само качественото зърно от страната, което е около 30% от общата реколта или през 2010 г. е било около 1.2 млн. тона. "Хлябът, който се продава в България е качествен и на ниска цена. Стойността му е около 27 на сто от средните нива за Европейския съюз", казаха от браншовата камара.
  ------------------------------------------------

  айде бе... качествено брашно...
  публична тайна е, че хляба у нас се прави от нискокачествено зърно, тъпче се със сол и набухватели и хляба на сухар не може да стане, а придобива клисав, мокър вид точно половин час след като го разопаковаш от найлона...
  едно време хляб в найлон нямаше, освен земелките... и беше вкусен, миришеше на хляб и като дете изяждах половината носейки го към вкъщи...

 7. 7 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Там където се намеси държавата жито не никне.

  Отделете време навреме.
 8. 8 Профил на Petyo123
  Petyo123
  Рейтинг: 450 Гневно

  Тотални крадци и спекуланти!Лъжат и повишават безогледно цената на всичко,предпазени от грижливото крило на властта .Ще рече ,че цените могат да растат неограничено ,но заплатите ще бъдат замразени.Как може цигарите да бъдат с фиксирана цена и това да не намали търсенето им ,нито фатално да срути устоите на пазарната икономика.

 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Имам неприятното чувство, че качественото българско жито се изнася , а внасят жито със съмнително качество . Хлябът, който ядем е отврат .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#2] от "veneling":

  Точно така, в България няма производство нито на ръжено, нито на пълнозърнесто брашно! Познайте какво слагат, за да направят от 2 вида пшеничено брашно 100 вида хляб... Утайка от кафе е може би най-безобидната съставка. Тоя хляб с кафе трябва да го кръстят "хляб трезве".

 11. 11 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Големите производители: Не сме спекуланти, хлябът е поскъпнал с 60%

  Прави са другарите производители!
  За спекула може да говорим, когато поскъпването е не с 60%, а с 600%. За съжаление, цената на зърното расте, но не и цената на труда, който го произвежда.

 12. 12 Профил на KL
  KL
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#4] от "АБЪВ":

  Защото след приватизацията на хлебозавода през 90-те години, новия собственик държеше своеобразен монопол / 1 хляб = 1 лв. /. След като започнаха да функционират големите търговски магазини на Била, Лидъл и др., в условията на финансово-икономическа криза и реална конкуренция, монополиста се принуди да намали цената / 1 хляб = 0,85 ст. /

 13. 13 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Истински хубав хляб в Италия например сега струва 1,6 ЕВРО за килограм, но един такъв...като селския ни от едно време - с дебела препечена коричка. Нашите искат, гледам, да направят тук 1,6 ЛЕВА за кило, но това ще рече да е два пъти по-ниска цената.

  Е не става така - в Италия заплатките не са само два пъти по-големи, а 4 пъти (и нагоре разбира се)!. ЗНАЧИ ХЛЯБЪТ ТУК ТРЯБВА ДА Е НА ЦЕНА 3-4 ПЪТИ ПОД ТАЗИ ТАМ - и това колко прави 0,4-0,53 евро ЗА КИЛО! И то за хубав, какъвто тук май няма! Следователно да не казвам голяма дума, но и в момента цената на насъщния тук е малко завишена (за да съм точен - говоря за крайницени за потребителя, а не ме интересува колко искат да печелят търговците). точка.

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  За сведение на управляващите!

  Кайро отпуска още пари, за да спре хлебни бунтове!
  Египетските власти са отпуснали допълнителни средства от бюджета, за да субсидират вноса на големи количества пшеница. Те ще компенсират отменения договорен внос от Русия на 540 000 т. зърно заради наложения мораториум върху експорта на пшеница след сушата и летните пожари.
  Кайро заявява категорично, че са взети мерки да не се стигне до хлебни бунтове заради ръста на цените на пшеницата на световните пазари. "Политиката ни е ясна, гарантирали сме количествата, нужни за страната".

  Вестник "Сега", 23.09.2010, стр.8

  "Няма никаква драма, работим в пазарна икономика, може да вдигнем цената с 0.60 лв или 0.80 лв., ако поискаме".

  Можете, но вижте какво стана в Тунис. Ако това ви отърва - дерзайте, пък както винаги, народът има последната дума!

 15. 15 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 450 Неутрално

  абе прави са, навсякъде поскъпва хляба и то не с малко - ок. 25%

 16. 16 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Там, където се намеси българче хляб няма!
  Наглост невиждана!
  Това, което ви пращам е хляб от брашно с отлични вкусови качества и може да се купи с наши пари за 1 леФ насред Европата!
  1200 гр.

  http://www.penam.cz/cs/nase-vyrobky/katalogy-vyrobku/katalog-peciva/pecivo-dobry-den/chleb/chleb-konzumni-s-kminem-1200-g-32114.html

 17. 17 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Ама добре, нали бяха рекордни добиви, нали годината беше добра в България, нали всичко беше прибрано на време и няма нужда да се внася скъпо зърно - Всичко това бяха думи на министър Найденов.
  Идеята на държавните субсидии е, да компенсират производителите, за да могат да продават стоката си на по-ниска цена и по този начин, до населението да достигат по-евтини стоки, които са от приоритетна важност. В случая са стоки от първа необходимост. Хлябът и 1000 лв да стане, пак ще се купува защото хората трябва да ядът, за да съществуват. Ето за това държавата субсидира земеделците, а не яхтения бизнес. Ако от тези субсидии няма никакъв ефект, значи милионите, които се изсипват просто отиват в нечий джоб за лично ползване. Защо не си ги спестим и използваме за нещо друго, а?

  www.economistbg.com/
 18. 18 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Според индустриалните компании от бранша в хляба се влага само качественото зърно от страната, което е около 30% от общата реколта или през 2010 г. е било около 1.2 млн. тона. "Хлябът, който се продава в България, е качествен и на ниска цена. Стойността му е около 27 на сто от средните нива за Евро пейския съюз", казаха от браншовата камара." Нещо не ми се вярва качественото зърно изобщо да е останало в България, за да се продава на четвърт цена от европеиската нашия хляб,при условие,че в хляба 60% е зърно. Такава жертва от производители и браншови организации не мога да допусна! Доказателството за това е видно от всички - качеството!

 19. 19 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Нито зърното за брашното, нито маята която се ползва във милата ни татковина не е на нужното ниво! Качественото зърно отдавна е изнесено а относно маята им е много по евтино да ползват гадна турска която няма аромата, няма и вкуса на истинската, единственото което прави е да бухва! Няма вкусен и ароматен хляб в БГ, дори и домашно приготвения в повечето случаи е със некачествена суха мая!

  Подпис - електронен ;)
 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Така! В Т-маркет има хляб с цели 50ст по-евтин от другите магазини. Говоря за същата плътност и грамаж.
  Извод-всеки си прави каквото си иска. И си спекулира когато и както си иска.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на dan1koplatec1t
  dan1koplatec1t
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Слабо правителство - въображаеми (и/или реални) спекуланти. Това ми напомня един човек - Жам Виденов и "неговата" зърнена криза.

 22. 22 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Всеки от зърно производителите има натрупани големи количества жито от предходни години. Не го продават, защото чакат да му се вдигне цената. Или пък ако има слаба година цената пак се вдига и те го вадят на пазара. Един такъв ми каза,че ако иска нова скъпа кола ей сега ще продаде малко от скритото жито и я има. И аз съм спрял да ям хляб. Първо ,че е много вреден, трудно се усвоява, дебелее се от него, причинява инфаркти, става ти тежко от него и пречи да усетиш вкуса на истинската храна. Като свикнеш без хляб, после и една филия да изядеш и веднага усещаш че е вредна храна.Яжте салати,риба,месо,зеленчуци и плодове. Забравете за хляба,солта,захарта,майонеата и другите вредни неща.

 23. 23 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Весело

  Миналата седмица, 1кг брашно във Метро - Виена беше 26 цента с ДДС! Миналата година беше 25! Та с колко казвате е поскъпнал хляба тука? И защо крадеца вика дръжте крадеца?
  А да, мож би защото ние доматите ги ядеме с колците!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 24. 24 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Весело

  О, пропуснах да информирам, че брашното във Виена най-вероятно е от тези 10% хлебна пшеница, която се произвежда в България и след това заминава за Австрия! За нас естествено остава фуражната, със цена 100% отгоре на тази дето заминава за Австрия!
  Дали са виновни австрийците, или нашите производители на зърно, министерството на земеделието, или народът, че блее и псува под сурдинка, а нищо не предприема, за да си защити и без това все по-намаляващите му права, оставям на Вас да прецените?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:36 на 24/01/2011 от неговия автор.

 26. 26 Профил на drakich
  drakich
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Бах му мамата, че те тогава и Лукойл сигурно не спекулират с цените на горивата.

  * Днес банкоматът ми изписа съобщение "недостатъчна наличност". Не разбрах дали става въпрос за моята карта или за банката.
 27. 27 Профил на fallig_angel_
  fallig_angel_
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hristo Hristov":

  Да прав си, годината беше добра и добивите рекорни, ама за износ, не за българина!

  Докато не наложат вето на износа всяка година ни чака това!

  Ние си изнасяме нашето качествено зърно, после ще ревем че нямаме и ще купуваме буклука от вън!

  My candle burns at both ends It will not last the night; But ah, my foes, and oh, my friends - It gives a lovely light.
 28. 28 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Гневно

  Ама как да не сте спекуланти бре? Как може аз в домашната хлебопекарна да слагам 750гр брашно за 38ст(50ст/кг), мая за 5ст, сол,захар и олио за 10, 380гр вода и да пека на ток 1250гр. хляб за 55 ст (44ст/кг или 33 ст/750гр.) пресен вкусен топъл хляб, а ВИЕ ЩЕ МИ ОБЯСНЯВАТЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА ВИ КУПЯ КАНЦЕРОГЕННИТЕ НАБУХВАТЕЛИ, ОЦВЕТИТЕЛИ И ХИМИКАЛИ ПО 1.60лв/кг !???!???! Ще ме хванете за.....

 29. 29 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  До коментар [#9] от "ARRI":

  Не се притеснявай, защото има лошо, има и по-лошо. Ако например "Монсанто" ни натисне да отглеждаме ГМО пшеница ще стане още по-зле. Вижте какво стана в Германия, където започнаха да си хранят животните с отпадъците от производството на биодизела! Да се молим, да не дойде време, когато ще ядем хляб и месо от НЕФТ, понеже както е тръгнало ще си унищожим селското стопанство за сметка на ПЕЧАЛБИТЕ!

 30. 30 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Вихри се спекула , а правителството само констатира.
  Дневник, тази новина трябва да е до новините за Тунис!!
  Апропо, защо нямате новини за въстанието в Тунис. Това е водеща новина по CNN и BBC. Или мислите , че примера е заразен. То при тая корупция, спекула , беззаконие и толериране на "бизнеса" си е опасно. Я да вземат и нашите хора да потърсят справедливост и морал.... а не, по-добре да змазваме с инервюта на "бизнесмени" от "браншовата организация"

 31. 31 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#29] от "Дедо Либен":

  Аз казах, че се съмнявам в качеството на зърното което внасяме . Не го казах на глас , но мисля , че отдавна внасяме гмо пшеница . Дали я отглеждаме , или я внасяме , факт е, че я хапваме .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 32. 32 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2956 Неутрално

  28,
  Лесна е сметката- 1.00лв хляб е реално:
  0.84 лв стойност на хляба и 0.16 лв ДДС
  - от 0.84лв към 0.42 отиват за веригата, която ти го продава(Купуват на 50-60% от цената максимум стоките си от производителите и вносителите.)
  - в 0.42лв има заплати, осигуровки, печалба, транспорт, сметка колко % от хляба не се продават и трябва да им се приберат парите

  Та... И при твоя домашен хляб имаш 20% ДДС на суровините, та той ти излиза на 0.37лв без данъка. Проблемът на производителя е, че в 0.05лв разлика с твоята цена не може да плати всички данъци, осигуровки, заплати, горива и т.н. Затова и се гони цена на суровините 0.20лв примерно(Не съм производител, та само догаждам.), а това се сещаш как се отразява на качеството.
  Не защитавам производителите. Просто данъците ни са високи(В ЕС почти навсякъде ставката на ДДС за храни е 0 или 3-4 пъти под тази за другите стоки.), набутахме се сами с големите вериги, които утрепаха конкуренцията на малките и направиха така, че да се случи 40-50% от крайната цена да е в тях, т.е. те прибират толкова, колкото производителят получава за своя печалба и покриване на всички разходи. Накрая големите пари, които биха могли при по-ниски надценки да ни донесат по-големи заплати, по-добро качество и т.н., отиват в чужбина, а ние се чудим защо сме на този хал.

 33. 33 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Защо ли имам бегли спомени, че най- големите търговци на зърно в България са подчинени или подставени лица на ТИМ? Сами си правете изводите тогава.

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#33] от "tralala2010":

  Така е, но ако не знаеш, форумното мнение на пишещите тук гербери е, че ТИМ е честна организация, работеща за благото ни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#28] от "Коки":

  Към твоята цена трябва да сложиш цената на фурната ти, плюс цената на труда ти. Освен това има и други разходи, които не се виждат но са неизбежни, като например цената на обекта, в който ти се помещава фурната щото не е във безвъздушното пространство, разходите по доставката също така. Вероятно дори не съм изчерпателен. Това от една страна, за да е по-точна сметката, без да защитавам някой.

  От друга страна, производителя ги плаща всички тия разходи, за суровини, за машини, за труд, за доставка до магазина. Първо ги плаща, после си търси клиенти да продаде продукцията си. Ако клиентите не му харесват съотношението цена-качество на продукцията го подминават, отиват при друг или пресмятат дали няма да им е по-изгодно да си правят хляб в къщи и решават. Това се казва пазар, такъв, какъвто трябва да бъде. Вярното е, че като почне да се меси някой било със нормативи или със споразумения нещата се изкривяват и става държавен пазар или картелиран пазар и прочие но при всички положения е в полза на едни за сметка на други.

  Отделете време навреме.
 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#35] от "dreamer":

  Мен крайната цена не ме притеснява толкова - хляба в къщи е обикновенно на същата, та дори и на по-скъпа цена. Проблема е огромното, ама огромно разминаване в качеството, при еднакви продукти (по описание)

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Повечето коментари са изцяло емоционални.
  В крайна сметка цената на зърното в Еврпоейския съюз би трябвало да е сходна в повечето страни, така че сравняването на цената спрямо заплатите на Запад не е удачно, още повече че някои там особено във веригите се реализират по-големи обеми.
  Всъщност не е трудно всеки да си направи сметка: ако стойността на брашното в килограм хляб е около 60 ст. като се добавят производствени разходи (ток, труд, мая, вода, постоянни разходи) и печалба, себестойността става към левче. Като се добави транспорт, печалба на магазина става към 1.20 + ДДС = 1.44
  Колкото и да се намалява печалбата и разходите, цена под левче определено е нереална. Освен ако производителите не влошат още качеството или не прикрият част от останалите разходи.

 38. 38 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#28] от "Коки":

  А да, забравих да спомена, че като сметнеш всички разходи по-точно, ще трябва някои да ги умножиш с процента на ДДС тъй като в цената на хляба по магазините има 20% ДДС, които се плащат от крайния потребител както знаеш. Например ако хляба струва 1,20лв. двадесетте стотинки отиват в държавата (най-често за да ги открадне някоя наша фирма), а в твоя пример ако приемем, че в закупените продукти за хляба вече има ДДС то най-малкото трябва да се начисли върху цената на труда ти тъй като върху разходите за труд на всяка произведена стока в страната ДДС-то се заплаща от потребителя, разбира се.

  Отделете време навреме.
 39. 39 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тони!":

  Аз затова написах "съотношението цена-качество". Това прави всеки като взима решение какво да си купи. Особено ако имаш алтернатива. Между другото аз самия много често си пека хляб в къщи, точно защото съотношението цена-качество от магазина не ме устройва. Даже имам чувството, че се наяждам с по-малко количество. Което може би в здравословен аспект също не е маловажно.

  Отделете време навреме.
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#39] от "dreamer":

  Именно. Но за мен големия проблем си остава разликата между вложеното и написаното на етикета.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2956 Неутрално

  Тони, ето ти малко сметки защо качеството е ниско, макар че писах за това къде всъщност е основата на проблема. Нека имаме малка фурна с 10 пекаря, 5 шофьори за разноса и 1 счетоводител. Да приемем, че вади 10000кг на ден. Почваме да смятаме от 1.00лв крайна цена за килограм в магазина или 0.42 оставащи в производителя(Писал съм защо са толкова.):
  - Приходите са константно 4200лв на ден при 100% реализирана продукция, което е невъзможно, а се говори за 30-40% брак при работата с вериги.
  - Ако пекар получава по 400лв заплата, то разходите за месец за 10 за заплата+осигуровки са ок. 4500лв или 183лв на ден
  - За шофьорите смятам заплата 800, защото са им високи- нека и за тях са 183лв на ден
  - Счетоводителят да е на 800лв с 300 осигуровки- 37лв на ден
  Така, от 4200лв имаме разходи за заплати 403лв.
  Слагаме примерно търсена 10% печалба за фирмата след данък печалба(т.е. 11%)- 462лв на ден. Остават 3335лв за:
  - ток, вода, гориво за транспорта, изплащане на машини, бусове, сгради, ремонти, подкупи на чиновници, лихви по кредити и т.н. Ако вноска за бус е месечно 600лв, то 5 буса без нищо правено по тях са средно 100лв на ден. Може би за другите машини търсим пак 100, за сградата- 200 и т.н.
  - има данък сгради, такса смет, данъци за бусовете, винетки
  - горивото на бус, който би разнесъл 2000 хляба, сигурно е резервоар на ден- 100 и нещо лв.
  - останалото е за суровини, а май останаха по 15-20 стотинки на килограм.
  Ти купуваш брашно и т.н. на цена, която ти вади без ДДС стойност 0.37лв като суровини. Производителят трябва да се оправи в двойно по-малко пари, а не е ясно дали може да намери чак толкова евтино качествени брашно и мая. Затова и качеството е ниско- за суровина в цената остават пари, дето покриват трици и кафе явно. Сложи и мисъл как 10% печалба за собственика да станат 15-20 и... Вече тук и държавата яко мълчи като партизанин на разпит, защото чиновниците получават достатъчно подкупи, за да приемат соя за сирене и т.н., а и трудно се пази рейтинг с обяснение защо трябва хлябът да струва 2лв, за да е нормален, ако не се скарат политиците с веригите или не се бутне ДДС яко.
  Примерът е съвсем хипотетичен, но дава насока как трябва да се мисли все едно ти самият тръгваш да правиш същия бизнес.

 42. 42 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Весело

  Коки а дали помещението в което си сложил пекарната
  отговаря на изискванията по НАССР на ХЕИ? Тока ти
  на промишлени цени ли го плащаш или на домакински?
  Както каза колегата по-горе ДДС начисляваш ли?
  Труда и времето смяташ ли ги.Заявил ли си пред ХЕИ
  състава и технологията, и колко проверки до сега си "отбил"
  Транспорта на продуктите дето ползваш специализиран ли е
  имаш ли санитарно разрешително за него от ХЕИ.Начисляваш ли амортизации на транспорта ,фурната,инвентара ,апартамента дето го печеш този хляб.Да не продължавам ,че става смешно сравнението ти.

 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#41] от "атанас":

  Наско, напълно съгласен съм с теб. Аз съм последния, който ще тръгне да се меси в ценообразуването на някой друг. Но когато слагаш трици, то пиши на етикета трици. Когато слагаш брашно, да пише брашно. Просто искам да знам какво купувам. СИтуацията сега е, че ни продават хляб, който е евтин като за брашно, но скъп като за трици. Ама е правен от трици.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#23] от "traveler1":

  Хайде хайде. И аз съм във Виена и доскоро се дивях как може всичко друго да е 2х БГ само хляба да е 3-4 пъти по-скъп.
  Нормално е като си дъмпват цената да намаляват качеството, сега с новата цена ако го правят ще се появи нов играч да ги измести.

 45. 45 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Я кажете как да си избера домашна хлебопекарна? Гледам в сайта не един голям магазин за техника, че има цени от 83 до 400 лв. Предполагам, че колкото по-скъпа, толкова по-добра, но струва ли си премията?

  Не цъкам плюсове и минуси.
 46. 46 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2956 Неутрално

  "Вече тук и държавата яко мълчи като партизанин на разпит, защото чиновниците получават достатъчно подкупи, за да приемат соя за сирене и т.н., а и трудно се пази рейтинг с обяснение защо трябва хлябът да струва 2лв, за да е нормален, ако не се скарат политиците с веригите или не се бутне ДДС яко. "

  Затова дълго соята с палмово масло беше "сирене" и "кашкавал", каймата стана по "Стара планина" и обикновена(Но не се наложи да се пише соева смес.) и т.н. Тук интересите на на няколко страни:
  - търговците искат да се купува, а не може да продават "соеви смеси с тоалетна хартия". В същото време иди им бутни някак горницата.
  - чиновниците гонят пълен джоб с подкупи и да има много ДДС, за да има какво да крадат, че и да има бюджет за заплатите, които получават за кафе, докато си вършат сериозната лична работа.
  - политиците получават от всички, а не искат и овцете да се усетят как са доени. Често те самите са в бизнеса чрез подставени лица(Било да държат верига, било да им се отчитат печалбите от завод.).
  - производителите искат да въртят парите си и да печелят от бизнеса си, а просто пазарът е толкова изкривен, че нищо освен ментето не би било продаваемо(Видя се как колбаси почти от месо не може да се продават заради двойната си цена.). Така няма кой от тях да каже "Продавам ви трици." с етикета си. По-скоро всички при случай някой да измисли пореден тарикатлък- да сложи прах за пране в комбинация с нещо за прикриване на вкуса, но да спечели 1ст отгоре, биха го последвали. То и така постепенно се стигна до сегашното качество...
  Прецакани са потребителите, ама те според всички по веригата имат една основна задача- да бъдат доени и да мълчат. В редичката на прецаканите са и дребните играчи, които няма как да спазят всички промени на нормативната уредба, изискванията за куп инвестиции(За хранителната индустрия стандартите са убийствени за съблекални, миялни помещения и какво ли още не, а това си е просто в основата си не защита на потребителя, а спънка да се почне от 0 бизнес от нов играч без куп пари и протекции.). Те са тотално убити от далавераджиите, които имат протекциите да продават ментетата си, а само те реално са натискани да имат някакво качество, защото нямат много за подкупи, а и често са на ниво квартален магазин като продажби, т.е. са пряко зависими от оценката на клиента.

 47. 47 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2956 Неутрално

  Към 46- това съобщение беше отговор за Тони и започва с цитат на друго мое съобщение, който развих като идея.

 48. 48 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#44] от "Skydiver":

  Аз за хляба не помня да съм писал! Във Виена има и хляб от 50 цента и хляб от 2 евра! Примера ми за брашното! обаче е верен, тъй като го видях с очите си в Метро-Виена миналата седмица. И това при положение, че само преди месец купих брашно от нашето Метро на София мел при цена за 1кг над 1лв! Щом си там разходи се и виж колко е цената на брашното с метромарка Аро!
  Поздрави на любимия ми град Виена

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 49. 49 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Много интересен дебат. Според хлебарите в свободната икономика въпросът за цената се решава от пазара. Според управляващите въпросът за цените трябва да се решава не от пазара, а от някой друг! Интересното е, че това вече сме го опитвали и очевидно не даде добри резултати. Лошото е, че напъните за реставрация на комунизма идват от правителство, което излъчиха депутати, които ние сами избрахме.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Има и друго-проблеми имат големите производители на хляб, или т.нар. "заводски хляб".
  Не искам те да фалирват, все пак и там работят хора, които имат семейства. Но нека да видим кои са им собствениците, защо искат да се вдигне цената на хляба с постановление, а не на пазарен принцип?
  Тук като че ли става дума за конкуренция между малките и големи производители на хляб, и големите нещо не се справят!

 52. 52 Профил на fallig_angel_
  fallig_angel_
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#51] от "shumkar":

  Не става въпрос за конкуренция а за договорка между големите нали трябва да имат собствениците за нови коли. А малките кучета ги яли, нямали са пак няма да имат! Докато има лобизъм така ще е, колкото и да ни е тъжно и гладно, защото възрастните хора с пенсии по 160лв, кое да платят вече и за хляб няма да им стига!
  А за добре облечените господа и госпожи които рапота за 2филии не вършат в парламента, кризата ще им се отрази до толкова че да ядат луканката без хляб!!!!!

  My candle burns at both ends It will not last the night; But ah, my foes, and oh, my friends - It gives a lovely light.
 53. 53 Профил на fallig_angel_
  fallig_angel_
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#50] от "shumkar":

  Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак!
  Да кажат и заплатите как са, та тогава да дигаме крак

  My candle burns at both ends It will not last the night; But ah, my foes, and oh, my friends - It gives a lovely light.
 54. 54 Профил на poi
  poi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Слушах разни специалисти по хляба по една от ТВ тази сутрин. Прочетох написаните по горе коментари.
  СЛЕД МАЛКО ОТИВАМ ДО ЕДИН ОТ ГОЛЯМИТЕ МАГАЗИНИ И СИ КУПУВАМ МИНИ ПЕКАРНА ЗА ХЛЯБ - ТАКАВА С ОТЛОЖЕН СТАРТ.
  Пенсионер съм, ще пека хляб за нас и за децата, които живеят наблизко.
  Ура, намерих си прекрасно занимание !!!!!!!!!!!

 55. 55 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Силозите в цяла Добруджа (житницата на България) са собственост на Химимпорт (ТИМ).
  Дали големите хлебопроизводители не са част от този холдинг (67 000 предприятия общо)? Журналистите могат да го проверят.
  Ако искат!

 56. 56 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#54] от "poi":

  Уцелил ли вярната рецепта - преносно и буквално. Искам да споделя опит - с течение на времето започнах все по-трудно да намирам хубав хляб - постоянно беше недопечен, като че ли нямаше брашно в него, някакъв пухкав такъв, не мога да се наям с него, ям по 7-8 филии .. Купихме си фурна за печене на хляб - родих се ! Прилична такава струва около 150 лв - предимства - знаеш какво ядеш ! Кеф ти пълнозърнест, кеф ти диетичен, кеф ти с маслини и т.н. Избираш си колко точно да е препечен. Отложен старт - прибираш се от работа, чака те прясно изпечен и добре ухаещ хляб. Не ти пука дали тая сутрин доставчика е благоволил да зареди магазина. По празници - няма проблем, печеш когато ти е кеф. Ако искаш, може и кекс да си изпечеш. Продукти - брашно, сол, мая, захар, олио (в минимални количества). Има една огромна разлика : ПЪЛЕН Е С БРАШНО - две филии ти идват баш добре на стомаха. Купете си, няма да съжалявате. Нека го направят по два лева хляба.

 57. 57
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:04 на 25/01/2011 от неговия автор.

 58. 58 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Не сте спекуланти,
  ама карате на аванти!

  www.berbenkov.hit.bg
 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Няма ли най-сетне някой да обясни на т.н. "асоциации", "организации" и пр. "сдружения" на производители и търговци, че всякакво обсъждане на търговски въпроси вкл. цени, търговски отстъпки, дял от пазара, норма на печалба и пр. попадат под ударите на закона за защита на конкуренцията.
  Това, че в КЗК дето всичките им плащаме заплатите и си барат ония работи вместо да се самосезират веднага и им тръснат подобаващи глоби за очевадно картелиране, съсвсем не означава че тия мамини-сладки червенотиквенчета писали се "хлебари" ще им мине номера.
  Ами на който от вас не му изнася цената на продукта който предлага на пазара да направи така, че да му се купува на по-висока цена. Да предложи по-добър продукт и се бори за клиентите си. Така е по цел свят.
  Да, ама вас като ви правиха "бизнесмени" май тия неща са забравили да ви ги обяснят и за тва мине се не мине и бегом да тичате при полата на мама да ви решава проблемите и бърше дупетата.

 60. 60 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Саудитски министър свали цената на петрола...........
  Цената на петрола падна под 88 долара за барел до най-ниското си ниво за последните близо два месеца след изказване на министъра на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими, съобщи Investor.bg...........

  Алоооооо, бандата от Правец, бойковите хора, 'волската" червена глАва, КОГА ще намалите бензина ????

  BIG AL
 61. 61 Профил на fallig_angel_
  fallig_angel_
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#55] от "shumkar":

  Да си чул за тях накога да пишат???
  Не !!!
  И няма и да чуеш!

  My candle burns at both ends It will not last the night; But ah, my foes, and oh, my friends - It gives a lovely light.
 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#59] от "k_":
  Ако ти си производител на зърно и знаеш, че можеше да си продадеш зърното за 620 лева на тон зад граница, ще го продадеш ли за 370 лева на тон в България?
  Естествено, че не!
  Голям рев вдигнахте, но отказвате да приемете простичките факти.
  Дори и след повишението на цената, няма да има съседна на нас държава, в която хлябъдт да струва по-малко отколкото в България.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#27] от "fallig_angel_":


  Не защитавам производителите, но малко позабравяте, че реколтата в същност миналата година не беше от най-добрите, защото през целия юни месец валяха дъждове и тревогите бяха, че влагата в полегналите класове влошава качеството на зърното.
  Реколтата не беше като тази от 2008, когато добивите бяха наистина от най-високите за последните години. Т.е. те имат някакво основание за повишение, въпросът е до каква степен.
  Но най-големият проблем е отсъствието на ефективна държавна политика относно "Държавния резерв". Ако изкупуваха дори 20% от необходимите годишни количества винаги можеха да влияят върху страстите на хлебопроизводителите.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 64. 64 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#55] от "shumkar":

  Този, който държи силозите, държи силозите. Това изобщо не означава, че зърното в тези силози е негово, че брашното произведено от това зърно е негово и, че хлябът произведен от това брашно е негов!

  Има едно такова понятие складови записи. Аз съм зърнопроизводител и обработвам 10 хиляди декара в Добруджа. През юли съм ожънал житото и имам два варианта - да го продам по 400 лева на тон, каквато е цената в момента или да го закарам в силозите на ТИМ или на някой друг, да си платя по 5 лева на тон на месец, срещу което получавам складов запис, който мога да заложа пред коя да е банка и да изтегля срещу него кредит за да си финансирам есенната кампания, след което през декември да продам житото си срещу 600 лева на тон, да си погася кредита и да си осигуря допълнителни 100 лева след покриване на всички разходи по операцията.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 65. 65 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#32] от "атанас":

  Затова и се гони цена на суровините 0.20лв примерно(Не съм производител, та само догаждам.), а това се сещаш как се отразява на качеството.
  ---------------------------------------

  За да дам по-точни данни - нашата кооперация изкупуваше житото от арендаторите на цена 0,28 лв за килограм. При това моето учудване беше, че за разлика от други години, когато изкупуването продължаваше само един месец и кой продал - продал, то тази година кампанията за изкупуване на рентите продължаваше докато не се изкупи всичко възможно. Понеже познавам нещата доста от близо, знам че кооперацията работи със свое зърно за посев всяка година и не е спирала да работи още от поземлената реформа, т.е. земите никога не са пустеели, не е купувала чужди сортове пшеница, а работи само с традиционни български.
  Та при тази изкупна цена от 0,28 лв. предполагам житото е отишло само за износ

  un buen dia empieza con un solo rayo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK