Никой не отиде на среща с китайска бизнес делегация

В края на 2009 г. също имаше организирана среща между българския и китайския бизнес, но интересът от нашата страна отново беше слаб (снимката е архив от октомври 2009 г.)

© Цветелина Ангелова, Капитал

В края на 2009 г. също имаше организирана среща между българския и китайския бизнес, но интересът от нашата страна отново беше слаб (снимката е архив от октомври 2009 г.)Нито един български предприемач не е проявил интерес към среща с ръководители на китайски фирми от най-голямата провинция Гуандун, организирана в сряда в София. Това съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която е организирала събитието заедно с Посолството на Китай у нас.


С делегацията са се срещнали само представители на БТПП, като председателят й Цветан Симеонов е потвърдил приемането на Китай като много важен партньор за България и страните от региона.


"Имахме на гости малка на брой, но изключително представителна делегация от най-голямата китайска провинция Гуангдун, включваща най-големи фирми от областта с най-висок и за Китай икономически ръст. Българските фирми не се явиха даже да се представят", коментира след срещата Симеонов. Той добави, че за компенсация вече е уговорено посещение до Гуандун, за да се даде втори шанс на българските фирми.
На срещата в сряда са дошли Зу Зенхонг, председател на Асоциацията за международно приятелство на провинцията, Чен Дан, председател на Федерацията на търговските палати на Гуангдун, както и висши мениджъри на едни от най-големите фирми на провинцията, сред които представител на производителя на хартия, който държи около половината от световното й производство, поясниха от БТПП. Оттам предположиха, че българските бизнесмени не са дошли, тъй като срещата е организирана за сравнително кратко време и е била в по-ранен час – 10 сутринта. От палата не поискаха да кажат имената на поканените български дружества.


Зу Зенхонг е заявил, че китайските предприемачи са готови за сътрудничество с български компании в областта на селското стопанство, рибарството, хартиената промишленост, недвижимите имоти, инвестиционните технологии, финанси и обучение. От своя страна Цветан Симеонов е е посочил България като добро място за чужди инвестиции, с благоприятна среда – ниски данъци, насърчаване на износа, региони с изгодни условия за инвеститори.


Провинция Гуандун, най-голямата в Китай, е известна и като южната врата на страната. Точно от нея преди 30 години започва икономическата реформа на държавата и за последните 37 години средният ръст на икономиката й е 13.7%, а брутният й вътрешен продукт е по-висок от тези на Хонконг и Сингапур и съзимерим с този на Тайван. Федерацията на търговските палати на Гуандун има над 170 хил. члена.


Това не е първият случай, когато срещи на български и китайски бизнесмени остават без резултат заради слаб интерес от българска страна. През октомври 2009 г., в началото на икономическата криза, китайски бизнесмени пристигнаха в София като част от обиколката си в Европа и въпреки регистрацията на над 170 родни фирми, много малко български предприемачи се появиха за двустранни разговори.


Само преди няколко дни икономическият министър Трайчо Трайков каза, че правителството работи за привличането на инвестиции от Китай и вече има договорка за изграждането на съвместна индустриална зона край София, в която да влязат основно китайски компании. Миналата година икономическото министерство (МИЕТ) направи стратегия за преструктуриране на българската икономика, която разчита и на привличане на китайски инвестиции. 


През февруари тази година българското правителство подписа меморандум за икономическо сътрудничество между МИЕТ и Департамента по търговия на провинция Дзянсу, втора по размер на БВП на глава от населението в Китай. Миналата година подобно споразумение беше подписано с Джъдзян, която е първа по този показател.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 875 Неутрално

  То в България освен далавераджии, други бизнесмени няма. Няма кой да отиде на среща с истински бизнесмени, пък ако ще и от най-голямата китайска провинция да са, и да са им дошли "на крака". Виж, ако бяха дошли китайски чалгаджии, щеше да се получи.

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2493 Весело

  "Нито един български предприемач не е проявил интерес към среща с ръководители на китайски фирми..." - не им е КАЗАНО, че трябва.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#1] от "bobhunter":

  +++
  Това всъщност говори много за нивото на нашият бизнес.
  Виж обаче, ако бяха руски представители щеше да е друго..

  Fail with honour then succeed by fraud
 4. 4 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Със сигурност търсете причини и в БТТП. Както личи, срещата е била организирана в последния момент. Имам добра представа от техните организационни способности. Кои наши фирми са били поканени също заслужава внимание.

 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Ама какъв бизнес може да правим с китайците?!

  Имат повече пари и работниците са им по-евтини.

  За Китай можем единствено да изнасяме, ама то няма много - всичко дето си струва вече е изнесено.

  Освен управленците, разбира се, но от тях отърване няма.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Може би са се срещнали на тъмно?

 7. 7 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Български "бизнесмен" = дървено желязо или война за мир

  ZeroOne
 8. 8 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Весело

  Какви бизнесмени? Само гледат как да се нацедят в някой МОЛ и да препродават парцалки. Защото във всеки т.нар."бизнесмен" дреме мечтата за "Жената зад щанда".

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 9. 9 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Стана ми тъжно за хорицата. Дошли от другия край на света, а наште "бизнесмени", не могат да си размърдат задниците за 1 час да си поговорят!

 10. 10 Профил на veskes1
  veskes1
  Рейтинг: 374 Неутрално

  кво да правят на таз среща като няма нищо за крадене?

 11. 11 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "С делегацията са се срещнали само представители на БТПП, като председателят й Цветан Симеонов е потвърдил приемането на Китай като много важен партньор за България и страните от региона".
  Важното е,че България е БЛАГОВОЛИЛА да приеме Китай за "важен партньор" и тко не само за нас,но И ЗА РЕГИОНА!?!?!?
  А в отговор на русофоба,за който внушадва,че ако е била руска делегацията,леле-мале какво стълпотворение ще настане от бизнесмени/всичките комуняги и кагебисти,естествено/,му пожелавам да попадне в Москва например и да потърси по магазините българска стока.Няма,няма да намериш,господинчо.И трябва ли за това ние всички да ръкопляскаме и да се радваме?

 12. 12 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#1] от "bobhunter":

  +++++++

 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Китайците се интересуват единствено и само от СУРОВИНИ.....!!!!?????.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на legalize_it
  legalize_it
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Нямало е безплатен бюфет сигурно... пишман наредените бизнесмени без никакъв поглед и размах... да не излезе Гриша Ганчев най-умен в тая държава ... мъка мъка

 15. 15 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  Ами и аз не знам какъв бизнес можем да правим с тях, ама ако някой беше отишъл на срещата можеше и да разбере. Те добрите идеи не идват от пиене на ракия и дървена философия.

 16. 16 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 608 Неутрално

  А в отговор на русофила 11-ти, който страда от липсата на Бг стоки в Москва, го съветвам да потърси отговора в руските митнически закони и закончета. И да го светна , че много от водещите фирми в бг си имат руски партньор или са с голямо руско участие.Браниш ги,без да си наясно,че са ни стъпили на врата и не искат реален бизнес в Бг. Колкото до случая с китайската делегация , жалко и тъжно е ,но това е реалната картина в бизнеса ни - истинските предприемачи едва оцеляват , а на назначените бизнесмени не им пука или както каза 2- АБЪВ, не им е казано.

 17. 17 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Какво е било "организирано" от БТПП и Китайското посолство, ако нито 1 БГ фирма не е отишла? Ясно е къде е вината. Китайското посолство е докарало китайските фирми, но кой е трябвало да докара българските? БТПП, нали?

  Председателят на БТПП, вместо от организационните си способности, се оплаква от БГ фирмите. Учудва ме, че и повечето коментатори търсят вината в тях.

 18. 18 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1353 Любопитно

  Чудя се как не са се намерили поне 20-30 българи, мотивирани за правене на бизнес с китайците? Поне толкова! И става дума за инвестиции и съвместен бизнес у нас.

  "Зу Зенхонг е заявил, че китайските предприемачи са готови за сътрудничество с български компании в областта на селското стопанство, рибарството, хартиената промишленост, недвижимите имоти, инвестиционните технологии, финанси и обучение."

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 19. 19 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1210 Весело

  Китайците не предлагат имоти.
  В БГ предприемач = строител

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 20. 20 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1545 Весело

  Мда, има "малко" противоречие межди

  ...българските бизнесмени не са дошли, тъй като срещата е организирана за сравнително кратко време и е била в по-ранен час – 10 сутринта...

  Мда, не знам как се върти "бизнес" в БГ с такива тулупи....
  Не им се реагира на появилата се възможност, не им се става рано.
  Цирк, цирк...
  Ама на голия балкански тумбак - чифт претенции:
  * България е добро място за чужди инвестиции, с благоприятна среда – ниски данъци, насърчаване на износа, региони с изгодни условия за инвеститори

  ДрОгаре, не става така, колкото и да се пременявате - все се си "тия"....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 21. 21 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4456 Неутрално

  Разковничето на проблема е ранния час. В 10 ч. сутринта родните бизнИсмени още спят. Били са примерно в чалга клуб до 5 ч. сутринта, а тия ще ги занимават с глупости. Аз отдавна твърдя, въз основа на собствен опит, че ако на български бизненсмен му кажат "ела утре сутринта в 6 ч. пред БНБ, за да ти дам едно куфарче с 1 млн. евро безвъзмезден заем", той ще се успи и ще пропусне срещата.

  Gunter glieben glauchen globen
 22. 22 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#17] от "john_3volta":

  Комисионерството е сладък бизнес...

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 23. 23 Профил на Боби
  Боби
  Рейтинг: 426 Весело

  При цената на труда в България явно, че китайските бизнесмени не могат да предложат нещо по- интересно

 24. 24 Профил на ANAGOR
  ANAGOR
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#15] от "dimitarnz":

  Ами замисли се малко и ще разбереш. Китай иска да навлезе на европейския пазар. Много по лесно става това, когато произвежда в държава членка на ЕС. Местоположението на България е перфектно за тази цел. Обаче матрияла е много кофти, което доста красноречиво е описано от "бобхънтър" в коментар 1.
  Всички печеливши фирми в България се въртят около държавата или общините. Друго си е да взимаш милиони от обществени поръчки и да влагаш хиляди. А тук какъвто и бизнес да се захване трябва де се работи на пазарен принцип -тегава работа.

 25. 25 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Е ако бяха дошли ,с цел договаряне на почивка в хотелите ....Ни..сума наши бизнесмени щяха да са на срещата ..

 26. 26 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#15] от "dimitarnz":

  Ми ей-на, да бях отишъл, ама никой не ми каза, че идват.

  Аз затова сам ходя до Китай.

  $2000 излиза едно пътуване, с всички екстри на място...и си говоря с който съм си нарочил.

  Нещо повече - в Китай моментално ти намират преводач китаец с отличен български език!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 27. 27 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#15] от "dimitarnz":

  Което пък ме подсеща още нещо важно за преговорите с китайци: има 2 вида азиатци - такива които не говорят английски и такива, дето СЪВСЕМ не говорят английски.

  Езиковата бариера е ужасна просто!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 28. 28 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ами в Германия"Ауди"вместо да фалира и да иска държавна помощ за да не уволни работниците си, намери начин да направи "удар" в Китай и само да се измъкне от ситуацията в която изпадна в края на миналата година.На нас германците и англичаните не могат да са ни пример за държавна организация и начин на водене на бизнес.Само можем да им смятаме заплатите,а не как се заработват."Държавата трябва да помогне".Та държавата нали взима парите на идиоти като мен и много от вас,които сами намираме начин да се оправяме.Да не говорим,че не става толкова въпрос за хора в беда,а за такива, на които им е застрашен луксозния стандарт на живот.

 29. 29 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Организаторите да си посипят косите с пепел. В тях е проблемът. Аз бих отишъл, но не знаех за събитието. Когато идва тайванска делегация, от тайванското търговско представителство се повъркват да ми пращат имейли и да ми звънят. И като отида винаги е пълно с хора, интересът е голям. Не мисля, че е различно с китайците.

 30. 30 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Хахаха, за нашите "бизнесмени" 10 часа е много ранен час за бизнес срещи. Значи тяма защо да се чудим, че сме на такова незавидно икономическо дередже, нали?

  Но "за компенсация вече е уговорено посещение до Гуандун, за да се даде втори шанс на българските фирми."
  Виж, за екскурзийка в Китай ще си изпочупят краката, особено ако някой друг им плати масрафа, а бат Бойко примерно ги изпрати с правителствения самолет, та да им излезе и по-евтинко на нашите "бизнесмени", че е криза, кризааааа...

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 31. 31 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#28] от "65vesso":

  Може да е от хапчетата, ама не става много ясно какво искаш да кажеш.

  Хем казваш да не помага държавата, хем че българите намирали начин сами да се оправят.

  Разликата между английската/немската държава и българската е всъщност разликата между манталитета на съответните поданици.

  Англия и Германия са исторически велики сили в които хората са научени и на ред, и на уважение, и на самочувствие, и на сила, а и на смирение.

  Сегашните активни поколения на България са продукт на края на комунистическата и началото на преходната ера. Нямат минало, нямат ценности, нямат нищо.

  И резултата съвсем точно го отразява - едно голямо нищо.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 32. 32 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Както доста неща са сбъркани в България,защо и бизнессредата да не е сбъркана.То Китай е на другия край на света,друго си е тук,близо го граничките с Македония,Сърбия,Турция,ту е далаверата....

 33. 33 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#27] от "Боби Колев":

  Те и Японците говорят също толкова английски (ходих до там преди 2 години) ама все някак си се разбират с останалия свят интересно на какъв език..

 34. 34 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#33] от "dimitarnz":

  Е не ти ли направи очебийно впечатление решението им?!

  Първо, крещят здраво - това , изглежда, помага.

  И второ, кланят се като на световно.

  Мислех, че всеки го е забелязал.

  Аз лично мисля, че помага и да имаш техника, която не се скапва след второто използване.

  Китайците очевидно не мислят така, обаче

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 35. 35 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боби Колев":

  Прав си 4е 4уваме за събитието по медиите, след като се е провалило, а предварително никой не си е направил труда да го популяризира.

 36. 36 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В България,ако някой наеме помещение от 5-10 кв.метра,сложи вътре 20-30 парцала ,наеме и продавачка и седне в отсрещното кафене да чака да прибере оборота,се превръща в бизнесмен.В тая схема няма място за китайци.

 37. 37 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#34] от "Боби Колев":

  Хаха, верно е 4е китаиците оби4ат да кре6тят. Японците са друга работа. Но все пак за да дойдат на крака до България и да ги посре6тнем с празна зала казва не6то за нас самите.

 38. 38 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  О, и японците обичат да крещят! Просто не си водил преговори с тях сигурно...може би само са ти разказвали приказка....двупосочната комуникация си иска викане, обаче.
  (такова е впечатлението ми; не говоря японски)

  Както писах по-горе активното население на България в момента е продукт на най-лошите фази в развитието на коя да е система - краят на една съвсем не добър социален строй и последващата го анархия.

  Не искам да правя теории на конспирацията, но ще кажа, че от собствен опит знам, че няколкото фирми, които контролират вноса на основни/оборотни продукти от Китай правят всичко възможно да запазят монопола си.

  Вие наистина ли мислите, че не биха отишли достатъчно мераклии да се пробват да изкрънкат някой долар за джойнт-венчър?!

  Това информационно закъснение е всичко друго но не и случайно.

  Както впрочем повечето неща в България.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 39. 39 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  В БГ се прави всичко възможно бизнессредата да е на ниско ниво. Празната зала го доказва. Кои са от БТПП, мммм? Аз пък знам за фирми, които винаги пращат хора на такива срещи, независимо, че е вероятно да нямат пряка полза....

 40. 40 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  ТАКЪВ ние бизнеса
  ТАКАВА ни е Палатата

  ДРУГО си е да "врътнеш едни пари"
  ДРУГО си е да "източиш едни пари"

  Мутро-Цоциализъма е ВРЕМЕ ДА СИ ХОДИ !!!

  С мощен "шут на боц".

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 41. 41 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#26] от "Боби Колев":

  Вече си уведомен: http://bcci.bg/payment_bcci/index.php?act=semview&id=173

  Ecrasez l’infâme
 42. 42 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Просто българските предприемачи си пазят бизнесът да не им го откраднат... но по този начин съвсем се изолират... и чупят там едни пръсти... и фъфлят...

  Поне тва са моите представи от работата ми с тях....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 43. 43 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Значи тез е трябвало не само да изпратят покани... ами и да ръчкат получателите дали са ги получили... дали ще дойдат... да потвърдят и се запишат кой ще дойде... така се правят нещата....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3520 Весело

  ...Симеонов...добави, че за компенсация вече е уговорено посещение до Гуандун, за да се даде втори шанс на българските фирми...

  Иначе казано - усвояваме едни пари

 45. 45 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 893 Неутрално

  А, сега организаторите да покажат къде е разгласено.Или пак е казано само на нашите хора ,"да не се минем" и да "свъртим една далавера"зад гърба на другите.А те пък мамините синчета още не станали и не отрезнели от вчерашния махмурлук и смъркане.
  На пълно подкрепям Джони Трите волта за:
  "Председателят на БТПП, вместо от организационните си способности, се оплаква от БГ фирмите. Учудва ме, че и повечето коментатори търсят вината в тях. "

 46. 46 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 751 Неутрално

  А кои са богопомазаните фирми,които са пренебрегнали поканата ще научим ли? Или може и въобще да не е имало такова и някой чиновник да се е издънил!

 47. 47 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  Можем да правим много неща с китайците - както износ, така и джойнт венчърс в производството.

  А иначе за азиатците и английския си абсолютно прав, че и са едни такива странни по характер, просто е кошмар да преговаряш с тях.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Какво очаквате от "бизнесмени" на които до вчера официалното им облекло е било анцунг.

 50. 50 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#7] от "ZeroOne":

  Много точно казано.
  Българските бизнесмени са още в детската градина - реално имам в предвид. Поради простия факт, че у нас няма пазарна икономика не може да има и бизнесмени, доколкото бизнесмена е продукт на пазарната икономика, а иначе управители, бивши някакви си държавни мошеници колкото щеш. Надявам се когато днешните 5 годишни порастнат да има пазарна икономика и у нас та дано някой от тях да станат и бизнесмени.

  Отделете време навреме.
 51. 51
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:34 на 27/05/2011 от неговия автор.

 52. 52 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Жалка история. А онзи ден спорих с някакви дето ме убеждаваха, че циганите ни били виновни за всичко - явно и за прозорливостта и обноските на бизнеса ни. bobhunter в [#1] го е казал добре.

  Прав си "АБЪВ" ([#2] ), сега като обяснят на ББ че така не е добре, овчаря ще тропне с крак и на следващата среща стадото ще напълни залата

 53. 53 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И мен ме каниха на тая среща. И аз не отидох.
  То и за какво? Китайцте с които работя не бяха на нея. Бизнес срещи, трънки. Всичко зависи от рушвета платим на Варна Запад, защото всичкото китайци искат да продават EXW

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 54. 54 Профил на говедомелачка
  говедомелачка
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Китай е вече там , а ние пак сме тук.

 55. 55 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Весело

  Защо бизнесмените ни да ходят на срещата- всички въпроси с контрабандата на китайското карго са уредени и от българска страна, и от китайска страна. А друг бизнес с китайците на практика няма.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 56. 56 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  Като зная как работят БТПП, хич не се учудвам. Още си спомням, как преди време извикаха софтуерни фирми за среща с представители на Германия. Залата се понапълниа отсреща имаше някаква немска фирмичка, която има поръчка за... 5000 подложки за мишки.

  Е, нали се сещате при повторната покана от БТПП какво стана.

 57. 57 Профил на dreamliner
  dreamliner
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да БТПП постоянно така си организира срещите с българския бизнес.. Показателно е за това, как някой си върши работата..Дълго време още няма да излезем от кризата и мишата дупка в която сме се навряли.. То не че българските бизнесмени са кой-знае какво!!.. Като погледне човек големия бизнес в България се върти все от чуждестранни фирми.. Но резонният въпрос е - Къде е министъра на икономиката?? Какъв го крепи?? Хората идват от другия край на света да си дадат парите, тоест да инвестират, а пък ние им казваме с една дума, че не ги искаме.. Е ако това не е простотия и некадърност .. здраве..

 58. 58 Профил на kokorbashiyata
  kokorbashiyata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Те че повечето ни едри „бизнесмени“ са назначени такива е безспорен факт, но все пак ми звучи доста съмнително тази история. Докато не кажат на кои фирми са изпратили поканите, какво точно са направили като организация БТПП на мен ще ми е трудно да повярвам, че няма нито един желаещ за среща с китайската делегация.
  Разбирам да има малък интерес, да са се появили само няколко, но нито един!? Това е доста странно и подозирам, че просто от БТПП умишлено са съботирали събитието. Докато не кажат цялата истина с всичките детайли аз не мога да им повярвам.
  Лошото е че в когото и да е вината, каквато и да е играта резултата е че правим изключително лошо впечатление на бизнес регион, който има огромни финансови и производствени възможности и с когото сътрудничеството ще е от голяма полза за българския бизнес.

 59. 59 Профил на kokorbashiyata
  kokorbashiyata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#58] от "kokorbashiyata":
  саботирали

 60. 60 Профил на VasilCho
  VasilCho
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДО ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР НА
  В-К „ДНЕВНИК” ЛЮБОСЛАВА ПОПОВА

  Правото Ви да интерпретирате фактите, както намирате за добре, не бива да бъде оспорвано. Но този път (http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2011/05/27/1095758_nikoi_ne_otide_na_sreshta_s_kitaiska_biznes_delegaciia) сте си позволили да „илюстрирате” гражданското си „възмущение”, с една откровена манипулация. Снимката на фотограф: Цветелина Николаева, не представя нито едно от съществуващите в БТПП публични помещения. Пресслужбата на БТПП и този път заедно със съобщението за срещата с представителна делегация от провинция Гуангдонг, Китай, е дала за свободно публикуване 4 снимки. Те са на интернет страницата на Палатата и са изпратени на всички медии. Достъпни са на адрес http://www.bcci.bg/news/index.php?news=1116
  Колко и какви фирми са били поканени в кой момент за среща с една делегация обикновено остава невидима част от усилията, защото понякога се налага в рамките само на броени часове да се прави организация за срещи. Затова бяха поканени само 80 членове на Управителния съвет на Палатата, които представляват водещи български фирми. В този смисъл, за да отговорим на допълнителните запитвания съобщихме, че БТПП ще организира представители на българския бизнес да осъществят своите контакти с бизнеса от провинция Гуангдонг на място.
  На следващо място само в рамките на следващите 20 дни ние имаме предвидени още две гостувания фирми от Китай( на 1 и на 20 юни).
  БТПП е организатор и на конференция за насърчаване участието на фирми от България в 110th China Import and Export Fair (Canton fair) в периода 15 Октомври - 4 Ноември 2011 в Китай .Събитието се провежда за втори път в България, след успешното представяне на Canton Fair през 2009. Предстоят информационни форуми в София и във Варна през третата седмица на месец юни, за който БТПП ще публикува допълнителна информация.
  Съвсем неотдавна организирахме гостуване на голяма бизнес-делегеция от провинция Цзянсу, като бяха осъществени многобройни полезни срещи с български фирми. Информацията и снимковите свидетелства още са достъпни на сайта на БТПП на адрес: http://www.bcci.bg/news/index.php?news=752.
  В заключение – разчитаме на коректно извинение за подвеждащата снимка към материала на вашата авторка Весела Николаева.
  28-05-2011 Васил Чобанов
  специалист Връзки с обществеността и Външни комуникации
  при Българската търговско-промишлена палата

  VasilCho
 61. 61 Профил на Весела Николаева
  Весела Николаева
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#60] от "VasilCho":
  Извинявам се за недоразумението, снимката е сменена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK