Coca-Cola отчете печалба от 1.9 млрд. долара

Coca-Cola отчете печалба от 1.9 млрд. долара

© ReutersПечалбата на Coca-Cola за първото тримесечие се увеличи с 18% спрямо същия период предходната година до 1.9 млрд. долара. Компанията ще се стреми да увеличи цените на продуктите си в Северна Америка с между 3 и 4% през тази година. Причината за това е да компенсира поскъпването на суровините и намаленото търсене в Япония след земетресението в страната през март, пише "Уолстройт джърнъл".


Приходите през първите три месеца нараснаха с 40% от 7.53 млрд. долара през същия период предходната година до 10.52 млрд. долара. Резултатите на Coca-Cola са подсилени за пореден път от придобиването на основната си бутилираща компания в Северна Америка.


Но базираната в Атланта корпорация заяви, че през 2011 г. разходите за суровини ще се увеличат с 300 млн. долара повече от очакваните. През миналата година Coca-Cola предвижда повишение с 400 млн. долара при разходите за суровините и материали. Голяма част от неочакваните разходи са породени от поскъпването на пластмасите, които са нужни за изработването на бутилки.   
Заради това Coca-Cola започна да променя цените и опаковките на продуктите си на американския пазар. Така например бутилка от 1.25 л. е с препоръчителна цена от 99 цента, като двулитровата Coca-Cola, която се продаваше на същата цена поскъпна.


"Ние разглеждаме всички възможности в Северна Америка, за да повишим цените", заяви пред анализатори Мухтар Кент, изпълнителният директор на компанията.


Продажбите в Северна Америка съставляват 45% от общите приходите на Coca-Cola през последните тримесечия, за разлика от преди година, когато техния дял е 26%. Това става след придобиването на най-голямата си бутилираща компания – Coca-Cola Enterprises.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK