Министерството на финансите е изхарчило 94 млн. евро за IT за 11 години

Министерството на финансите е изхарчило 94 млн. евро за IT за 11 години

© Георги КожухаровНад 94 млн. евро е изхрачило Министерството на финансите за хардуер, софтуер, технологични услуги и консумативи за последните 11 години. Това показват данните от проучване на анализаторите от CBN България. Изнесената статистика показва, че 2010 г. е била сред най-слабите като активност от страна на държавната администрация в областта на инвестициите в информационни технологии.


Справка с ИТ разходите на Министерство на финансите показва, че голяма част от тях са предназначени за "Информационно обслужване" АД. През последните над 10 години дружеството отговаря за поддръжката на системите на ведомството и подчинените му структури. Само през 2007 г. с компанията е подписан 3-годишен договор на стойност 53.4 млн. лв. за изнасянето на дейности по управление на ИТ услуги в системата на ведомството.


"Информационно обслужване" АД е и сред двадесетте компании, получили най-много държавни средства по изпълнени договори за доставка на хардуер, софтуер и технологични услуги за последните 11 години.
Вторият най-голям инвеститор в  IT е вече закритото Министерство на държавната администрация. То е изхарчило около 52.8 млн. евро за технологии, а голяма част от средствата са били похарчени предимно за инвестиции основно в електронно правителство и обучение на администрацията, коментират от CBN.


Данните на анализаторите показват, че изминалата 2010 г. е "на седмо място по брой подписани договори за инвестиции в информационни технологии от страна на държавната администрация за последните 11 години". Най-голямо е изоставането при хардуера, като изминалата година е била на практика втората най-слаба от 2000 г. насам. При софтуера и услугите забавянето е по-малко, коментират от CBN.


Общо 72 държавни и общински институции и компании са провели търгове за доставка на хардуер, софтуер, услуги и консумативи по ЗОП през 2010. Статистиката показва, че са подписани общо 291 договора със 108 компании.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK