ПИБ е осигурила цялата сума за "Кремиковци" (Обновена 16:30)

ПИБ е осигурила цялата сума за "Кремиковци" (Обновена 16:30)

© Надежда Чипева, КапиталПърва инвестиционна банка (ПИБ) е финансирала цялата сума за придобиването на "Кремиковци" и е обезпечена с вземанията по подписаните договори за продажбата на активите на комбината с чуждестранни контрагенти. Това съобщиха от банката три дни след търга за активите на "Кремиковци".


ПИБ е предоставила "мостово финансиране до пълният размер на сделката на стратегическите партньори на "Елтрейд къмпани" ЕООД" - "Надин металс трейд" ЕООД и "Велпет консулт" ЕООД".


Преди два дни банката обяви, че е отпуснала 59 млн. евро заем на купувача на "Кремиковци" - "Елтрейд къмпани", без да пояснява, че е осигурила и останалото финансиране до 316 млн. лв. по сделката.
Според ПИБ трите фирми, на които е отпуснала заеми "нямат икономическа обвързаност съгласно действащите нормативни уредби в страната и в тази връзка не формират голяма експозиция" за банката.


На ПИБ и се наложи да увеличи капитала си наскоро, за да може да си осигури средства за кредитиране. В края на миналия месец ПИБ издаде специални безсрочни облигации за 20 млн. евро, които подкрепиха капитала й, като тогава от банката обясниха, че операцията ще й позволи да увеличи кредитния си портфейл с 320 млн. лв - колкото е сделката за "Кремиковци".


Кои са тези фирми?


Според фирменият регистър ДАКСИ "Надин металс трейд" ЕООД е създадена подобно на "Елтрейд къмпани" само преди малко повече от месец. Тя е собственост на Симеон Стоянов, който участва още в управлението на свързваната с ПИБ "София ленд". Стоянов бе на търга на "Кремиковци" заедно с Любомир Тодоров, като двамата са в борда на директорите на компанията за рециклиране на автомобили "Автоекобул", част от групата "Надин".


Самата "Елтрейд къмпани" е регистрирана на ул. "Перник" №120 в София, където е адресът и на "Надин-Н" - компанията - краен собственик на една от най-големите групи за търговия със скрап и метали "Надин". Там живее и един от управляващите на завода за рециклиране "Надин" Радослав Босилков.


Няма данни обаче във фирмените регистри за компания с името "Велпет консулт" ЕООД". Според информация на "Капитал" става въпрос за компанията "Валпет консулт", собственост на Валентин Войнов.


Обезпечението на банката


Според ПИБ, инвестицията на банката в тези три компании и гарантира печалба от различен тип дейности, тъй като "тези фирми ще придобият активи, които са самостоятелно обособени на технологичен и функционален принцип. Те ще генерират различни по своя характер входящи парични потоци...Източниците за погасяване на тези кредити са от дейностите на фирмите: производство на продукция, транспортни ЖП услуги, електропренос, продажба на скрап и продажба на недвижими имоти".


По информация на банката "фирмите имат предварителни договори с чужди контрагенти за продажба на активи и продукция". Съответно като обезпечение на кредитите фирмите са представили и вземания по договорите си с тези чуждестранни контрагенти, както и самите придобити активи.


Трайчо Трайков: Доволен съм от продажбата


Доволен съм от продажбата на "Кремиковци", защото в изминалите две години и ние, като министерство, работихме това да се случи. Мисля, че не е тайна за никого - коя индустриална и финансова група придоби активите на комбината. Не става дума за един 26-годишен мъж. Човекът е упълномощен от групата си да движи въпроса. Това е заявил пред журналисти минситърът на икономиката Трайчо Трайков, цитиран от агенция "Фокус".


"Всичко, което представлява около 20 % от територията на "Кремиковци", ще бъде възродено като една действаща мощност. Първо обаче трябва да минат съответните екологични процедури с Министерство на околната среда и водите и след като бъде издадено комплексно разрешително", е пояснил Трайков. Според него тази мощност ще работи със суровина само от площадката на "Кремиковци" в следващите три години. 


"Служителите получават дължимите си заплати, около 56 млн. лева. Много хубавото е, че държавата в лицето на НАП ще получи около 80 млн. лева", каза още икономическият министър. 


"Ако е необходимо да се проверява нещо във връзка с покупката, има компетентни органи за това. Важното е, че се слага край на агонията в софийското поле. 80 % от площадката ще се изчисти и ще имаме едно действащо предприятие, отговарящо на всички екологични норми и което ще има около 1000 работници", е посочил Трайчо Трайков. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK