Cushman&Wakefield: Пазарът на офис площи в Европа тръгна нагоре

През 2010 г. наемите на офис площи в Европа са отбелязали ръст от 1%, показва проучване на пазара на международната агенция Cushman&Wakefield. Докладът беше представен от "Фортън Интернешънъл" (Forton International) ексклузивен партньор за България, Сърбия, Македония и Косово.


Положителната промяна на наемните нива се дължи на трайните признаци на икономическо възстановяване в някои части на континента, което е и причина определени локации да отбележат значителен ръст на наемите. Като цяло обаче картината на континента остава по-скоро стабилна с приблизително еднакъв брой страни, които отбелязват ръст, и страни със спад на наемните нива и липса на динамика.


Западна Европа
Най-голямо повишение в Европа през 2010 г. бележи Великобритания с най-значителен ръст на наемните нива на офис площи в централната част на Лондон.
Наемите в Ситито са с 25% по-високи в сравнение с 2009 г., а тези в Уест Енд – с 27%.
Сред останалите страни от Западна Европа, в които се наблюдава възстановяване на наемните нива са Франция и Италия със съответно 9% ръст в Париж и 10% в Милано.


На другия полюс са страни като Ирландия, Испания и Гърция, където наемите на офис площи спадат съответно с 19%, 7% и 3%. Основните причини са икономическите трудности, които продължават да изпитват тези страни и на предпазливото поведение на компаниите в тях.


Централна и Източна Европа
Като цяло, в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) наемите остават без промяна, като Русия, Литва и Украйна отчитат ръст, който компенсира пониженията, регистрирани на други места.


Въпреки нарастването на търсенето в България и Румъния през изминалата година, то остава недостатъчно на база големия обем нови офис площи, което се отразява в понижение на наемните нива съответно с 9% и 5% на годишна база.


Светът
В глобален мащаб Хонконг изпреварва по наемни цени Лондон, който през последните десетина година беше начело на класацията. Хонконг бе на трето място през 2010 г., но се изкачва на първо с цени от 1931 евро/кв. м на годишна база за 2011 г. Втори е лондонският квартал Уест Енд, където наемите на офиси са средно 1872 евро/кв.м. Трети е Токио с 1334 евро/кв.м. Тези три града са и единствените, в които нивата през годината са били над 1000 евро/кв. м.


София
Със 187 евро/кв.м средна цена за наем на офис площи, централната бизнес зона на София се нарежда на 65-о от общо 68 града, включени в класацията на Cushman&Wakefield. Това е отстъпление с 10 места спрямо 2010 г., когато българската столица беше на 55-о място. По цени извън централните бизнес зони София е на 43-то място със 131 евро/кв.м.


"Основна причина за това е фактът, че у нас през изминалата година наемните нива регистрират допълнителен спад от 9% спрямо 2009 г., докато при повечето сравними страни около нас в класацията те вече бележат ръст. Прибалтийските републики например, които бяха зад нас в дъното на класацията след двуцифрения си спад на БВП през 2009 г., през 2010 г. регистрират сериозно нарастване на наемите", коментира Владислав Кайзеров, мениджър "Офис площи" във Forton International. Според него двата основни фактора, които през миналата година промениха тренда и в момента движат наемните нива нагоре в различните части на света – ограничено предлагане и/или устойчиво икономическо възстановяване, в България все още не са налице.


"Активизирането на офис наемателите и положителните макроикономически сигнали от увеличения износ през последните месеци на миналата година ни дават основания да вярваме, че скоро и у нас трендът на наемите може да се промени. А докато това се случи ни остава единствено да се възползваме от ниските разходи за офис в България и да привлечем максимален брой чужди компании в страната", допълва Кайзеров.


Общата оценка на анализаторите от Cushman&Wakefield е, че пазарът на офис площи в София през 2010 г. е пренаситен откъм предлагане, а търсенето е все още слабо. Обемът първокласни офис площи продължава да расте и въпреки слабото повишение на търсенето, е възможно да се очаква допълнителен натиск върху наемните нива, преди да се достигне до стабилизиране и последващ ръст на наемите, се посочва още в доклада.


Съседите
В съседна Гърция анализаторите отчитат най-високото от 5 години насам ниво на незаети офис площи (над 8%). Въпреки спада на цените с 3%, през тази година се очаква пазарът да остане слаб, а активността на наемателите да бъде движена от понижението на цените и рационализацията на пространствата.


Без промяна според Cushman&Wakefield ще остане пазарът в румънската столица Букурещ, където през 2010 г. е отчетен 5% спад на наемните нива. Търсенето се запазва слабо през по-голямата част от годината. За 2011 г. се очаква увеличаване на активността, тъй като изтичат голяма част от договорите, подписани преди кризата. Въпреки това основният фактор ще остане консолидацията на офис пространство, смятат експертите.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Речник:
  Офис - място, където разни служители се размотават и подяждат печалбата на фирмата.
  Интернет, on-line - място, където наистина можеш да си свършиш работата.

  stog
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  За какъв ръст от 1% говорят, след като инфлацията в еврозоната е повече от 3%.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK