"Болкан Минерал енд Майнинг" ще добива злато в Крумовград в следващите 30 години

Болкан Минерал енд Майнинг", която е собственост на канадската "Дънди прешъс метълс", получи 30-годишна концесия за добив на злато от находище "Хан Крум" край Крумовград. Това реши днес правителството, съобщи правителствената информационна служба.


Находището се намира в землищата на селата Гулия, Дъждовник, Звънарка, Къклица, Малко Каменяне, Овчари и Сърнак, община Крумовград. За срока на концесията дружеството ще инвестира над 114 млн.лева, е посочено в съобщението. Очакваният средногодишен добив е 850 хил. тона руди. Община Крумовград ще получава 30 на сто от концесионните плащания.


В началото на януари "Дънди прешъс метълс" получи положително становище от министерството на околната среда за златодобивния си проект в Крумовград. Това стана, след като през юни 2010 г. дъщерната фирма на канадската компания "Болкан минерал енд майнинг" преработи проекта си за златодобив, елиминирайки поискания по-рано от нея цианиден способ за обработка на рудата.
Новият проект не включва хвостохранилище и ще заема по-малка площ от първоначално планираната в находището Ада тепе край Крумовград. Очакваната инвестиция е около 100 млн. долара и от мината ще се добиват между 800 000 – 1 000 000 тона преработена руда годишно, се казваше в съобщението на канадската компания. По нейни оценки в находището се съдържат около 25 тона злато. Добивът ще продължи 8-10 години, след което ще бъде направена рекултивация на терените.


Максималният добив на злато от златосъдържащата руда ще бъде 85% по новия способ при 96 на сто чрез цианидния. Този вариант беше избран от фирмата след дългогодишни спорове с неправителствени организации, които се опасяваха от евентуални цианидни разливи в бъдеще и след изгубен съдебен спор с екоминистерството за въвеждането на цианидно извличане в другото находище, разработвано от "Дънди" - в Челопеч.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK