Денят на свобода от държавата настъпва на 4 май

Денят на свобода от държавата настъпва на 4 май

© Юлия ЛазароваВсеки ден българите изработват по 211 млн. лв. за държавата и това ще приключи утре, откогато ще могат да се трудят за себе си. Това изчисли Институтът за пазарна икономика, който всяка година обявява Деня на свобода от правителството. Датата показва кога заплануваните приходи в държавния бюджет ще бъдат изпълнени, ако всичко изработено бъде моментално изземвано от държавата


За да попълнят държавния бюджет, през тази година българите ще работят до 4 май, а до 13 май ще попълват и дефицита, сочат изчисленията на ИПИ. През 2011 г. са необходими 124 дни, за да се изработят предвидените 26.2 млрд. лв. приходи в бюджета.


През миналата година данъкоплатците бяха работили за държавата до 31 май, като според института през тази година Денят на свобода от правителството настъпва по-рано не защото кабинетът е намалил разходите си, а заради по-големия бюджетен дефицит.
Най-много дни през 2011 г. хората са работили, за да попълнят приходите от ДДС – 31 дни. За приходите от акцизи са били нужни 18 дни, с ден повече е отнело социалното осигуряване, 8 дни - здравното. Приходите от подоходните данъци се запълват за 10 дни работа, корпоративните данъци - за 8 дни, имуществените - 3 дни.


Експертите на ИПИ коментират, че през последните години зависимостта на данъкоплатците от държавата не се е променила чувствително и те не са получили повече свобода. Корпоративният, подоходният данък и ДДС останаха непроменени, но се покачиха осигурителните прагове, имуществените данъци, акцизите, а също и таксите. Всичко това идва да покаже, че добросъвестните данъкоплатци губят от свободата си - често за сметка на другите, които не плащат, коментират експертие.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Всичко това идва да покаже, че добросъвестните данъкоплатци губят от свободата
  си - често за сметка на другите, които не плащат, коментират експертие.
  =========================================
  с последния пасаж се изчерпва смисъла от ползата. и на държавата ,и на ангарията, и на темата.

 2. 2 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Свобода от държавата ли? ХА!

  Няма такова нещо като свобода от държавата...

  Когато администрацията стана 1/10 от това което е в момента, когато държавата почне да преразпределя не повече от 20% от БВП, когато здравните осигуровки спрат да бъдат данък, когато държавата спре да си иска подкупи за щяло и за не щяло...тогава може и да им свобода.

  Дотогава ние сме роби в собствената си държава.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 3. 3 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  "Всичко това идва да покаже, че добросъвестните данъкоплатци губят от свободата си - често за сметка на другите, които не плащат, коментират експертите."
  С други думи ние всички издържаме не само пенсионерите и болните, но и хората, на които не им се работи (http://dnevnik.bg/1083512). В тази категория спокойно можем да сложим и МВР и цялата съдебна система.
  А Тотю Младенов иска да увеличава заплатата на онези най-слаби работници, на които работодателите не смятат за нужно да им я увеличават.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 4. 4 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Проблема не е в данъците. 10% корпоративен данък, 10% ДОД е като офшорна зона. Проблема са високите социални осигуровки. Правителството трябваше да ги намали, като мярка против кризата. Другото са неформирания здравен и социален сектор. Абсурдно е толкова години вече да няма втори задължителен стълб по здравното осигуряване. По този начин хем плащаме осигуровки, хем плащаме отделно по частни клиники и болници.

  За електронното правителство, дето е като Йети...даже не ми се говори...

  Въобще има много имплицитни разходи налагани от държавата, които следва да се имат в предвид. По тоя начин доста повече от 4-5 песеца хората и бизнеса бачкат за държавата.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 5. 5 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Би ми било интересно да видя, колко дни работим за плащане на разходите по външния дълг наследен от комунистическото управление.

  Sofianec
 6. 6 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 510 Гневно

  Каква свобода от държавата при условие, че всеки път като си купиш нещо или плащаш комунални сметки, държавата ти прибира 20%??? Спестявайте всеки лев данък, който можете да избегнете безнаказано. Това е най-малкото, което може да се направи срещу грабливата пасмина, облечена в държавна власт. Всеки лев, платен на клептокрацията, си е ненужна загуба

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Че кой пък с главата си плаща данъци на държавата когато може да ги избегне?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#4] от "незнайния войн":

  Ниските данъци е едно от малкото хубави неща завещани ни от Велчев и сие. Може да беше всякакъв но разбираше от финанси, и въобще финансовия екип на НДСВ беше силен, почти всичките бяха анализатори със CFA, май единствено Каролев не беше...

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 9. 9 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1332 Любопитно

  Имам един въпрос: А кога държавата ще започне да работи за нас...???

  Жената е покана за щастие
 10. 10 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1173 Разстроено

  Честито на всички съвестни данъкоплатци!
  От утре започваме да работим за Топлофикация,ЧЕЗ, ЕОН, мобилни оператори 3 броя, Софийска (и други) вода, общини разни, и хилядите знайни и незнайни търговци и прекупвачи.... и да не забравяме и хилядите аптеки.

 11. 11 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#7] от "Боби Колев":

  В тоя ред на мисли има един известен американски съдия със странно име , казва се Learned Hand (без майтап). Та той казва, поствам го в оригинал:

  "Anyone may arrange his affairs so that his taxes shall be as low as
  possible; he is not bound to choose that pattern which best pays the
  treasury. There is not even a patriotic duty to increase one's taxes.
  Over and over again the Courts have said that there is nothing sinister in so arranging affairs as to keep taxes as low as possible. Everyone does it, rich and poor alike and all do right, for nobody owes any public duty to pay more than the law demands."

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 12. 12 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Държавата да се освободи от всички несвойствени за нея дейности, с които очевидно не може да се справи добре. Тогава разходите й ще спаднат значително. Например, за държавно образование, държавни болници, държавни пенсии, държавна култура, държавна икономика и т.н. Още има много социализъм при нас. В добрите стари времена държавата е била сведена до органите на реда - съд, войска, стражари.

 13. 13 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Дишам отровна прах - никой не мие улиците, няма улично осветление, няма тротоари, дупки по пътищата, а данъците си ги плащам? Христо Ковачки скри 16 милиона и нищо. Е, това значи, че държавата ни насилва за данъци, а нищо не прави срещу тия данъци. А държавата всъщност са едни хора, дето ние сме ги сложили там, а пък те са назначили едни чантаджии хрантутници, които не си вършат задълженията. Нещо ми мирише на доста нахална държава.

  Дудо ви обича!
 14. 14 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Просто още една плесница за т. нар. 'реформаторско правителство' на ГЕРБ. Реформи ама друг път....

 15. 15 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Весело


  До коментар [#14] от "Noname":

  Не е вярно има реформи в контрабандата и подкупите .. играчите са сменени

 16. 16 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#12] от "Borislav":

  Абсолютно вярно!

  Отделете време навреме.
 17. 17 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 675 Весело

  А когато сме били, както се казва - в робство, са се вдигали въстания заради единия десятък...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 18. 18 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  От 2001 година досега държавните чиновници са се увеличили с около 30 000 души (скоро го четох някъде, нямам време сега да търся по-точна информация). Това означава, че бизнесът и населението имат все повече хартии за попълване (чиновниците оправдават съществуванието си с количеството хартия, която преминава през тях), все повече такси, лицензии, разрешителни и рушвети за плащане. Естествено е всичко това да оскъпява издръжката на държавата, а срещу тия пари какво има? Нищо няма, то е ясно. Социализмът си е на мястото, но сега обхваща само част от хората - по-голямата. Другите, БКП/ДС-бизнесмените, живеят в някаква комбинация от феодализъм и див капитализъм от 19-ти век. Което ги устройва напълно (къде ще намериш другаде в ЕС такива евтини работници?). Обикновено те назначават и управниците, които пък нямат сметка от промяна на статуквото защото са извънредно близки с гореспоменатите бизнесмени. Да го духат бедните, прочее.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 19. 19 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#16] от "dreamer":

  Това на аватара кой е?

 20. 20 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#9] от "bgpainter":

  Дянков каза,че държавата не ни е майка,даже мащеха не ни била. Ние сме натрапници по своя воля и като такива ще си плащаме десеторно османския данък "диш парасъ".

 21. 21 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#9] от "bgpainter":

  М-м-м... 29-ти февруари?
  Джей-Еф-Кенеди беше казал нещо в смисъл да не питаме какво държавата може да направи за нас, а какво - ние за нея! Ама нерде държавата на Кенеди, нерде нашата...

  П.П.
  Японец към българин:
  - Ние в Япония работим по 6 дни - 1 за императора, 3 за Япония и 3 за себе си!
  Българинът му отговаря:
  - Ние в България пък работим по 3 дни - щото нямаме император, а Япония друг да я мисли!

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 22. 22 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#9] от "bgpainter":

  Тя ще е такава, каквато заслужаваме. Всичко тръгва от нас. Ако действително всеки повиши критериите си лично спрямо себе си и почне да ги изпълнява, тогава и държавата ще се промени.

 23. 23 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Мисля, че тази година зависимостта ни от държавата (и финансирането ѝ) ще продължи до 31.12.

 24. 24 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#19] от "Borislav":

  Един достоен българин от моя край.

  Отделете време навреме.
 25. 25 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Като че ли истината е, че преди 20 -десет години хората гласуваха само за промяна на политическото статукво, а не за пазарна икономика и повече свободи...

  В този смисъл фиксацията върху държавата т.е. Правителството и Администрацията е напълно разбираема и до голяма степен оправдана, имайки впредвид обществените нагласи.

  Междувпрочем, с много малки изключения,либералният модел на икономиката не е бил, не е и никога няма да бъде особено популярен в Европа.
  Следователно и българските нагласи не са толкова различни от нагласите на средно-статистическите Европейци - повече социално равенство, повече регулации, по силна държава, по-малко права и т.н

 26. 26 Профил на burkera
  burkera
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Интересно на кой му се работи за такава шибана държава?

 27. 27 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1332 Любопитно

  До коментар [#22] от "Borislav":

  Гледай сега... първата ми работа беше когато бях на 11 години - пазарих се с баща си да му чистя работилницата срещу разни придобивки. Можеше да ги получа ако изтарикатея малко и нищо да не свърша, но не би - не са ме учили на тарикатлъци. От как се помня работя вечно на по две места и доработвам с още нещо, защото предпочитам да живея нормално. Може да обясниш стратегията си на държавата, защото аз моята си я знам и си ползвам главата и ръцете за нея.
  Хитростта пречела на мисленето.. еми пречи - да.

  Жената е покана за щастие
 28. 28 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#20] от "Lunna sonata": Нашата система на държавна бюрокрация между впрочем наистина много прилича на османския данък "диш парасъ". Смисълът му е в унижението - идва османлията у вас, казва "гяур, дай да ям", храниш го, след това ти казва - плати ми сега данък, дето си търках зъбите! Сегашните ни чиновници и безумната бюрокрация не правят нищо по-различно.

 29. 29 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 675 Неутрално

  А междувременно, днес е :
  http://en.wikipedia.org/wiki/World_Press_Freedom_Day
  Аха !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 30. 30 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Първо лустрация,след това да бъде проведена операция,,чисти ръце"...................но това е възможно,ако на власт дойде партия,която не е зависима от ДС и русия

 31. 31 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#27] от "bgpainter":

  Мнението ми беше общо за нас българите, надявам се не си сметнала, че визирам конкретно теб. Пак казвам, каквито сме като народ, такава държава ще заслужаваме. Във всеки случай трябва винаги да имаме солидна доза респект към държавата, каквато и да е тя. Власт е, все пак.

 32. 32 Профил на bisserina
  bisserina
  Рейтинг: 411 Неутрално

  За някои това започва още на 01.01.съответната година. Т.е.за тези, които имат само права, но за задължения не са и чували И само викат:Никой не ни дава нищо.

 33. 33 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Не ме е яд, че плащам данъци, яд ме е, че ги разходват за глупости - раздута държ. администрация, за футболни стадиони, за Ковачки, за не'нам к'во си и пр.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 34. 34 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 533 Весело

  Доживяхме

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 35. 35 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#21] от "Кецалкоатъл":

  Имах късмета,да започна прегледа на новините от тази статия и незнайно защо от твоя пост с вица за българина и японеца!
  Благодаря,за който!Още се смея на глас!Този вицми осмисли деня...

  Trans penis mihi est!
 36. 36 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Бе вие изобщо като ги пишете тия неща давате ли си сметка какво говорите?

  10% подоходен данък

  22.3% осигуровки

  8% здравно осигуряване

  А от резултата - понеже спестяваме под 5% от дохода си - всичко се облага с

  20% ДДС
  Ами акциза на горивата изчислен в цените на стоките на всичко?
  Ами мита на всичко от Китай което потребяваме от там?
  Колко станаха?
  Календар имате ли?

  Нетната данъчна тежест е около 67% което прави към август някъде и то към края.
  Съвземете се и се огледайте бе, маа му стара.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#17] от "Scorched Earth":

  Селските въстания през 1900 г. в Шабленско са заради въвеждането на 10% данък. Сега ако кажете на някой бизнесмен, че ще плаща такъв налог - ще си хвърля шапката от радост!!! ..

 38. 38 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#36] от "Десен":

  Спомням си,че в Германия е някъде лятото,може би юли или дори август!Две поредни години се случваше да съм там и беше чудесен повод за пробваме някой местен наливен "лагер"!
  Та,този ми спомен ме накара да се замисля,защо при нас е толкова по-рано,като общата данъчна тежест е само илюзорно по-ниска от тази в Германия,например!

  Trans penis mihi est!
 39. 39 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#36] от "Десен":

  Ама нали живееш поне? Като заминеш в гробищата, данъкът ти пада на нула.

  Впрочем робът също не плаща данъци. Защото няма доходи. Когато данъците стигнат 100% (защото натам се е тръгнало) тогава ще сме върнали обратно в робовладелческия строй. Ще работим без да ни плащат, но евентуално ще имаме топла храна по три пъти на ден и подслон за през нощта.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Гневно

  До коментар [#18] от "Dehumanizer":

  "Матриала" продължава да плаща издръжката и усигуровките на увеличаващите се държавните служители??? Това го няма в ни една нормална държава...

 41. 41 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#37] от "dobrich":

  10% данък е по-известен като "десятък".

  А ако някой преди 20 години кажеше, че ще се взимат отпечатъци от пръсти на всеки, сигурно пак щеше да има бунтове, но сега това е факт и всеки го намира за "нормално".

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 42. 42 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 569 Разстроено

  До коментар [#36] от "Десен":
  Сложи и преките данъци за имоти, коли, наследства и т.н и ще видиш, че всъщност през първите 3 тримесечия работим за държавата, а през останалото време работим, за да оцелеем.

  Аз
 43. 43 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#40] от "dobrich":

  Гледай сега как е схемата. Има държава, тя има активи, събрани от данъци. Един ден става дума, че няма пари и че активите носят загуби, активите са продадени с обещанието, че купувачите няма да плащат данъци. Тоест парите, събрани от гражданите, са ограбени от тях. Парите от продажбите стигат за известно време, държавният апарат се разраства, парите свършват, от къде да се намерят нови? Много просто — увеличават се данъците на онези, които няма накъде да шават — гражданите й. И така гражданите двойно препират пешкира. Че и тройно, когато продадените активи започнат да им се препродават на по-висока цена.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 44. 44 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 726 Неутрално

  ИПИ го знаем, че приказва глупости и с евтин популизъм защитава нечии политически и икономически интереси.

 45. 45 Профил на pencho1
  pencho1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Извинявайте, че цитирам малко встрани от темата, но това е доста интересно:
  "Европа, кажется, нашла радикальное решение проблемы своих цыган – попросту взять, да и переселить их в Россию. Как сообщает «Толкователь», к этому склоняется ряд ключевых стран ЕС – Франция, Италия, Испания, а также сам Евросоюз. Против выступает пока лишь Германия. И вся беда в том, что Москва вроде бы готова говорить на эту тему с Брюсселем: по сведениям издания, этот вопрос станет в 2011-2012 гг. предметом переговоров в формате Россия – Евросоюз.
  По самым скромным оценкам, в странах Европы проживает от 9 до 12 млн цыган. Больше всего их в Румынии – 1,9 млн (свыше 10% от всего населения страны), следом идут Болгария (750 000), Испания (700 000), Венгрия (600 000), Словакия и Сербия (по 500 000), Франция (310 000), Чехия (275 000), Греция (175 000), Македония (185 000)." - весник "Московский комсомолец", 3.05.2011

 46. 46 Профил на 8qica
  8qica
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Всичко това идва да покаже, че добросъвестните данъкоплатци губят от свободата си - често за сметка на другите, които НЕ ПЛАЩАТ, коментират експертие." -Въпреки това има безплатен транспорт за децата им до училище. За данъкоплатците няма...

  http://www.facebook.com/group.php?v=app_2373072738&ref=mf&gid=325516801256#!/group.php?gid=325516801256&ref=mf
 47. 47 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Напред към светлия комунизъм - смисъла на бюрокрацията да е съществуването на самата бюрокрация. В посткомунизма, извратеното развитие на комунизма, което наблюдаваме днес в по-голямата част от западния свят, към изхранването на ненужната, дори вредна бюрокрация, можем да добавим и изхранването на милиони ненужни паразити.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 48. 48 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Гневно

  А на кого му пука за докладите на Институтът за пазарна икономика, "Отворено общество" и прочее НПО-та, които макар да носят европейски имена, по своята същност са си чисто ориенталски и подкопават устоите на държавата, нанасяйки тежки удари на традициите ни и демокрацията.

  Разбира се, тяхно право е да изкарват манипулативни и тенденциозни доклади, но също така държавата и медиите имат право да игнорират неототалитарните им доклади с дъх на "Работническо дело" и негърска пот.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#45] от "pencho1":

  Да ги преселят, никой не е против? И да им направят една автономна реСпублика! Но дали циганора ще иска?..

 50. 50 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Бла, бла, бла. Фактите са други - в България няма данъчна свобода, а ниските данъци са илюзия. Като ефективна данъчна тежест България се нарежда сред страните с най-висока ставка. Защо - ами защото в почти всички държави физическите лица могат да си признават разходи, а в България не могат. Има някакви плахи опити, примерно с лихвите по кредити за млади семейства, но дотам. Това, съчетано с непредсказуемата и сърдита администрация, убива ниските на хартия ставки.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 51. 51 Профил на commonsense
  commonsense
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А другарите от ИПИ що не вземат да сметнат кога настъпва денят на свободата от бюрокрацията(шуробаджанащната), "мениджмънта" и собствениците в частните фирми?
  Или ги е шубе кво ше кажат спонсорите?

 52. 52 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#30] от "kitaec_":
  Разсъждения на умствено недоразвит индивид ...

  Няма как да вменим във вина, например, на комунистическия атеизъм, интернационализъм или марксическите учения простотията българска и " РОЖДЕННАТА ДАТА " на АНДРЕШКО и БАЙ ГАНЬО !
  Простотията българска и дебелитета български докараха на власт ГЕРБ , което си е поредното чисто падение и катастрофа за България !

  Простотията българска и дебелитета български си е причината за състоянието на населяващата маса ,колкото и да им се иска нещо различно на политиканстващите малоумници!
  И в случая твърдението ти е доказателство ,че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !

  Гьоте казва : "Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие."

  За 2 години бившият царски слуга и кандидат-депутат , носителят „на нов морал в политиката" Боко ТЪПОТО съчета по брилянтен начин дебелоочието, безпардонността, лакомията, шуробаджанащината, лицемерието и откровените лъжи, присъщи на безсмъртния Бай Ганьо и неговите най-ярки последователи в балканската ни действителност.

  Ама матриала памет няма.Той само слуша и гледа ТВ-то ,което показва някого постоянно и след това,омагьосан от дългото гледане на ТВ-то и гласува и ето ти резултата.

  И ... зарежи алкохола и дрогата , излез на разходка и в някой парк изпей с цяло гърло ХИМНА на ГЕРБ :

  „Песничка на дебилния герберски гъзолизник „ :

  ║♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫║
  Трала-ла , трала-ла , мога САМО да лижа на Бойко гъза …

  Тон можеш да вземеш от тук ! http://vbox7.com/play:046ad8eb

  Защото само това си можеш с успех ! ...

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 53. 53 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#50] от "Flash":

  Вярно е и с ниските, и с високите ставки. И двете ги има, но за различни типове данъкоплатци. Естествено, на едните като им са прекалено ниски, на другите трябва да им са съответно високи.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 54. 54 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Денят на свобода от държавата настъпва на 4 май"...денят на свобода от монополистите на 4 септември...денят на свобода от сметки за храна на 4 февруари догодина....Ето как изкарваме "на вересия" поредната година в държавата в "която си живеем супер добре" според някои видни Рапони.. /визирайки себе си явно/....

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 55. 55 Профил на kitaec_
  kitaec_
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#52] от "nanrico":
  Очевидно,че не си добре заземен,но как да бъде обяснено на китук с кастриран мозък като теб,че в останалите бивши соц страни в евросъюза/включително и бившите прибалтииски съветски републики/нещата се случиха.Докато не бъде отрезана пъната комунистическа връв между Бг и русия,няма как да тръгнем в правилна посока

 56. 56 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#38] от "The Jew":

  Ами виж сега - аз примерно внасям чушки и кашкавал от Германия. Примерно казвам. Тука те се продцават с 20% ДДС. Нали така?
  Така!
  В Германия обаче аз си регвам една фирма и под тяхното ДДС, което ... Оппааа, учудващо е 9%
  Значи купувам там чушке и кашкавал, продавам в България на нерегистрирана по ДДС фирма в България и ДДС разход ми е 9% а не 20% като на теб дето опъваш хомота в България като вол. А и печели Германия, а не България данъка.
  Ама в ИПИ това не го знаят и няма да ти го кажат.
  Хън мън хън мън и те това е - едни бакалски сметки без кръчмар дето медията ги публикува на доверие, ама това далече не означава че и ние ще ги четем на доверие.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 57. 57 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#39] от "Гуано":

  Не си прав.
  Тъ бъркаш начислението и удържането със събирането.
  На робът му се начислява и удържа данък от 100%.
  На нас ни се удържа данък ... ей тия горните. Сумирай си ги - но без ДДС-то. Него ти си го плащаш.
  Свободния гражданин ЗАПЛАЩА данъка си. На края на годината с декларацията си. Защото той изкарва благата, той прави БВП на страната, и от неговите пари държавата получава с благодарност за възможността да му управлява страната - отбраната, правораздаването и международните политически връзки. Всичко останало се управлява на частно.
  Тая концепция инак твоята може и убедително да звучи но концептурално е сбъркана, защото няма държава и икономика от роби и мъртъвци. Има от хора които се трудят, обучават и живеят в среда в която са доволни и равнопоставени партньори на държавата и работодателите си.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 58. 58 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Разстроено

  Хахахах ,каква държава, няма такава държава.Какви ниски данъци им се присънват ,че и ги развяват пред чуждите инвеститори.
  Че те хората да не са малоумни?Няма нищо по страшно от непреките данъци ДДС ,и акцизи ,По своята същност в БГ и осигуровките за пенсия и здраве също се явяват данък/влизат в общ кюп а евентуалното получаване не зависи от личния принос/.
  Нестига това а и доста от разходите в БГ няма как да ги осчетоводиш та и на тях им плащаш данък.Следващият момент
  е изземването на огромна част от доходите със всевъзможни
  измислени държавни и общински такси които в никакъв случей
  не са разходопокривно ориентирани както е по закон.Та както казаха по горе работиме за държавата до септември октомври.
  И при тая ситуация и даначна тежест да ми се изтупанят разни
  некадърни чантажии и да ми обясняват как нямало пари за това или онова.Ами като не могат да управляват правилно парите на дънакоплатците да се омитат ,а не да взимат заплати за нищоправене и некадърност.

 59. 59 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не обичам такива "десни" заглавия. Все едно гражданите не ползват услугите, които плащат с данъците си.
  Говоря, разбира се, за случаите, в които данъците на хората наистина отиват по предназначение, но самата идея, че държавата е нещо чуждо, което ти взема парите, както внушава това заглавие не ми харесва никак.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 60. 60 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#58] от "Крез":
  "Нестига това а и доста от разходите в БГ няма как да ги осчетоводиш та и на тях им плащаш данък."

  Абсолютно! Има ли го някъде това в ЕС да не ти признаят ДДС на фирмата за покупка на кола и горива?
  А тук - горивата са с допълнителен 10% данък при източника и правото за приспадане на ДДС го няма.
  На кола ти признават ДДС и ти го връщат само си с транспортна или таксиметрова или учебна дейност?
  Това го няма в нито една страна от ЕС.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 61. 61 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Внушението е, че свободата е в парите. Можеше просто да бъде написано - финансовата свобода от правителството.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 62. 62 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#56] от "Десен":

  Абе да ти кажа, не си се доуточнил докрая. Тази схема е само докато вносът ти от Германия /то откакто сме в ЕС, не е внос, а вътреобщностно придобиване/, стигне 20000лв. След това нерегистрираната бълг. фирма ще трябва да се регистрира за ВОП и да плаща 20% ДДС. Освен това, като направиш 50000 оборот с тая фирма, ще се регистрираш и по общия режим. Освен да менкаш българските фирми, на всеки 20000лв внесени чушки да регваш нова. Освен това в Германия ДДС е 19%. Не познавам в детайли немския закон, възможно е за някои хранителни стоки, както ти казваш - чушки и кашкавал, да има намалена ставка от 9%, както при нас има такава за хотелиерските услуги. Не споря, но мисля, че грешиш и данъкът там е 19%, а това, което си описал, е схема на т.нар. "дистанционна продажба", за която там си начисляваш немския данък. Но си пропуснал и администрирането на регната в Германия фирма по ДДС, което е скъпо, щото там няма да намериш счетоводител като тука да ти "води" фирмата за примерно 200лв на месец.

 63. 63 Профил на Читател1
  Читател1
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#60] от "Десен":

  Тука си абсолютно прав, както са прави и хората с коментарите по-горе. При нас самите данъчни ставки може да са ниски, и то на преките данъци, защото ставката ни за ДДС не е ниска, а и липсват диференцирани ставки, както в много други държави - та на преките данъци ставката може да е ниска, но е широка данъчната основа. Както правилно казваш, разходите за леки автомобили, с които се извършва управленска дейност, социалните, представителните и доста други непризнати разходи. За физическите лица пък липсва възможност за приспадане на разходи, освен нормативно признати без документи - най-често 25%, но реално правиш много повече. Така че плащаме нисък процент данък върху много широка данъчна основа, а в Германия има висок процент данък, 35%, но върху значително по-ниска основа, например ако си преводач, от спечелените пари вадиш тези, които си дал за СиДи-та, книги, дори за леката си кола и горивото, ако я ползваш в дейността си, за компове, монитори и т.н.

 64. 64 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Значи, в държавата с "най-ниските" данъци, човек работи средно по половин година за държавата. Нищо чудно, че за разлика от други държави, държавната хазна е винаги пълна!

  .
 65. 65 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#63] от "Читател1":

  На запад има данък печалба, в България е данък "живот".

  .
 66. 66 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "Borislav":
  +++++++

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 67. 67 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#59] от "liliakostova":

  По определение данък е ,,Безвъзмездно плащане в полза на държавата,,!

 68. 68 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#37] от "dobrich":

  Точно така, явно "кулаците" от Дуранкулак не са били много дащни!

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 69. 69 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 431 Неутрално

  И от мен много плюсове за Борислав. И кратък коментар за Лилия Костова: Дясното е реалността, лявото е комбинация между утопия и кражба. Утопията е за тези, на които им вземат уж малко, за да им дадат много, кражбата е за тези, които вземат от всички, за да дадат на нуждаещите се, защото винаги в този процес потъват много средства. А реалността е, че човек трябва да се научи да живее според възможностите си и да се стреми да подобри положението си чрез труд и находчивост.
  А държавата наистина е нещо чуждо, което ни взема парите. Хората не са толкова прости, че да не могат да направят разлика между свои и чужди. На своите се дава доброволно, когато имат нужда. Чуждите вземат принудително.

 70. 70 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 697 Весело

  До коментар [#12] от "Borislav":

  А братята роми,какво ще правят след тази мъдра стъпка?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK