Под една трета от електроенергията се продава на свободния пазар

Делян Добрев, зам. министър на икономиката, енергетиката и туризма

© МИЕТ

Делян Добрев, зам. министър на икономиката, енергетиката и туризмаОколо 27% от търговията с ток се осъществява на свободния пазар като Националната електрическа компания (НЕК) остава единственият доставчик на балансираща енергия. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев на конференцията "Либерализацията на енергийния пазар", организирана от седмичника "Капитал".


По данни от февруари на либерализирания пазар са изтъргувани 1.1 млн. мегаватчаса електричество между 6 производителя и 66 големи потребителя.


Липсата на конкуренция на балансиращия пазар (изкупуване на енергия когато има излишък и продажба при недостиг) е една от пречките за навлизането на пазарния модел при доставката на електричество. "Мрежата не е достатъчно дружелюбна към трети страни, смята Иванка Диловска, председател на Института за енергиен мениджмънт. В повечето европейски държави предприятията сами създават т.нар. "балансиращи групи" и по този начин си помагат при покупко/продажбата на енергия. В България ролята на "регулатор" играе Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който в момента е дъщерно дружество на НЕК.
Под една трета от електроенергията се продава на свободния пазар

© Красимир Юскеселиев


До края на годината ЕСО трябва окончателно да се отдели от НЕК, каквото е изискването на Третия либерализационен пакет на Европейския съюз, каза зам.-министърът. Срокът е специално удължен за България, тъй като беше до 31 март тази година. Икономическото министерство поиска отсрочка от Брюксел за въвеждане на третия пакет и го получи. До март догодина Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да регистрира ЕСО като независим преносен оператор.


Добрев, който е зам.-министър едва от две седмици, не се ангажира с конкретни срокове, в които битовите потребители ще могат да избират свободно от коя компания да получават енергия, но заяви, че правителството работи по въпроса. Прехвърлянето на битовите клиенти от един доставчик на друг е рядка практика и в Европа. Задължително условие е да има либерализиран пазар на електроенергия. В България са освободени само продажбите по мрежа високо напрежение. Договори по този начин сключват големите предприятия директно с НЕК.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK