Морски бизнес и машиностроене са увеличили печалбата на "Индустриален холдинг България"

Силен скок на печалбата си за първото тримесечие отчита "Индустриален холдинг България" в консолидирания си отчет, в който са включени и резултатите на дъщерните му дружества. Бившият приватизационен фонд, който сега е публична компания, има 1.98 млн. лв. печалба към края на март при 33 хил. лв. година по-рано.


В доклада за дейността от ръководството посочват, че повечето дружества на групата са отчели по-високи продажби в сравнение с миналата година. Приходите от морския транспорт са нараснали три пъти, тези от производство на металорежещи машини – с 47%, докато от електрически машини има спад с 24 на сто. Постъпленията от пристанищна дейност също са се увеличили с 30%.


Отчетът показва, че продажбите са нараснали с 36%, но сериозни постъпления има и от положителни разлики от промяна на валутни курсове – близо 3.8 млн. лв. Основната част от тях са от преоценка на задължения на "Булярд корабостроителна индсутрия" в долари и японски йени.
В същото време разходите на холдинга са се увеличили с 46%. Голяма част са похарчени пари за материали, докато тези за външни услуги отбелязват лек спад.


От мениджмънта отбелязват, че са оптимизирали разходите си и максимално са използвали резервите си.


Само от оперативна дейност "ИХ България" е на загуба заради "Булярд КИ" и машиностроителната "Елпром ЗЕМ" и финансовото дружество"Приват инженеринг".


Холдингът има и доста висока задлъжнялост – 51 млн. лв. са само дълговете му със срок над 1 година. От тях 40.7 млн. лв. са по банкови заеми, а още над 48 млн. лв. са задълженията към кредитни институции с падеж до една година. Текущата ликвидност на "ИХ България" към края на март е 0.97, което показва, че ако се наложи изплащане на краткосрочните дългове наведнъж, компанията ще изпита трудности.


Преди дни от холдинга обявиха, че ще издадат още един облигационен заем на стойност до 21.718 млн. лв., за да погаси стари задължения. В момента компанията няма дългосрочен дълг в облигации.


Най-значимите като стойност инвестиции на "ИХ България" са в "Приват инженеринг", "Булярд КИ" което държи активите на бившата Варненска корабостроителница, "Булярд", машиностроителният "ЗММ България холдинг".


Днес акциите на "ИХ България" се понижиха с 1.4% до 1.05 лв. единична цена. 


Финансови резултати (в хил. лв.)
Печалба1 981
Общо активи16 698
Продажби14 953
Общи приходи18 826
Общи разходи428 344


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на west7
  west7
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Тъжно с предизвестен край. Кръжока си отива .

 2. 2 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Г-жо Николаева,
  Бих искал да посоча, че в таблицата приложена в края на статията сте разменила местата на активи и разходи в отчета на дружеството. Съвсем добронамерено в случая.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK