Големите производители: Не сме спекуланти, хлябът е поскъпнал с 60%

Големите производители: Не сме спекуланти, хлябът е поскъпнал с 60%

© Цветелина БелутоваОт юни 2010 г. досега хлябът е поскъпнал средно с 60 на сто и се очаква ново увеличение, съобщиха от браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари. По техни данни в момента крайната продажна цена на хляба е около 1.10 лева за 1 кг и ако се следва икономическата логика, тя трябва да достигне до 1.40 - 1.50 лева до февруари.


"Не сме спекуланти, цената на хляба се покачва заради поскъпването на основната суровина на световните пазари - зърното", аргументираха се представителите на камарата.


"Около 59% от цената на хляба е вложеното в него зърно. В началото на миналата година себестойността на зърното в хляба е била 37 ст. за килограм, сега е 62 ст.", обясни Никола Тапаров, председател на браншовата камара.  Той отрече да има какъвто и да е било натиск върху бранша за изкуствено поддържане на по-ниски цени на хляба в страната, включително и от търговските вериги.
"Който е допуснал да бъде натиснат от веригите, е бил натистнат. От асоциацията смятаме, че всичко е въпрос на отделни договори между производители и търговци", каза още Тапаров. По този начин той опроверга твърденията на малките хлебопроизводители, според които търговските вериги изкуствено занижават цената на хляба.


Според индустриалните компании от бранша в хляба се влага само качественото зърно от страната, което е около 30% от общата реколта или през 2010 г. е било около 1.2 млн. тона. "Хлябът, който се продава в България, е качествен и на ниска цена. Стойността му е около 27 на сто от средните нива за Европейския съюз", казаха от браншовата камара.


От организацията отрекоха в сектора да има картелни споразумения за цената. "Никой не е толкова глупав, за да се съюзява да продава на загуба, защото цената е по-ниска от икономически оправданата", каза Тапаров.


Коментара на Николай Тапаров вижте във фоторепортажа.

Още средата на миналата година браншовата камара е изпратила писмо до Министерството на финансите и Националната агенция за приходите (НАП), в което настоява всички хлебопроизводители да бъдат свързани с НАП подобно на бензиностанциите. Организацията също така иска диференциран ДДС за храните от 6%, както и задължителна регистрация на производителите по Закона за данъка върху добавената стойност. Оттам настояват и всички разплащания да се извършват по банков път. "Досега сме срещнали разбиране, продължаваме да чакаме", казаха от браншовата асоциация.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK