Ковчежникът на НДСВ влезе в инфраструктурните компании на Васил Божков

Димов и Владимир Каролев (вдясно), част от икономическия екип на НДСВ, на среща с чужди инвеститори през 2001 г.

© Живко Ангелов

Димов и Владимир Каролев (вдясно), част от икономическия екип на НДСВ, на среща с чужди инвеститори през 2001 г.Ковчежникът на НДСВ и бивш депутат от ДПС Максим Димов влезе в инфраструктурните компании на Васил Божков чрез дружеството си "Мак кап" ЕАД. Това става ясно от съобщение за промени в дяловото участие в "Холдинг Пътища" и "Железопътна инфраструктура - холдингово дружество".


Доколко това е реална смяна в собствеността остава под въпрос, тъй като основна част от търговията с акциите на компаниите на Божков вече няколко години минава през инвестиционния посредник на Димов с името "Инвестиционен посредник Мак кап".


Според обявените дялови участия самият Васил Божков е бил продавачът на пакети акции от двете компании преди седмица. Купувачът им е компанията "Мак кап" ЕАД, която се управлява и е собственост на Димов. "Мак кап" ЕАД е собственик на инвестиционния посредник със същото име.
В "Холдинг пътища" Димов е придобил контрол над 9.78% от капитала, а след сделката Божков е останал с 0.79% от капитала.


В "Железопътна инфстраструктура" пък Димов е придобил контрол над 11.99% от капитала на компанията, след което Божков остава с директно участие от 64.54%.


Двата пакета акции от дружествата на Божков бяха прехвърлени на цена 1 лв., колкото е номиналната стойност на книжата на 14 април.  В момента "Холдинг пътища" се търгува на нива от 0.65 лв. за акция. Послената сделка към обяд днес е именно на тази цена.  Средната пазарна цена на "Железопътна инфраструктура" преди сделката бе 2 лв., след което се повиши до 4 лв.


Пред вестник "Пари" Димов е коментирал, че целта му като акционер в двете компании ще бъде да привлече международни инвеститори в компаниите, както и подобряване на дейността им чрез "оптимизиране на управленския подход."


Преструктурирането


Преструктурирането в публичните компании на Васил Божков започна в края на миналото лято. През есента пък молба за несъстоятелност подаде доброволно строителят на мостове "Мостстрой", след което няколко месеца по-късно съдът стартира такава процедура.


Междувременно от управлението на някои от компаниите излезе един от ключовите мениджъри Орлин Хаджиянков. Той продаде и дяловите си участия в "Холдинг пътища" и "Железопътна инфраструктура" в началото на тази година.


Максим Димов


Новото лице сред акционерите в работещите инфраструктурни компании на Васил Божков е известен като ковчежникът на НДСВ и един от основателите на "Бромак" заедно с председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. В момента "Бромак" е един от основните акционери в банката и е собственост на Василев.


Димов участва и в управлението на енергийната компания "Енергони", която увеличи капитала си до половин милиард лева само благодарение на един патент за ВЕИ проект. Димов и други участия в компании, развиващи проекти за производство на енергия от възобновяеми източници.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK