ЧЕЗ започва съкращения заради по-малкото признати разходи (допълнена в 13.37 ч.)

ЧЕЗ започва съкращения заради по-малкото признати разходи (допълнена в 13.37 ч.)

© ДневникЕлектроразпределителното дружество "ЧЕЗ - България", което снабдява с ток Западна България  ще съкрати 212 служители, които са около 7% от общия брой заети. Това съобщиха от компанията по време на кръгла маса на тема "Какво плащаме по пътя на тока".  Решението за съкращенията е било обявено от ръководството на дружеството вчера.


От поста си ще бъдат уволнявани електротехници, които по принцип се занимават с поддръжката на мрежата. Според синдикатите съкращенията са свързани с факта, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е разрешила на компанията с 10.5 млн. лв. по-малко разходи за персонал.


В същото време разходите на другите две дружества на пазара са увеличени - на ЕВН (която обслужва Южна България) - с 9 млн. лв., а на Е.ОН (която работи в североизточната част на страната) - с 30 млн. лв. От ЧЕЗ обясниха, че ще могат да работят и с намален персонал, но по-трудно.
Според Станислав Любомирски от синдикатите в ЧЕЗ обаче компанията няма да може да изпълнява лицензионните си задължения и да гарантира сигурност на доставките в София и Западна България. "И сега успяваме на магия да поддържаме здрава мрежата, не знам какво ще стане след съкращенията", коментира пред журналисти Любомирски.  Той допълни, че синдикатите започват преговори с ръководството на компанията и, ако не се разберат, може да се стигне до стачка. Профсъюзите не искат увеличение на заплатите, а единствено запазване на работните места. Средната работна заплата в ЧЕЗ в момента е около 729 лева.


Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че не решението на регулатора е виновно за състоянието на компанията, а нейното ръководство. "Съкращенията най-вероятно се дължат на решения на ръководството на компанията, които са били взети в миналото", посочи той. Шефът на ДКЕВР допълни, че от Е.ОН и ЕВН също правят оптимизации на дейността си, но това не се обсъжда в момента, защото няма присъстващи представители на техните синдикати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK