Coca-Cola планира да се листне на борсата в Шанхай

Добрият бизнес в азиатско-тихоокеанския регион подтиква Coca-Cola да листва акциите си на шанхайската борса.

© Reuters

Добрият бизнес в азиатско-тихоокеанския регион подтиква Coca-Cola да листва акциите си на шанхайската борса.Най-големият производител на безалкохолни напитки в света Coca-Cola планира да листне акции на борсата в Шанхай, съобщи "Ройтерс". Компанията е в процес на разговори с китайското правителство и започва проучване на условията на азиатската борса.


"Заинтересовани сме от проучване на възможността за листване на нашите акции в Шанхай", заяви Джеф Уолш, директор на отдела за комуникации и връзки с обществеността за Азиатско-тихоокеанския регион на Coca-Cola, пред "Ройтерс".


Той поясни, че в момента е необходимо компанията да се запознае по-добре с регулаторната рамка и изискванията за търговия на ценните книжа.
Производителят на най-продаваната безалкохолна напитка в Китай вероятно ще последва примера на глобалните лидери като Unilever и банката Standard Chartered, които официално заявиха желание техните акции да бъдат листвани на Шанхайската борса.


За производителя на безалкохолни напитки Азиатско-тихоокеанският регион представлява голям интерес, тъй като компанията реализира голяма част от продажбите си именно на този пазар. Coca-Cola дължи 14% от приходите си през изминалата година на този регион.


През миналия октомври компанията откри 3 завода в Монголия и заяви, че планира още около 2 млрд. долара инвестиции в Китай.


За разлика от борсата в Хонконг, която е отворена за чуждестранни компании, в Шанхай тази възможност е ограничена от властите. През юни китайското правителство може да одобри листването на някои чужди компании във вътрешната част на страната, като първото вероятно ще бъде факт през октомври.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK