Сделка за 260 млн. лв с акции на проверяваната за пране на пари "Енергони"

Финансовият регулатор отново ще изпрати сигнал към ДАНС

Колко струва млада компания, която никога не е извършвала дейност, почти няма активи и приходите й са нула? Ако съдим по една сделка на извънерегулирания пазар на борсата от петък, отговорът е - малко над 3 млрд. лв.


Компанията няма почти никакви активи, приходите са нула

Тогава 44 млн. акции на проверяваната за пране на пари компания "Енергони" се изтъргуваха на цена 5.868 лв., или за общо 258.2 млн. лв. Сделката е за 8.04% от капитала на компанията, което в крайна сметка я оценява на около 3.2 млрд. лв. Интересно е, че в същия ден има и сделка за 20 млн. акции на цена 0.01 лв за брой. От дружеството, което не извършва никаква дейност, съобщиха, че купувач на дела е "Роял фънд България", a продавач е Михаил Георгопападакос, който е изпълнителен директор на "Енергони" и дяловото му участие вече е 46.31%.


"Роял фънд България" е учредено през октомври миналата година, показва проверка в Търговския регистър. Капиталът му е 50 хил. лв., а неин собственик е "Тулекс" ЕООД с 99.9%. В него обаче съучредител и собственик на другата 1 акция е самият изпълнителен директор на "Енергони" Михаил Георгопападакос, което прави сделката свързана. Не е ясно откъде купувачът на дела в "Енергони" е осигурил почти 260 млн. лв. и дали има реална транзакция. "Дневник" не успя да се свърже с представител на двете страни.
Освен това капиталовите печалби от сделки на нерегулирания пазар са данъчно облагаеми. Именно подобни транзакции с акциите на "Енергони" накараха Комисията за финансов надзор в края на октомври миналата година да сезира Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) заради съмнения в пране на пари. Тогава обаче сделките бяха за много по малки суми - до 20 млн. лв.


Не е ясно обаче докъде е стигнала проверката. Сигнали има и през тази година, а от КФН неофициално коментираха за "Дневник", че такъв ще има към ДАНС и след сделката от петък. Засега не е ясно през кой посредник е минала тя, но предишните бяха през "Маккап", който е собственост на Максим Димов - бивш депутат от ДПС и финансов консултант на НДСВ по времето на управлението на царската партия.


Освен това Димов е и член на съвета на директорите на енергийното дружество и акционер в него чрез две свои компании, където към края на март държи малко над 23% според отчета на "Енергони". Според Търговския регистър мандатът на Димов трябва да е изтекъл в края на април. "Енергони" е публична компания, но реално достъпът й до борсата е блокриан от Комисията за финансов надзор заради съмнения в истинността на финансовите й данни. Затова и в момента сделки с нейни акции се извършват само на извънрегулирания пазар.


Дружеството има най-големия акционерен капитал сред публичните - 547.5 млн. лв., който беше достигнат след вливане на няколко дружества и апорт на патент на технология за ток от вятър, чиято стойност също беше оспорена от експерти и КФН. Амбициите на "Енергони" бяха дори капиталът й да достигне 1 млрд. лв., но финансовият регулатор блокира тези намерения. Компанията в момента не извършва дейност. Приходите й за 2010 г. и за първото тримесечие на тази година са 0 лв.Компанията няма почти никакви активи, приходите са нула

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на stttt
    stttt
    Рейтинг: 515 Неутрално

    евала... безкрайни абсурди.. да са ни живи и здрави регулаторите.. от толкова време не могат да вденат какво става

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK