ITD Network купува 100% от "София онлайн"

Интернет доставчикът излиза от LAN бизнеса и ще се фокусира върху бизнес абонати

Стоил Тодоров, изп. директор на ITD Network

© ITD Network

Стоил Тодоров, изп. директор на ITD NetworkITD Network, доставчик на международен интернет за България, увеличава своя дял в оператора "София онлайн" до 100%, съобщават за "Дневник" от купувача. Стойността на сделката не е ясна.


Тя е знак, че заради насищането на пазара компании, предоставящи услуги на интернет доставчици, може да се ориентират към крайни частни и бизнес клиенти в сегмента SOHO (small office/home office).


"София онлайн" има собствена подземна кабелна MAN (Metropolitan Area Network) мрежа в столицата. Тя осигурява свързаност на корпоративни клиенти между офисите им. Сред конкурентите й са "Интерут" и "Нетера".
Компанията разполага и с т.нар. отделни физически влакна (dark fiber). "София онлайн" има 500 бизнес абоната по данни на купувача. Доставчикът има приходи от 2.8 млн. лв. и печалба от 43 хил. лв. за 2009 г., показва справка в Търговски регистър. През септември 2010 г. "Булсатком" придоби LAN мрежата на "София онлайн".


Досега телекомът беше поравно собственост на ITD Network и "София онлайн нетуърк". Последното е притежавано от Мартин Хинков (изп. директор на ITD Network до януари 2011 г.), Даниел Атанасов, Лъчезар Георгиев и Анета Дойчинова, всички с по 25%. ITD Network купува половината от "София онлайн" през 2007 г. Тогава фирмата поддържа оптична инфраструктура, покриваща 80% от населението на столицата.


ITD Network продава оптична свързаност за бизнес клиенти (Fiber to the home) в Пловдив и Велико Търново. Приоритет за ITD Network ще бъде внедряването на същата технология и в столицата. През 2010 г. ITD Network има 8.8 млн. лв. постъпления и 900 хил. лв. печалба, което е съществено увеличение спрямо 2009 г. (приходи - 5.9 млн. лв., печалба - 46 хил. лв.). По-добрите финансови данни на купувача са резултат от продажбата на LAN мрежите на "София онлайн" и "Асеновград нет" на "Булсатком". За 2011 г. компанията очаква близки резултати.


"Продажбата на всички бизнеси, свързани с предоставянето на услуги по LAN мрежа, е напълно естествена стъпка в развитието на компанията предвид изчерпаните възможности на технологията", коментират от ITD Network. Затова компанията засега не смята да купува доставчици. Техни конкуренти в София са "Виваком", "Мобилтел" с новопридобитите "Спектър нет" и "Мегалан" и т.н. В Пловдив и Велико Търново компанията се конкурира с Blizoo и местни LAN доставчици.


"Очаквам консолидацията на интернет доставчици да е по-интензивна през 2011 г. поради засилващия се конкурентен натиск върху по-малките доставчици, част които вероятно биха се съгласили да бъдат придобити от по-големи компании, макар че досега са отказвали такива оферти. Влияние в тази посока ще оказва и достъпът до финансиране в сектора от банки и фондове, който отчете известно подобрение през 2010 г. и очаквам тази тенденция да се запази и през новата година", коментира Красен Йотов от анализаторската агенция Industry Watch.


"Краткосрочната перспектива [за развитие на SOHO сегмента] не е много благоприятна, тъй като бизнес услугите, които обикновено спадат към този сегмент от пазара, бяха силно засегнати от кризата. Потенциалът за растеж на сегмента SOHO (small office/home office) в средносрочен план е голям имайки предвид все още слабото навлизане на модерните технологии в този сегмент от пазара. Очаквам повече компании в SOHO сегмента да се възползват например от възможностите за дистанционна работа, чрез която биха реализирали и икономия на разходи", допълва Красен Йотов.


"Ако в предходни години намаляването на цените можеше да бъде компенсирано с увеличение на продадените капацитети, то през 2009 и 2010  г. се оказа, че необходимостта от капацитет е достигнала праг на насищане. В резултат на което  доставчиците на интернет на едро, в това число и ние, преживяха намаление в приходите от тези услуги. Следим тенденциите на пазара, за това своевременно се преорентирахме към пазарния сегмент на крайните клиенти (бизнес и частни потребители)", обобщават от ITD Network.


Собственик на оператора от началото на януари е "Ай Ем холдинг". Иво Димитров притежава 75% от холдинга, а останалият дял е на Михайлина Паякова. Преди януари 2011 г. Иво Димитров и Михайлина Паякова притежаваха директно по 50% от ITD Network.


"Ай Ем холдинг" поддържа разнообразни бизнеси като хостинг услугата netbg.com, производство на сладоледи, печатница и рекламна агенция, фирма за строителство и недвижими имоти, интернет зали, заведения и т.н. На последното общо събрание на акционерите в "Ай Ем холдинг" е решено капиталът на дружеството да бъде увеличен от 50 хил. на 2 млн. лв., за да бъдат придобивани други компании.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Това съобщение е за графа "Платени публикации".

  http://tickey.me
 2. 2 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Айде че аз ги чакам ITD Network да дойдат до крайния клиент със своята оптика. Стига само продажби на едро. Дома да ми дойдат....ама не доваждат, душо.

 3. 3 Профил на nmemory
  nmemory
  Рейтинг: 328 Весело

  Хехе Стоилчо пак гледаш сънено баце, как е Локото бием ли? ITD- Ивайло Тодоров Димитров или още син на общински съветник от СДС в Пловдив, или още бивш стопанин на интернет зала Speed_ в същия град, от кога си плащате за реклами бре ; ).

  рам памет решения
 4. 4 Профил на 1978
  1978
  Рейтинг: 8 Весело

  Според статията:
  София онлайн - 2009 - приходи - 2.8 милиона, печалба - 43 хиляди (или 1.5% от приходите).
  АйТиДИ - 2009 - приходи - 5.9 милиона, печалба - 46 хиляди
  2010 - приходи - 8.8 милиона (около 1.5 пъти повече спрямо 2009), печалба - 900 хиляди (към 20 пъти спрямо 2009).

  Явно всеотдайно и самоотвержено са работили за благото на интернет-потребителя и развитието на интернет-средата в България, докато рязко не е потрябвала счетоводна печалба за купуването на единия от другия.
  Въпрос - дали данъчните са им отишли на гости, и ако не - защо?

 5. 5 Профил на sow
  sow
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз смятам, че новината е много добра. Това е чудесна възможност за всички фирми да се възползват от директна оптика до своя офис, с добър капацитет, на много добри цени. Все пак не е ли това, което всички искаме за бизнеса си?

 6. 6 Профил на bubabon
  bubabon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отначало не обърнах внимание на новината, но като се зачетох, видях, че хората всъщност имат много добър план и стратегия за действие. Пожелавам им успех!

 7. 7 Профил на cordier
  cordier
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Приятелката ми живее в Пловдив и е супер доволна от директната им оптика и нета, да не говорим че имат и телевизия-слънце. Нека хейтърите да си правят дребнавите сметки кой колко пари изкарва, а аз ще си пусна читав нет от тях в офиса в софия при първа възможност.

 8. 8 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "1978":

  скока в печалбата се дължи на продадени ланки на булсатком...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK