ТЕЦ Брикел може да бъде глобен със 119 млн. лв.

ТЕЦ Брикел може да бъде глобен със 119 млн. лв.

© Анелия НиколоваСанкция от 119 млн. лева ще бъде наложена на ТЕЦ "Брикел" - Гълъбово, ако не върне на централния регистър квоти за 18 млн. лева, съобщи за БТА заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Мярката се налага, заради работата на "Брикел" над разрешените 20 000 часа, които изтекоха през миналата година, и изразходваните в повече емисии.


Работата на топлоцентралата продължи през зимния сезон, заради липсата на алтернатива за отопление на училищата, социалните и здравните заведения в Гълъбово. Няма никакво основание да не бъдат спрени двата работещи котела на "Брикел" до края на април, както заради действащата в страната нормативна уредба, така и заради наложената на страната наказателна процедура и отговорностите, които имаме като членове на Европейския съюз, каза Манева.


Тя припомни, че има решение на Министерския съвет, според което "Брикел" трябва да спре окончателно работата си до края на този месец. Нищо от изискванията, които трябваше да изпълни собственикът, не е направено към момента, добави Манева.
Условията, които собственикът трябваше да изпълни, за да предотврати окончателното спиране на ТЕЦ "Брикел" в края на този месец, са три, посочи заместник-министърът. Първото от тях е да има комплексно разрешително за работата на централата, тъй като в момента тя работи без необходимия документ, отбеляза Манева. По думите й собственикът е подал заявление в МОСВ през миналия месец и съгласно графикът комплексно разрешително може да му бъде издадено в края на август.


Второто изискване е наличието на ефективно работеща инсталация за очистване на серните газове, каквато по думите на Манева, все още няма.


Третото изискване е купуването на квоти за 18 млн. лева, които да се върнат на националния регистър. Когато се спазят тези три условия, котлите ще могат да бъдат пуснати отново в действие, обясни заместник-министърът.


Нямаме намерение да правим отстъпки, каза Манева и припомни, че на страната е наложена наказателна процедура за наднорменото замърсяване на въздуха. През юни трябва да докладваме в Европейската комисия кои предприятия имат недостиг на квоти, какво са направили собствениците им и какво сме предприели ние, добави тя. МОСВ подготвя в момента информация за пет ТЕЦ, една от които е "Брикел", за това дали са прекратили обгазяването на населените места. Нямаме никакви доказателства, че това се е случило, отбеляза заместник-министърът.


По нейна информация кметът на Гълъбово не е предприел нищо до момента, за да осигури алтернативно отопление на Гълъбово за следващия сезон, въпреки предложението на Министерския съвет за отпускане на необходимите средства и задължението, което му е вменено. Предполагам, че кметът има надежда нещата да се развият добре за "Брикел", каза още Манева.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Девиза на "честния комунистически частник" е: АКО МИНЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А с ТЕЦ Бобов дол какво се случва? Понеже е на същия собственик и понеже и там нищо не се прави, освен да се чака крайния срок за извеждане от експлоатация.

  И защо никой не задава въпроса, защо тъкмо на този собственик са продадени централите?

 3. 3 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 616 Весело

  Десетки, стотици милиони ... говоренето е евтино, вземете свършете работата бе баси, глобете го най-после и го затворете тоя ТЕЦ!

 4. 4 Профил на mailo
  mailo
  Рейтинг: 411 Гневно

  Хайде стига с този "комунистически". Младите вече не знаят за какво иде реч, а вие се зомбирате като през 90-те години. Събудете се, боже мой! И бъдете поне малко по-обективни! В ляво - всичко е лошо. Отдясно, ако е добро, значи е демократично, ако е корупция и некомпетентност - комунистите са в основата... Подменяте политическите аргументи и не се различавате много от "червените бабички"!

 5. 5 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 675 Весело

  Плашат гаргите за да се изръсят предизборно

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#4] от "mailo":

  Абе ти нормален ли си?Да забравим,че компартията раздаде апетитните парчета от икономиката ни на свои хора? Значи според тебе,който бит,бит,който.....!Така ли?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#4] от "mailo":

  Ок. Тогава ще игнорираме, че навсякъде от администрацията изкачат агенти на ДС/БКП кадри, в съдебната система е пълно с ДС/БКП кадри, в полицията, армията е прокуратурате е пълно с ДС/БКП кадри, шефовете на медиите са полвината ДС/БКП кадри, в енергетиката повечето са ДС/БКП кадри, ДАЖЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ НИЕ Е ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.

  Как да го игнорираме цялото това нещо?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 8. 8 Профил на mailo
  mailo
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#7] от "abadobata":

  Много голяма илюзия е да смяташ, че тези хора вечер ходят да се разписват на Позитано и да докладват какво се е случило през деня... Това са част приказките на прехода. Тези, които взеха, днес плащат на всички. Ако мислиш, че Боко харчи собствени средства... Поне Цецо има повече апартаменти, които да ипотекира за следващата кампания...

 9. 9 Профил на aloiziii_moro6ek
  aloiziii_moro6ek
  Рейтинг: 367 Гневно

  А основния замърсител на Бургаската низина, нефтената рафинерия на "Лукойл-Нефтохим" кога ще санкционират? Не стига, че ни цакат със скъпи горива, ами и необезпокоявано тровят бургазлии с мръсен въздух като екстра!

 10. 10 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И кво като ги глобят - въздуха ще стане ли по-чист?

 11. 11 Профил на evgenye
  evgenye
  Рейтинг: 411 Весело

  Няма страшно пожарникаря ще се обади където трябва и няма да го затворят. Щом Ковачки го осъдиха условно за 16 млн. лева значи ясно изпълняват се поръчки. Кервана си върви и кучетата лаят.

 12. 12 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Тя припомни, че има решение на Министерския съвет, според което "Брикел" трябва да спре окончателно работата си до края на този месец. Нищо от изискванията, които трябваше да изпълни собственикът, не е направено към момента, добави Манева.
  Нищо ново под слънцето и в същото време – нещо ново под слънцето. Че нищо от изискванията, които трябваше да изпълни собственикът, няма да е направено - освен, че „Брикел“ е продадена на 08 март 2011 от собственика й Христо Ковачки на фирма „Молер корп“, регистрирана в Република Сейшели. Това личи от предварителното уведомление, което продаваното дружество е изпратило до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).
  КЗК разрешава сделката, при която сейшелската фирма ще придобие 100% от „Брикел“, купувайки я от софийското дружество „Калиста 2004“ ООД. Сероочистващи инсталации така и не бяха монтирани, защото Ковачки не можа да намери средства за инвестиции, а Христо Ковачки, собственик на „Брикел” е отказал да плаща и минимални заплати на работниците, докато трае „модернизацията“ на предприятието.
  38 милиона евро се е ангажирал да инвестира Христо Ковачки в сероочистки, така че инсталациите да бъдат приведени в съответствие с екологичните изисквания. Това съобщи икономическият министър Трайчо Трайков тогава след разговор в министерството с бизнесмена Ковачки, на който присъстваха и Нона Караджова и представители на синдикатите. Той каза още, че Ковачки трябва да представи банкова гаранция в уверение, че инвестиционната програма ще бъде изпълнена. Какво стана с банковата гаранция ?
  Това го написахме тук във форума на Дневник още тогава.

 13. 13 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 264 Любопитно

  До коментар [#1] от "lz2":
  Христо Ковачки, собственик на „Брикел” е комунистически частник?
  Най-значимите фирми от бизнес империята на Христо Ковачки се продават на офшорки. Това личи от постъпили в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през последните няколко дни искания за концентрация, свързани с две мини и две топлофикации. Преди два месеца на фирма, регистрирана на Сейшелските острови, бе продадено друго знаково дружество на Христо Ковачки - „Брикел“.
  Сделките станаха в навечерието на произнасянето на присъдата над бизнесмена. Състав на Софийския градски съд го призна за виновен по обвинение в укриване на данъци за 16 млн. лв. и осъди на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Според обвинителния акт бизнесменът е укрил данъци и ДДС за над 16 млн. лв. Софийският градски съд го призна за виновен, но му наложи условна присъда и решетките му се разминаха. Съдът наложи на Ковачки и глоба от 20 000 лв. и конфискация на една десета от имуществото му.
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#13] от "latch059":

  Христо Ковачки, собственик на „Брикел” е комунистически частник?


  ДА! Ковачки е ЕМБЛЕМАТИЧЕН,КОМУНИСТИЧЕСИ ЧАСТНИК!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:48 на 29/04/2011 от неговия автор.

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:13 на 29/04/2011 от неговия автор.

 17. 17 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "По нейна информация кметът на Гълъбово не е предприел нищо до момента, за да осигури алтернативно отопление на Гълъбово за следващия сезон, въпреки предложението на Министерския съвет за отпускане на необходимите средства и задължението, което му е вменено."

  За да бъде алтернативното отопление на Гълъбово технически издържано и икономически ефективно, то трябва да е:

  1) На база лигнитни въглища - те са най-евтиният енергиен ресурс в района.
  2) Да е когенерационно (т.е. да се произвежда едновременно и топлиина енергия, и електроенергия - защото да се направи чисто отоплителна централа би било грехота, при положение че има възможност централата да е когенерационна).

  Въпросът е, че за да се изгради такава инсталация е необходимо повече от една година.

  Например новият ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" (той не е когенерационен, а е кондензационен ТЕЦ) - неговият инвестиционен проект започна в 1998 г. и сега вече предстои тази централа да започне работа (в 2011 г.).

  Иначе най-лесно е да се изгради бързо за няколко месеца някаква отоплителна централа или дори когенерационна централа на скъпо гориво - мазут или може би природен газ. Но така топлинната енергия за Гълъбово ще излезе със значително по-висока себестойност.

  При това положение кметът има основание да се стреми към използване на топлинна енергия от ТЕЦ "Брикел" - това се основава на техническата и икономическата логика. Ако не друго, ТЕЦ "Брикел" има поне морално задължение да продължи да осигурява тази топлинна енергия, в съответствие с поставените от държавата изисквания.

 18. 18 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#14] от "lz2":
  И ти си емблематичен патологичен случай...
  Патологията от лат. pathos - болест и logos - учение е наука за болестите. Тя е съществена медицинска дисциплина, с много клонове и подразделения...

 19. 19 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе, затворете централата и му вземете парите! Докога ще плащаме за такива кретени?

  Хесапов - герой на нашето време
 20. 20 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#19] от "Хесапов":
  Късно е чадо, мандалото лопна...

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:18 на 29/04/2011 от неговия автор.

 22. 22 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#19] от "Хесапов":
  На въпроса откъде са парите, Христо Ковачки отговаря - от банките. Негов кум е единият от собствениците на Първа инвестиционна банка Ивайло Мутафчиев. Лошите кредити на Христо Ковачки към Първа инвестиционна банка (ПИБ) са довели до проблемите с банката. Преди се появи слух, че финансовата институция е пред фалит. Сaмият Ковачки потвърди, че имал сметки в ПИБ. Ако банката фалира, няма да се наложи на Ковачки да плаща невърнатите си кредити. Това е поредният банков скандал около Ковачки. Предишният избухна преди години, когато излезе информация, че Общинска банка кредитира щедро фирми на Ковачки. Фирми, свързани с Христо Ковачки, са изтеглили за няколко месеца 21.3 млн. лева от Общинска банка. Заемите са били отпускани на 15 дружества, за които има данни, че са свързани помежду си. В някои от тях Ковачки участвал пряко като акционер или управител. В останалите неговото присъствие е косвено, съобщиха тогава общинари в миналия СОС. Фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, са получили 25 млн. лева кредити от Общинска банка в период от шест месеца. Ковачки придоби решаващия дял в банката след скрита приватизация, когато няколко общински фирми прехвърлиха зад гърба на общинския съвет своите дялове в банката на частни дружества, които впоследствие ги препродадоха на близки до Ковчаки фирми.

 23. 23 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 478 Любопитно

  *22*,ти да не си някой от тези с *куфарчетата*?!?Или си се уредил и ти с някой ТЕЦ или ВЕЦ?Че от защитници на такива като ковачки ни се повръща!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK