Пет посредника искат да участват в продажба на дял от ЧЕЗ, седем - на ЕВН

Пет инвестиционни посредника са поискали да участват в продажбата на държавните дялове от ЧЕЗ, а седем – на ЕВН, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Днес беше крайният срок за подаването на документи за посредниците, които искат да участват в продажбата на общо четири дружества.


За посредничество при сделките с "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България" желание да участват са изявили "Първа ФБК", "Булброкърс", Обединена българска банка, Централна кооперативна банка и "Капман".


Същите посредници заедно с "Юг Маркет" и "Елана трейдинг" искат да участват и в продажбата на "ЕВН България електроразпределение" и "ЕВН България Електроснабдяване".
И за четирите дружества критериите са избор са еднакви – размерът на възнаграждението при успешна продажба, оборотите от сделки на фондовия пазар за 2006 - 2010 г., както и успешните приватизационни сделки от 1999 до 2005 г.


Преди седмица беше обявено, че "Първа ФБК" ще бъде посредник по продажбата на "Е.Он България продажби" и "Е.Он България мрежи".


Държавата планира да продаде дяловете си във всички електроразпределителни дружества, в които държи по 33% от капитала. Сделките ще са на приватизационния пазар на Българската фондова борса, но не е задължително дружествата да стават публични. Засега от борсата са обявили, че на публичен статут са се съгласили само от Е.Он.


Участниците на капиталовия пазар очакват повече от година продажбата на държавните пакети и качване на борсата с надеждата, че това ще раздвижи замрялата борсова търговия. Надеждите им са, че това ще привлече повече инвеститори, които ще започнат да купуват акции и на други компании. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK