"Алкомет" планира да разпределя дивиденти за втори път

През първото тримесечие на тази година "Алкомет" отчита 161% ръст на печалбата

© Анелия Николова

През първото тримесечие на тази година "Алкомет" отчита 161% ръст на печалбатаРъководството на "Алкомет" предлага 1.11 млн. лв. от печалбата на компанията да бъдат разпределени като дивидент между акционерите. Това става ясно от покана за общото събрание на акционерите, насрочено за 22 юни, на което ще се гласува предложението на управителния съвет за разпределяне на печалбата на дружеството.


Сумата за дивидента е 15% от положителният резултат на производителя на алуминиеви изделия за миналата година, която възлиза на 7.6 млн. лева. Размерът на дивидента на една акция ще бъде 0.062 лв. брутно (0.059 лв. нетно). Над 209 хил. лв. от печалбата ще отидат във фонд "Резервен", а останалата част - почти 6.3 млн. лв., ще останат като неразпределена печалба.


Дружеството изплаща дивидент за втори път. Миналата година стойността му беше 0.024 лв. на акция.
През първото тримесечие на 2011 г. "Алкомет" отчита 161% ръст на печалбата на годишна база до 3.29 млн. лева, по данни, публикувани в Българска фондова борса. За последната година акциите на шуменското дружество са скочили със 114% до 7.05 лв. едична цена. Това го поставя на първо място по поскъпване сред ликвидните компании на Българската фондова борса. Днес книжата й паднаха с 0.7% по време на търговската сесия и така последната им цена е 7.05 лв. 


Основната дейност на "Алкомет" е производството на валцовани и пресовани алуминиеви продукти. Голяма част от продукцията на дружеството се пласира в чужбина. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK