Печалбата на Commerzbank скочи до 1 млрд. евро

Печалбата на Commerzbank скочи до 1 млрд. евро

© ReutersCommerzbank, която е в топ 5 на финансовите институции в Германия, отчете ръст от 41% на нетната печалба за първото тримесечие на годишна база, като банката се представя добре във всички бизнес сфери и отделя ниски провизии за покриване на лошите кредити, пише "Уолстрийт джърнъл".


Предварителните данни на институцията показват, че нетната печалба през първите три месеца достига 1 млрд. евро в сравнение със същия период на предходната година, когато тя е 708 млн. евро.


След новината за отчета акциите на банката се повишиха с 14 евроцента или 3.2% до 4.44 евро за брой.
Оперативната печалба на Commerzbank се повиши с 43% до 1.1 млрд. евро, докато провизиите, предназначени за лоши кредити, бяха намалени наполовина от 644 млн. евро до 320 млн. евро спрямо първите три месеца на 2010 г.


Резултатите на банката надминаха очакванията на експертите, коментира Хейно Руланд, анализатор в изследователската компания Ruland Research. Той заяви, че не е изненадан от по-ниските провизии, защото на фона на стабилизирането на икономическата ситуация това е нормално.


Подобен силен отчет публикува и друга голяма германска банка миналата седмица. Deutsche Bank обяви ръст от 18% на нетната печалба до 2.1 млрд. евро спрямо прогнозата за 1.82 млрд. евро. Така резултатът се доближава до рекорда от първото тримесечие на 2007 г., пише "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK