Chrysler с първа нетна печалба от две години насам

Chrysler с първа нетна печалба от две години насам

© ReutersАмериканският автомобилен производител Chrysler отчете първата си нетна печалба на тримесечна база, след като се наложи да се преструктурира по време на финансовата криза. Компанията обяви за първото тримесечие нетна печалба от 116 млн. долара, която е първата такава от две години насам, пише "Файненшъл таймс".


Приходите за периода се увеличават до 13.1 млрд. долара, което е ръст с близо една трета спрямо първите три месеца на 2010 г. Chrysler също така очаква годишната печалба за 2011 г. да бъде между 200 и 500 млн. долара. От компанията обявиха своите планове за изплащане на финансовата помощ, отпусната под формата на заеми от американското и канадското правителство, на стойност 9.9 млрд. долара. Производителят на автомобили ще се стреми да погаси около 7.4 млрд. долара до края на годината.


Американският концерн изпадна в неплатежоспособност преди две години. Тогава благодарение на Fiat, американското и канадското правителство, компанията започна преструктуриране и сега успя да се върне на печалба.
Chrysler ще набави 3.5 млрд. долара до края на юни от шестгодишен банков заем, още 1.5 млрд. долара чрез друг, петгодишен кредит. Отделно ще бъдат пласирани облигации със срок от осем до десет години на стойност 2.5 млрд. долара.


Допълнително Fiat може да плати 1.3 млрд. долара, за да увеличи дела си в компанията от 30% на 46%. Италианският производител има опция да купи до 51% от акциите на Chrysler, допълва "Файненшъл таймс".


Миналата седмица Ford отчете ръст от 22% на нетната печалба през първото тримесечие на годината. Това е най-големият растеж за периода януари-март от 1998 г. насам, като той се дължи на по-високите цени на икономичните модели на компанията, припомня "Блумбърг".


Нетната печалба се е увеличила от 2.09 млрд. долара на 2.55 млрд. долара през първото тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на предходната година. Приходите се увеличават до 33.1 млрд. долара, което е над очакванията на експертите, които прогнозираха те да достигнат 29.7 млрд. долара, пише "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK