Забавени доставки в Русия са понижили продажбите на "Софарма"

Проблеми с доставките в Русия са намали продажбите на "Софарма" зад граница, съобщиха от компанията. Руският пазар е един от най-големите, но заради забавени доставки там общите продажби в чужбина са паднали с 2% през май в сравнение със същия месец на миналата година.


На българския пазар обаче нивата им се запазват – което е подобрение в сравнение с предишни месеци, когато отбелязваха спад. Тогава обаче той беше компенсиран от износа. За първите пет месеца на тази година общите продажби на фармацевтичната компания са се повишили с 11% на годишна база. От тях понижението на българския пазар е с 2 на сто, а увеличението на продажбите зад граница е с 18%.


През първото тримесечие на годината "Софарма" отчете ръст от почти 20% на приходите си до 167 млн. лв. Това обаче не е помогнало на крайния финансов резултат – печалбата на компанията е паднала с 10% до 11.8 млн. лв.
Днес акциите на дружеството изгубиха малко над 2% на Българската фондова борса и се търгуват при цена 4.26 лв. за акция. 


В класацията "Дневник топ 100" за 2010 г. "Софарма" зае първо място сред дружествата с голяма капитализация. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK