Брашното за хляба по стандарта "България" ще трябва да се внася

Брашното за хляба по стандарта "България" ще трябва да се внася

© Цветелина Белутова, Капитал



В страната има недостиг на брашно, което да отговаря за изработването на качествен хляб по утвърдения стандарт "България". Това съобщи пред Нова телевизия шефът на агенцията по храните Йордан Войнов.



Между 25 и 29 април агенцията е направила 1802 проверки и е издала 91 предписания. Административните нарушения са 52, а временно спрени са 3 обекта. Наложена е забрана за продажба на 104 кг продукти.

Очаква се тези, които ще работят по стандарта, да внесат качествено брашно, за да има повече
такъв хляб на пазара, прогнозира шефът на агенцията. Той уточни, че от 30 хлебопроизводители, кандидатствали за правото да прилагат стандарта, досега 10 са одобрени, 10 са в процес на одобрение и 10 са получили отказ.




Войнов съобщи, че агенцията е залята с предложения от браншови организации за въвеждане на стандарти и за други храни и даде пример с мармаладите и сладката. И в този случай, както и при лютеницата, стандартът ще бъде браншови, а държавата само ще оказва помощ.  Параметрите на стандарта за лютеницата се очаква да бъдат обсъдени на среща с представители на консервната промишленост в понеделник, каза Войнов.


Проверките в магазините и заведенията за хранене преди Великденските празници са постигнали дисциплиниращ ефект и нарушенията са намалели, каза шефът на агенцията. Пропуските са главно в магазини в големите градове, където напливът на потребители е по-голям. Основни пропуски са храни с изтекъл срок на годност, без етикет, без нужните здравни документи. Проверките ще продължат до Гергьовден.

Коментари (80)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Нека дойде Миро сега да разправя колко и с какво качество пшеница имало в България и че всичко било спекулация. Свястно брашно трудно се намира, а същевременно цените на пшеницата са като за екстра качество.

  2. 2 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1341 Весело

    Отбелезахме, че липсва мисъл у управляващите по отношение на брашното още като коментирахме приемането на стандарта.

    http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/04/27/1080252_devet_firmi_sa_odobreni_za_proizvodstvo_na_brashno_i/?ref=id#comment-4

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  3. 3 Профил на VellEll
    VellEll
    Рейтинг: 701 Гневно

    Хората се опитват да направят нещо за да ядем по качествени храни, но българина нали е свикнал да плюе по всеки и по всичко и да е голям разбирач и бърза да плюе.....те заради това сме на това дередже...визирам двамата драскача преди мене....

  4. 4 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2683 Неутрално

    Уникални сме!

    Всяка нация,когато има проблем,си мъчи да го реши.В България се употребява цялата енергия на нацията,за да се доказва,че този проблем не може да се реши! И във форума е пълно с такива ретроградни идиоти.
    Ако в Германия се въведе стандарт,ВСИЧКИ ЩЕ СЕ СТРЕМЯТ ДА ГО СПАЗВАТ, у нас ,ВСИЧКИ СЕ МЪЧАТ ДА ГО ЗАОБИКОЛЯТ,макар на някои да е по-лесно да го спазват!?Малоумна история!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  5. 5 Профил на Кецалкоатъл
    Кецалкоатъл
    Рейтинг: 787 Неутрално

    И каква стана тя? На гол тумбак - чифте стандарти

    Но все пак новината е преобладаващо положителна - показва, че има надежда евентуална по-висока цена да кореспондира с действително по-високо качество, за който реши да го избере...

    "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
  6. 6 Профил на mihaylov
    mihaylov
    Рейтинг: 575 Неутрално

    И какво излиза сега, че ядем леб с брашно от фуражна пшеница, дето я ядът прасетата?

  7. 7 Профил на bokko
    bokko
    Рейтинг: 541 Гневно

    До коментар [#3] от "VellEll":

    Да бе и самия министър внасяше 20 годишно месо за да ядем по качествена храна . Сега разбра ли кои са драскачи..

  8. 8 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2683 Неутрално

    До коментар [#6] от "mihaylov":

    Че кога в България не сме яли хляб от фуражна пшеница?
    И при ТЖ от такава правеха хляба!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  9. 9 Профил на Borislav
    Borislav
    Рейтинг: 640 Неутрално

    Гледах по телевизията един специалист по брашното, който каза, че най-хубава била твърдата пшеница, която у нас била няколко процента. Второ качество - меката пшеница. Трето качество - фуражната пшеница, която била най-много и от която се правел повечето хляб

  10. 10 Профил на bokko
    bokko
    Рейтинг: 541 Весело

    До коментар [#8] от "lz2":

    Да ама днес ядем хляб в който няма и пшеница това е разликата с ТЖ

  11. 11 Профил на redneckyt
    redneckyt
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Нали ви казах, още преди година:

    http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/07/29/939826_iznosut_na_zurno_ot_chernomorskiia_region_shte_namalee/

    http://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_Great_Depression
  12. 12 Профил на 3аНиЗа
    3аНиЗа
    Рейтинг: 1958 Весело

    "...държавата само ще оказва помощ..." - чрез "налагане" на т.н. СТАНДАРТИ се прави всичко друго, но не и НАЛАГАНЕ на качествени продукти! Това са начини за "легално" увеличаване на цените и приравняването им към тези в ЕС. Да има някакво качествено подобрение в месни, млечни, житни и ... продукти?!?

    Коментиране на анализираното, вече...
  13. 13 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1343 Весело

    До коментар [#6] от "mihaylov":

    И какво излиза сега, че ядем леб с брашно от фуражна пшеница, дето я ядът прасетата?
    .......................
    Добрата свиня , всичко яде, нали знаеш.
    Важното е Грухчо да си плаща редовно данъците, че другарите от масква чакат да си получат неустойките по Големият Шлем.

    nemo malus felix, minime corruptor.
  14. 14 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1248 Весело

    Единственото изделие в България, за което не се използват вносни суровини са ТУХЛИТЕ И КЕРЕМИДИТЕ, защо си имаме и пръст и вода, за да си направим необходимана кал!

  15. 15 Профил на ras16377431
    ras16377431
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Стандарт Чужбина

    gradinko.bg
  16. 16 Профил на Дива селянка2
    Дива селянка2
    Рейтинг: 328 Неутрално

    Брашното за хляба по стандарта "България" ще трябва да се внася
    ==================================
    Хляб "БЪЛГАРИЯ" с вносно брашно. Като всичко останало тук. Наречено българско.
    Аре на далаверата...

  17. 17 Профил на xflood
    xflood
    Рейтинг: 1025 Неутрално

    Смятай какъв хляб сме яли досега..
    А що се отнася до тези проверки - трябва да има произволни проверки и по малките градчета и села. Там също живеят хора..

    Fail with honour then succeed by fraud
  18. 18 Профил на bgpainter
    bgpainter
    Рейтинг: 1424 Весело

    До коментар [#6] от "mihaylov":

    Жив си още, а и цедка на дупето нали нямаш...?

    Жената е покана за щастие
  19. 19 Профил на 100 Рублей за Доллар
    100 Рублей за Доллар
    Рейтинг: 1408 Весело

    До коментар [#13] от "СДС":

    Неустойката да я искат от подписалия, Агент Гоце - земевалделец и крупен притежател на имоти в София и Париж

    А това, че България открива ползите от стандартизацията е похвално, вървим по стъпките на Европа с не повече от 200г закъснение. Сега някой ще каже, че при Татооо също е имало стандарти - имаше ги, но всички отбягвахме тези стоки и предпочитахме "вносните", които не отговатяха да БДС

    Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
  20. 20 Профил на naturisten
    naturisten
    Рейтинг: 594 Неутрално

    Аз за домашната хлебопекарна ползвам това - доста е качествено:
    http://www.bioslunceluna.com/shop/osnovni-hrani/brashno/pshenichno-p-lnoz-rnesto-brashno-biokorn-bio.html

    Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
  21. 21 Профил на drakar65
    drakar65
    Рейтинг: 1341 Весело

    Шизофренията сред управляващите взема вече сериозни размери!
    "В страната има недостиг на брашно, което да отговаря за изработването на качествен хляб по утвърдения стандарт "България"
    Правят стандарт, ама ще трябва да внасят зърно!? Що за логика? Стандарт "Стара планина", стандарт за лютеницата... Резултат пълна нула! По скоро гафове и недоразумения!
    Тия го удариха само на стандарти с цел повишаване на цените!
    Стандарт за бирата няма ли да има?/а, то Мишо Бирата май се спомина.../

    Картофите си ги насадих и полях. Сега и пшеница ли трябва да сея?

    “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
  22. 22 Профил на VellEll
    VellEll
    Рейтинг: 701 Весело

    До коментар [#7] от "bokko":

    хахаха това 20 годишно месо беше внесено през 2005 година бе мушмурок...друг път използвай първо гугъл и тогава драскай, че се излагаш като ученичка....точно заради такива злобни и нереализирали се дребни душици като тебе се разкава в онзи виц дето в ада само до казана на българите нямало кой да пази....

  23. 23 Профил на VellEll
    VellEll
    Рейтинг: 701 Неутрално

    До коментар [#21] от "drakar65":

    Не виждам къде е проблема. Министъра опитва по всякакви начини да въведе стандарти за по добра храна. До сега за 20 години никой и пръста си не помръдна в тази насока, а се изредиха да ни управляват комунисти, демократи, че и цар се пробва....само в държава като нащшата някой може да е недоволен че държавата се опитва да въведе ред и да подобри качеството на нещо...

  24. 24
    ****

    Този коментар беше изтрит в 14:00 на 03/05/2011 от неговия автор.

  25. 25 Профил на Чеша си езика
    Чеша си езика
    Рейтинг: 808 Неутрално

    Добре де, къде е държавата , че производителите ще излизат с предложения за стандартизиране на продукти. ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СИ ВЪВЕДЕ СТАНДАРТИ И ДА СЛЕДИ ЗА СПАЗВАНЕТО ИМ. Но в момента понеже няма държава, че чак производителите негодуват. Някой знае ли кой да изберем да управлява тази държава. Всички до сега се оказаха пълни профани и бандити.

    Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
  26. 26 Профил на new_ghost
    new_ghost
    Рейтинг: 434 Любопитно

    Е и какво му е българското тогава на стандарта? Само високите цени са български патент, всичко друго е вносно.

  27. 27 Профил на pc_none
    pc_none
    Рейтинг: 541 Весело

    Няма да се учудя ако изчакаме Извънземните да ни донесат брашно за да покрием стандарта "България" щото, може да се окаже, че то и на планетата земя няма такова жито.
    Но във всичко това - как човек да не съзре извисеният мисловен стандарт на нашите управници!
    Хвала на таквиз служители!
    По- добре от глад да умрем отколкото хляб под стандарта "България" да ядем! "България" или смърт!

  28. 28
    ****

    Този коментар беше изтрит в 16:51 на 03/05/2011 от неговия автор.

  29. 29 Профил на VellEll
    VellEll
    Рейтинг: 701 Весело

    До коментар [#28] от "bokko":

    Ти тези кой познаваш и кой не познваш и остави за пред някой друг Това което си написал звучи толкова смешно, че не би минало и през голямото междучасие на 3 клас бе мушмурок Я дай линк от накой новинарски сайт да ти проверим информацията....

  30. 30 Профил на rayo
    rayo
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#9] от "Borislav":
    най-хубава била твърдата пшеница, която у нас била няколко процента. Второ качество - меката пшеница. Трето качество - фуражната пшеница, която била най-много и от която се правел повечето хляб
    -------------------------------

    Важен е сортът на пшеницата, ама още по-важно е кога е смляно брашното. Ако е престояло година хубав хляб няма да изпечеш дори и да е от най-добрия сорт.
    А иначе директорът на агенцията за храните само иска да ни осведоми, че един път фирмите износителки на жито са печелили навън с нашата реколта, сега ще печелят втори път, защото не ни стига суровината.......да ни е здрава гърбината за тия алъш-вериши




    un buen dia empieza con un solo rayo
  31. 31 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3497 Неутрално

    До коментар [#20] от "naturisten":

    Много хубаво, но търси и мая без консерванти или емулгатори. Малкият им относителен дял не ги прави по-малко опасни, особено при печене.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  32. 32 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 497 Неутрално

    До коментар [#3] от "VellEll":

    Хайде намери ми свястно брашно на разумна цена да те видим тогава и ще говорим кой бил драскач! Голяма част от добрата пшеница беше изнесена и производителите имат проблем с набавяне на качествена суровина - от лошо брашно няма как да направиш хубав хляб или макарони! И не разбрах къде видя да съм казал нещо против налагането на новия стандарт? Нека ядем по-качествени храни, но за да ги имаме очевидно ще трябва да внасяме суровина, след като продадохме каквото свястно имаше. Сещай се кой е в схемата и се сещай в крайна сметка по чий джоб ще удари накрая.

  33. 33 Профил на bokko
    bokko
    Рейтинг: 541 Весело

    До коментар [#29] от "VellEll":

    http://www.podlupa.bg/ShowPage.aspx?id=10682

    Прочети тука и ще видиш кое е смешно ...

  34. 34 Профил на VellEll
    VellEll
    Рейтинг: 701 Весело

    До коментар [#33] от "bokko":

    Аз си мислех, че ще цитираш Дарик, Дневник.....ами ти направо да беше сканирал изрезка от Галерия бе

  35. 35 Профил на makca
    makca
    Рейтинг: 487 Неутрално

    И пшеницата ни е менте , а остана ли нещо истинско в Бълхаристан....???????

    София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
  36. 36 Профил на Saint
    Saint
    Рейтинг: 434 Гневно

    Къде е млякото-о-о? Къде е брашното-о-о?
    На Миро Нереза изгъзеците!

  37. 38 Профил на Станишко
    Станишко
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Ами иначе да, ядем хляб от фуражно зърно. Затова и толкова много подобрители слагат в него, иначе няма и да бухне...

  38. 39 Профил на VellEll
    VellEll
    Рейтинг: 701 Весело

    До коментар [#37] от "bokko":

    Абе човек дай един сериозен сайт де Какво ми цитираш разни блогове .... хайде малко по сериозно ако обичаш...

  39. 40 Профил на epoc
    epoc
    Рейтинг: 1341 Весело

    До коментар [#39] от "VellEll":

    Хайде, мирясай малко, за днес си заработи надницата. И за кво баш му е на министъра да прави стандарти, като може просто да каже "яжте продукти произведени в Германия" и с това да се приключи?

    Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
  40. 41 Профил на bokko
    bokko
    Рейтинг: 541 Весело

    До коментар [#39] от "VellEll":

    Сериозното е че и аз и всички други сме си хапнали от това месо .

  41. 42 Профил на mi6osp
    mi6osp
    Рейтинг: 1021 Неутрално

    Коментирал съм го няколко пъти:
    - Невъзможно е по принцип да получиш стандартен продукт от нестандартни суровини. Затова без система от стандарти саществуването на отделния стадарт е безмислено и глупаво.
    - Невъзможно е да съществува стандарт, в който липсва частта, осигуряваща входящ и изходящ контрол.
    Така наречените БДС-миро мършата стандарти бяха и са просто едно активно милиционерско мероприятие, с което да се даде обяснение за лековерните на повишаването на цените с уж по-високо качество, уж грижа за хората.....
    Колкото до липсата на жито, още през миналата година коментирах, че дянков се радва на високият износ-локомотивът на икономиката ни според него, който направиха приятелите на един.... , тези от ТИМ де, със зърното, но до новата реколта това ще доведе до скъп внос и скъп хляб,скъпо месо , скъпо мляко, скъпи храни итн. Имаше невярващи, имаше такива, че това са празни страхове, че има достатъчно зърно итн.....

    Когато някой е глупав,то е за дълго!
  42. 43 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    Това със стандартите - добре. Няма лошо наистина. Но никой не е наясно защо в България се засява малко качествена пшеница. Отговорът е удивително прост: защото е по-скъпа (като посевни семена и като добив), а българинът дружно реве за евтин хляб. И така от години. Затова производителите нямат интерес да сеят твърда пшеница.
    Стандарта косвено може да помогне, заобикаляйки вайканията за евтин хляб. Който иска качествен хляб, да си плаща по-скъпо. Ето сега ще внесат съответното брашно, на съответната цена. А догодина, е много вероятно наши стопани да засеят повече качествена пшеница.

  43. 44 Профил на veseling
    veseling
    Рейтинг: 434 Весело

    Хахаха... Качественото зърно отдавна е изнесено в чужбина... хахахаха

  44. 45 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    До коментар [#42] от "mi6osp": Прав си разбира се. Стандарта "Стара планина" не забранява да се използва замразено говеждо от внос. Цената на този продукт е доста ниска в сравнение с местното охладено телешко (телета до 18 мес.)
    И ето ти скъп (луксозен) колбас от евтина суровина.
    Вносно замразено говеждо съм ял и в скъп ресторант майтап!

  45. 46 Профил на The.Teacher
    The.Teacher
    Рейтинг: 594 Неутрално

    До коментар [#6] от "mihaylov":

    Ручаме си фуражен леб и ушите ни плющат

    Иначе хлебната пшеница дава 2 до 3 пъти по-малки добиви на декар - може би тука е заровено кучето (или прасето )

    Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
  46. 47 Профил на naturisten
    naturisten
    Рейтинг: 594 Весело

    До коментар [#31] от "a.nice":

    А, мерси, ще си взема някаква био-мая от ДМ.

    Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
  47. 48 Профил на sawa_hr
    sawa_hr
    Рейтинг: 234 Неутрално

    До коментар [#23] от "VellEll":

    Учудва ме броя на минусите на единственото сравнително свястно мнение в целия форум. Изглежда наистина няма нужда някой да пази българския казан в ада. Язък, ама нека потраем още 20-на години да поизмре "материала", току-виж дойдат младите, на които преди всичко им се живее, а не им се мрънка.

  48. 49 Профил на svoboden
    svoboden
    Рейтинг: 1268 Неутрално

    Хайде стига с Мировите глупости с тези "стандарти". Единственото важно нещо е дали хлябът отговаря на БДС или не, ако не отговаря колкото и надписа "стандарт България" да му сложат пак си остава неотговарящ на Българския държавен стандарт.

  49. 50 Профил на Мърмор
    Мърмор
    Рейтинг: 1109 Неутрално

    Разбира се, че трябва да се внесе качествено зърно за хляб по стандарта. Елементарно, Уотсън! Нали, точно това зърно преди месеци изнесохме!
    Така ми се иска да си припомня 1934 год. и някои не много популярни мерки на тогаващните превратаджии, касаещи зърнените баланси! В разрез с либералната икономика, но ... много ефикасни!

  50. 51 Профил на tam17540965
    tam17540965
    Рейтинг: 648 Разстроено

    До коментар [#39] от "VellEll":

    Абе милиционер, те не разбираш ли какво означава това.
    Да ти го преведа.
    България е толкова смотана страна , че не може да произведе дори жито за хляб със стандарт "България".
    Това ни казва този лайнар, дето трепеше кравите от хеликоптер. Еба ти милиционерите прости и глупави. Направо ще затриете родината поради глупост.

  51. 52 Профил на The.Teacher
    The.Teacher
    Рейтинг: 594 Неутрално

    До коментар [#48] от "sawa_hr":

    Явно сте нямали досег с подчинените структури на въпросния министър за да го защитавате така. Да, кой нормален човек ще отрича създаването на правила и налагането на стандарти. Но да погледнем все пак по-критично на начина по който се прави това. Стандарт "Стара планина" например какво е - една недомислица, най-малкото защото съвсем умишлено е изпуснато условието продуктите да са с БЪЛГАРСКО месо и мляко. Значи един път имаме български стандарт без български продукти. Второ, сега имаме български стандарт за хляб, който ще се прави от вносно брашно. Това граничи с патологията и лудостта направо. Нещата могат да се направят, така че да работят за българското земеделие и животновъдство, а това очевидно не се прави и пак се толерира вносът на замразени боклуци и сухи млека.

    Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
  52. 53 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2417 Неутрално

    Като не искате да ядете хляб по стандарта, не си купувайте.Същото се отнася и до другите стандарти - "Стара планина" и др. Яжте си евтините боклуци и мечтайте за наденицата от времето на развитото социалистическо общество с популярното заглавие "кучешка радост".

  53. 54 Профил на palermo88
    palermo88
    Рейтинг: 808 Неутрално

    Срамота е държава с житница като Добруджа , да каже че няма качествено брашно , да бяхме Афганистан или Ирак да го кажем как да е .

  54. 55 Профил на mclovin
    mclovin
    Рейтинг: 541 Неутрално

    До коментар [#54] от "palermo88":

    Така е.
    Като сме тъп, мързелив и непредприемчив народ, ще си ядеме хляба от румънско брашно със салатка от турски и гръцки зеленчуци.

    [ Място за вашата реклама ]
  55. 56 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    До коментар [#50] от "Мърмор": А бе звучиш борбено, но казваш неверни неща. В България в момента има над 500 хил.т. пшеница, та даже ще артиса до нова реколта. Отделно има запаси от брашно. Вярно изнесахме 2.5 млн. тона пшеница но мека и най-вече фуражна. Повярвай ми. В България почти не се сее качествена пшеница, та няма как да бъде изнесена.
    По логиката на пазара в следващите месеци "хлябът" трябва да поевтинее, щото зърното ще трябва да се продаде...
    Заплахата с новия стандарт е да ни пробутат уж качествен хляб направен с неподходящо брашно. Тук въпросът е на строг контрол не на това какви са съставкита, а на това КАКВО Е БРАШНОТО Ако контролират само по формулата брашно, вода, мая, сол, ще ни прекарат отново.

  56. 57 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    До коментар [#52] от "The.Teacher":
    +++

  57. 58 Профил на BIG AL
    BIG AL
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Boko. къде е хубавото ЖИТО , бе ??? Тимаджиите ли го ИЗНЕСОХА ???
    В цяла Добруджа , няма първокачествена пшеница ??
    Айде бе ....
    Мама ви червена ..Преди години, онзи чичибабата - го изнесе - а СЕГА - КОЙ ????

    BIG AL
  58. 59 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    До коментар [#53] от "stedim":

    Ей Аз ИСКАМ да ям хляд по стандарта и да плащам съответната му цена. Искам да ям и телешка пастърма и да си я плащам.
    Работата е там, че ще си купя по-скъп стандартен хляб, произведен от неподходящо брашно (ако не се конролира брашноти) и ще си купя телешка пастърма от замразено говеждо внос от Дания. Е те това не искам да го има в България.

  59. 60 Профил на stoicho2
    stoicho2
    Рейтинг: 594 Неутрално

    До коментар [#3] от "VellEll":

    Стига си писал глупости. Житото търговците са го изнесли и са спечелили, сега ще го внесат и пак ще спечелят за наша сметка. Някога баба ми печеше хляб веднъж в седмицата и хляба бе толкова вкусен.
    Как житото няма да е калпаво. Знаеш ли какви "големи" специалисти го сеят. Жена ми има 60 дкр. и арендаторката е бивша учителка по български език. Няма агроном, няма нищо. И кво? Ще прилага последни научни постижения в агротехниката. Друг път. Земеделската политика бе сбъркана още в началото на т.н. демокрация. Никой не постъпи като нашите демократи. В Чехия, Словакия и Унгария върнаха земята по документи и собствениците подписваха декларация ще я обработват или не. Ако не-акции и това е. Скоро роднина от Унгария ни писа, че реколтата е горе-долу добра -600 кг. от декар.

  60. 61 Профил на reg0506
    reg0506
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Първо, едно време житото беше един и пееесе, ся ... нема смисъл... второ, тава с тоя хляб е поредната глупост...

  61. 62 Профил на berbenkov
    berbenkov
    Рейтинг: 1341 Весело

    Вместо брашно и трици -
    да внасяме политици!!!

    www.berbenkov.hit.bg
  62. 63 Профил на anonimen
    anonimen
    Рейтинг: 594 Неутрално

    Докато българското земеделие е в лапите на разни мутри като ТИМ,ВИМ,ПИМ, не очаквайте качествено брашно.

  63. 64 Профил на kodjauzun
    kodjauzun
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Хлябът, който ни се предлага, никога не е имал нищо общо с тоя в Европа. Винаги е бил от некачествено брашно. Човек, като не е вкусвал по-добро, не допуска, че то съществува. Качественият хляб, е мек, като дунапрен. Стиснеш ли го, двата пръста се събират.

  64. 65 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1341 Гневно

    До коментар [#1] от "gogo2011":

    Не,цената на хляба е като за екстра-качество,произведен незнайно с какво брашно.Производитлят предпочита да продаде качествената си продукция за оборотни налични пари навън,а не да чака някой нашенец евентуално да му я изкупи и да му плати на 36 май.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  65. 66 Профил на alexsilver
    alexsilver
    Рейтинг: 991 Любопитно

    До коментар [#23] от "VellEll":

    "...Не виждам къде е проблема. Министъра опитва по всякакви начини да въведе стандарти за по добра храна..."

    Проблемът е, че подвизаващият се като министър, е човек менте. Това, че "несериозни" медии пишат за твърде сериозните "залитания" на конския дофтор, не ги прави по-малко скандални. Много вероятно е след време да излезе истината за сагата "стандарти". Не вярвам на човек с нечистоплътна душевност.

  66. 67 Профил на Крез
    Крез
    Рейтинг: 754 Весело

    Я стига мърморене,народа масово иска хляб евтиниика.Ще яде фуражно жито и ще му пукат ушите.Качествения хляб струва с около 50% повече от боклуците които се предлагат масово.
    И не винете производителите ,те произвеждат според търсенето
    а не според това което им се иска на малцина от нас.В близо 15г
    си практика в търговия с хран стоки съм контактувал с много БГ производители.Тези които произвеждаха качествени стоки
    от качествени суровини и спазваха технологиите или фалираха
    или се отказаха щото видяха накъде вървят или свалиха качеството и почнаха и те да произвеждат масови боклуци.
    Каква е причината ли? ПАЗАР просто качествени стоки не могат да са евтини като боклуците а българина като цяло е БЕДЕН
    и не може да си позволи качество.Така ,че вмеусто да мърморите срещу БГ производителите излезте на площадите и потърсете сметка от тези които особено последните 10-12г
    съсипваха нормалния бизнес работиха за монополистите и всячески пречеха да се установи една конкурентна наистина пазарна икономика а не сегашния извратен и изкривен пазар.
    На пазар с монополи, картели и наши фирми не очаквайте качество на добра цена .

  67. 68 Профил на rayo
    rayo
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#67] от "Крез":

    Не е вярно, че хората искат да купуват некачествена стока. Те много добре могат да преценят кое е качествено и кое не е. Но не могат да си го позволят, защото от 20 години нямат пари. Дори и като спестявания - първо им ги обраха с девалвацията на лева, после ги карат да живеят със 100 евро на месец и да плащат по европейски цени. Имаше много малки хлебопекарни, но те бяха принудени да затворят врати, защото бяха заплашвани, че ще ги подпалят, ако не излязат от бизнеса. И бизнесът остана в ръцете на мутрите. Така, че те диктуват положението - мизерни заплати и мизерен хляб.
    Това е моделът на българската демокрация

    un buen dia empieza con un solo rayo
  68. 69 Профил на Крез
    Крез
    Рейтинг: 754 Неутрално

    До коментар [#68] от "rayo":
    Е аз какво съм написал де?

  69. 70 Профил на rayo
    rayo
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#69] от "Крез":

    Ами първо качественият хляб не струва по-скъпо. Житото в България се изкупува приблизително на една цена независимо от качеството му. Една малка хлебопекарна с двама работника може да осигури хляб за 500-1000 семейства на ден. Те няма защо да свалят качеството на хляба, защото заработват достатъчно добре. Говоря от опита на мои познати (семейство, което работеше този занаят десетилетия преди промените). Та те не искаха да свалят качеството на хляба, той им се купуваше всеки ден и свършваше още до обяд. Дойдоха и ги заплашиха.... и те затвориха. Качеството на хляба го свалиха тези, за които репутацията им на производител не значи нищо - важна е печалбата от огромното количество нискокачествен продукт.

    un buen dia empieza con un solo rayo
  70. 71 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4465 Неутрално

    До коментар [#52] от "The.Teacher":
    "..Нещата могат да се направят, така че да работят за българското земеделие и животновъдство..."
    Не! Българското земеделие и животновъдство трябва да гонят световните стандарти. Само тогава ще има истински качествени стоки на пазара наше производство, които да са достатъчно конкурентноспособни.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  71. 72 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4465 Неутрално

    До коментар [#71] от "Храбър":
    Производството трябва да гони стандарта, а не обратното.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  72. 73 Профил на Крез
    Крез
    Рейтинг: 754 Неутрално

    До коментар [#70] от "rayo":
    Ех ,как да ти го кажа ,че да ме разбереш пекарна дето изкарва днес 1000 та и 3000 качествени хляба ще фалира бате за няма и 3
    месеца ако работи законно.И да понеже в БГ се изкупува почти на една цена затова се сее фуражно ,щото дава
    по-голям добив от дк.А които може изнася качественото навън
    на по добра цена.

  73. 74 Профил на Крез
    Крез
    Рейтинг: 754 Неутрално

    До коментар [#70] от "rayo":
    И не сравнявай ситуацията отпреди 15г с мутрите и сегашната
    без мутри.

  74. 75 Профил на rayo
    rayo
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#73] от "Крез":

    Не е точно така, но спорът ще излезе двустранен. Затова нека другите да преценят дали може да фалира или не (пеща беше на дърва и такъв хляб трудно ще намерите вече), отделно печаха козунаци, семки, ядки всякакви видове...вкуснотия, и всичко на дървена пещ.
    Единствено твърдя, че в България се произвежда качествена пшеница и качеството на брашното може да се прецени и предпочете от добър хлебар в занаята, който държи на името си.

    un buen dia empieza con un solo rayo
  75. 76 Профил на Perfanov
    Perfanov
    Рейтинг: 541 Неутрално

    До коментар [#5] от "Кецалкоатъл":

    Няма проблеми. Ако внасят сега качествено брашно, другата година българските фермери ще произвеждат по-качествено брашно, за да уловят пазара.

    .
  76. 77 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Пестициди и ГМО
    затова не става нашето брашно.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  77. 78 Профил на 2leva
    2leva
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Миро дойде му времето да си подадеш отставката заради некадърността ти като министър.

  78. 79 Профил на alexsilver
    alexsilver
    Рейтинг: 991 Весело

    До коментар [#78] от "ByIvan":

    "...Миро дойде му времето да си подадеш отставката заради некадърността ти като министър..."

    Аре сеа, ми това им е най-доброто министър!

  79. 80 Профил на charlyb
    charlyb
    Рейтинг: 861 Неутрално

    Излиза, че и зърно като хората не можем да произведем!
    Не говоря за държавно управление, за правораздаване, за здравеопазване, за образование, за култура. Говоря за домати, чушки, боб и чесън!
    Има ли още идиоти, които не са наясно защо качеството на живот на иначе много талантливия български народ, е като на скотове?!

    Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK