Одитът на контролираното от Васил Божков "ЖП инфраструктура" показа сериозни финансови проблеми

Обезценка на инвестиции в дъщерни предприятия е довела "Железопътна инфраструктура-холдингово дружество" до загуба от близо 27 млн. лв., показва одитирания отчет на дружеството. Това е повече от десет пъти увеличение на отрицателния резултат в сравнение с 2009 г.


Одиторите от "HLB България" са отказали да дадат мнение за финансовия отчет и са посочили, че не е сигурно дали компанията ще може да погасява задълженията си в бъдеще. В доклада си одиторите казват, че банкови заеми за 33 млн. евро на дъщерните компании са били просрочени към края на миналата година.


Обезценките са на вложенията в "Локомотивен и вагонен завод" (ЛВЗ) на стойност 24.5 млн. лв. и в "Мегалинк" за 719 хил. лв.
ЛВЗ е едно от задлъжнелите предприятия в структурата на холдинга. В началото на тази година кредитите им са били предоговорени. От бележките става ясно, че в края на февруари дъщерните дружества "РВП Кьоне", "Завод за стоманобетонови конструкции и изделия", са сключили извънсъдебни споразумения с ОББ.


Условията са до 24 февруари 2013 г. на всяка последна дата от месеца да се погасяват начисляваните лихви. Оскъпяването на заемите става базовата лихва на банката за евро с 2.7 пункта годишна надбавка. Ако пла­ща­нията се правят навреме, падежът може да се променя. При забавяне банката може отново да започне принудително събиране на вземанията.


Споразумението с ОББ е част от договорки с общо 40 компании, на които тя е отпускала заеми. От "ЖП инфраструктура" посочват, че към датата на изготвяне на финансовия отчет просрочени падежи има.


Одитът е върху неконсолидирания отчет на холдинга, в който не са включени резултатите на дъщерните му дружества. Според документа към края на миналата година "ЖП инфраструктура" има 4.6 млн. лв. краткосрочни банкови задължения, почти без промяна спрямо 2009 г. Дългосрочни заеми няма. Неконсолидираните приходи са само 1000 лв.


Сравнение с отчет без одиторско мнение не може да се направи, тъй като дружеството не е публикувало такъв нито в каналите за разпространение на борсова информация, нито в борсата, нито в Комисията за финансов надзор. На сайта му са публикувани само одитираните дании.  Последният отчет в регистъра на надзора е към края на септември миналата година.


Одиторите са посочили, че дъщерните дружества не са в добро финансово състояние, значително са свили дейността си, имат много дългове, включително за заплати, осигуровки и данъци. Освен това ръководството не е обявило никакви планове какво ще прави ако в някоя от компаниите има неблагоприятно развитие.


Никакви планове няма за две дъщерни компании, казват още от "HLB България" - това са ЛВЗ и "Национален изследователски институт по транспорта".


"ЖП инфраструктура" е контролирано от Васил Божков. През последните месеци става ясно, че и другите му две компании от бранша - "Холдинг Пътища" и "Мостстрой" имат големи финансови проблеми. "Мостстрой" вече е обявено в несъстоятелност, а лизингови компании са прибрали обратно машините си. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Стига бе??? Не може да бъде!!!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Гневно

  Това са БГ "бизнесмените"!
  "Честни сини очи!"
  Където боднеш - все мирише!
  Явно с "назначаване" на бизнесмени не става!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#2] от "The Core":

  Дали добри или лоши бизнезмените, добри или лоши компаниите на борсата - няма значение! Важното е, на борсата да се "осигури ликвидност"! Дянков вече се произнесе, че половината Сребърен фонд ще отиде за тази цел. А в какви акции ще бъде "налята ликвидността", само можем да гадаем, но кандидати много - Мостстрой, Галата, Енергони, Ален Мак, ето сега и ЖП инфраструктура. Направо, в като пещерата на Али Баба са се наредили, да се чудиш към коя по-напред да се присегнеш...

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 4. 4 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#3] от "cinik":

  Абе много ми се иска да чуя и един "авторитетен" коментар по темата за бизнеса от изданийцата като Дневник и Капитал...
  Ама те напоследък са заети основно да плюят правителството само... А и няма кой де...
  ПП: Ковачки напоследък май се "изнесе" офшорно и той...
  Герои на времето! И как да не станеш Волен Сидеров и да искаш "връщане" на приватизираното???

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 5. 5 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  всичките бизнеси на Черепа са такива...

  некадърно управлявани компании, потънали в дългове и източени по най-безобразния начин от другаря Череп.

  РЕФОРМИ !
 6. 6 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Личи си кой е станал бизнесмен по признание и кой по партийна линия.

 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "ЖП инфраструктура" е контролирано от Васил Божков. През последните месеци става ясно, че и другите му две компании от бранша - "Холдинг Пътища" и "Мостстрой" имат големи финансови проблеми.
  ..............................
  Божков е толкова бизнесмен, колкото и другите комсомолски секретари.
  Те са каналджии, занимават се с източване на компании. За законът са недосегаеми, рушат системно създаденото са народни пари, изнасят откраднатото извън граница, превръщат страната в лунен пейзаж. Така икономиката ни никога няма да оздравее.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Черепа е едър икономически престъпник. Би било странно контролираното от него предприятие да няма сериозни проблеми при истински одит.

 9. 9 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 793 Неутрално

  А имаше един втори полусезон, дето в началото ЦСКА имаше седем точки пред Левски, после сините станаха шампиони.

  malart.blog.bg
 10. 10 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 607 Разстроено

  И тоя е от .... НЕДОСЕГАЕМИТЕ .... на ДС - МАФИЯТА от престъпни Босове - ... ОЛИГАРСИ ... нито един от тях ... НЕ ... може да докаже Първият Милион ... ИМА ги във НЕТА ... със прословутата фраза на клана Луканов ... От утре ви назначавам за ... МИЛИОНЕРИ ... да Градите ... КАПИТАЛИЗМА ... във България .... конфискация на откраднатите ... МИЛИОНИ ... и затвор ... за да се оправи стандарта на Българите ... и да има справедливост ....

 11. 11 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#9] от "malart":

  А Черепа тогава продаде титлата, нали? Така си е, ако не бъде про(е)даден отвътре, прецакан от съдии (ха-ха), международното положение, природните катаклизми и кривия космос, цесакату никога не може да изгуби! Това ние много добре го знаеме

 12. 12 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Оооо ОББ ли са късметлиите набълбукани с 40 компании на Божков

 13. 13 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Провалихте се Божков. Мисля, че с Първанова и Уотсън живеете в нереален свят. Време е да слезнете на земята. И да се извините на българския народ.
  http://www.journey.bg/news/?&ntype=1&year=2007&news=20136
  Замисълът е бил грандиозен – антуражът на Васил Божков - Черепа, под диригентската палка на министъра на културата Божидар Димитров победоносно да се представи в Брюксел като величието на България.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 14. 14 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 607 Любопитно

  Преди години бяха писали във германски вестник ... във България като чуят името на.... Черепа .... цялото МВР ... ТРЕПЕРИ ....

 15. 15 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  боцко си крадеее с черепа, както му дойде

  Времето е наркотик, много от него убива.
 16. 16 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Проблемите тук се дължат изцяло на кризата.Иначе при тази компания съществува добра перспектива особено за две от дружествата-Завода за стомани конструкции и изделия предвид стартиралите мащабни ЖП проекти по ОП Транспорт, строителството на метрото и инвестициите на ЕРП-тата.РВП-Кьоне е едно от водещите предприятия за полагане и подръжка на железен път пред което съществува възможност да участва големите ЖП проекти и строителството на метрото.Много зависи и от мениджърите.

  treasurer
 17. 17 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Наште "бизнесмени" най-добри бизнесмени, затова се пазим от западни инвестиции и лоялна конкуренция.

 18. 18 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "Цезар":
  За съжаление,си много прав !

 19. 19 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 616 Неутрално

  От всякъде в родната ни железница блика социализъм и комунизъм.Тук са се замаскирали много некадърни и крадливи комунистически кадри.Тази система е една от най бавно променящите се в държавата ни

 20. 20 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До #16 "Брадвата"
  А кризата май вече се нарича ГЕРБ, заменила класическата криза БСП

 21. 21 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#20] от "fribble":

  Кризата е факт още от времето на тройната коалиция.Всеки знае в какво тежко финансово положение е докарано БДЖ.Все пак Божков не е прехвърлил фирмите със задължения на безимотни или цигани както направиха много "бизнесмени", а се опитва по някакъв начин да се справи с кризата.С добре направени оферти и някакво преструктуриране нещата ще са ОК.Например Светелски-РВП Кьоне е спечелило участък от Септември до Пазарджик за 56 млн по ОП Транспорт.Общо взето нещата не са лесни

  treasurer
 22. 22 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#21] от "Брадвата":

  Абе ти виждал ли си как прави ремонти ?! Виж "Цариградско шосе" е на вълни !,на " Ген. Данаил Николаев" пропадат капаци наканали, същото е и на ул."202". Само заради познати взима поръчките, ама не ме кефи как работи !!! И понеже тук не виждат, от ЕК им го повториха 15 пъти - само Божков присъства.
  Загубата остава за нас, а "далаверата" заминава навън.

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  "..Одиторите от "HLB България" са отказали да дадат мнение за финансовия отчет.."
  Цитатът е жив пример как фирмите в България се прикриват една друга. Обяснението е много просто. Какво значи.."отказали". Какъв е смисълът от тази проверка тогава? Явно собствениците им са бивши партийни съратници.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В държава в която трудовия и предприемчив човек. Вярва .че с повече ум и повече труд се постигат добри резултати .държавата има бъдеще ..но при променени правила ..при повече успехи във далаверката ..нямам как да се развиваме така ,че и след нас да върват ..във вярната посока.

 25. 25 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Трудно се израства от комарджия до бизнесмен . Когато преди 15-20 години са ги назначавали на тези длъжности(олигарх) е трябвало да им търсят и дипломи. Между другото и черепа е от назначените капиталисти. Бившата му жена е дъщеря на дс генерал. Както и на Илия Павлов .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  До коментар [#24] от "liion44":
  Абсолютно вярно! Основен виновник за положението в страната ни е БКП/БСП, защото, през 1989-та и преди това вместо да мислят за бъдещето на България (те май никога не са го правили това упражнение), решиха че основното им задължение е да се обогатят и да гарантират бъдещото им отцеляване, както и запазването на властта. По това време те имаха цялата власт Целия икономически и политически ресурс на страната беше техен. Те обаче не пожелаха да сторят това.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  До коментар [#21] от "Брадвата":
  Ако се опитва и не успява, значи е некадърник. Доказателство за глупостта на червените шамани, желаещи на всяка цена да останат на власт.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#5] от "Rage Against":

  +++++++++++
  След като подкрепи солидно ГЕРБ с финансови средства за изборите, сега си прибира печалбата. Това е. А че не е бизнесмен - не е. Черепа е просто пладнешки разбойник, какъвто може да съществува само в една олигархия. В правова държава отдавна вече да са му спрели "бизнеса".

 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  Аз съм съгласен с Брадвата, че неправилно и първосигнално сте се нахвърлили на Черепухин.
  Цялата тази история е функция на срутването в БДЖ-то.

  Така че - да степенуваме плювките.
  1. За другарА министър, дет' най-накрая все пак Боко го изрита
  2. За шефовете на фирмите, които не са си мръднали пръста, а чакат да се появи отново хранилката и да си карат по старому
  3. За Черепухин, който е същият (и няма начин да е по-различен) от гореупоменатите шефове
  4. За цялата скапана схема, която се вихри в тази система от години. И която явно ще си продължи.

 30. 30 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  всичко това е следствие от българката мъдрост акъл не ща пари ми дай, което даде повод на комунистчетата да си мислят че всеки може да е бизнесмен че това е просто лапаш и и се усмихваш , ами не е , повечето мутробизнесмени преливат от пусто в празно и акъла им стига да построят 100 хотела които да стоят празни или 10 мола щото било мноооо яко тва.

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 31. 31 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Весело

  Не е като да обсебваш готови пари с тънки сметки и незаконни игрички, за производство трябва друг АКЪЛ - как от нищо да направиш нещо, а не обратното !

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 32. 32 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#4] от "The Core":
  Чат пат чета такива коментари, но се старая да ги подминавам. Този път обаче не издържах. Не се вживявам като адвокат на двата вестника, но когато почти не останаха приемливо честни медии на пазара, вече ми идва в в повече и тях да затриваме. Прокопиев та Прокопиев. Абе драги, от десет години журалистите на тези два вестника показват почтенност и наистина защитават демократичните ценности с коментарите и анализите си. Като не ти харесват иди си по форумите на Дума, Трудовете, 19, тези на Кръстева, Петьо Блъсков.... Въобще избор богат. Еспех!

 33. 33 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#4] от "The Core":
  Чат пат чета такива коментари, но се старая да ги подминавам. Този път обаче не издържах. Не се вживявам като адвокат на двата вестника, но когато почти не останаха приемливо честни медии на пазара, вече ми идва в в повече и тях да затриваме. Прокопиев та Прокопиев. Абе драги, от десет години журалистите на тези два вестника показват почтенност и наистина защитават демократичните ценности с коментарите и анализите си. Като не ти харесват иди си по форумите на Дума, Трудовете, 19, тези на Кръстева, Петьо Блъсков.... Въобще избор богат. Успех!

 34. 34 Профил на kokorbashiyata
  kokorbashiyata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Колко трябва да си некадърен да те назначат за бизнесмен, да ти осигрят капитал, да ти осигурят чадър и възможност за всякаква престъпна дейност, на всичкото отгоре и държавни конкурси постоянно да ти дават да печелиш и въпреки всичко това пак да си на огромна загуба?!?!?

 35. 35 Профил на vermilion
  vermilion
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Тоя и за мафиот не става. Какво ли не му дадоха и всичко е в зонаната на фалита. Страхотни са "бизнемените" на България.

 36. 36 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Божков,може ли нещо да ми купиш, за да съм Главен акционер
  на Трейс Груп Холд,
  с обич Зарата

 37. 37 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Както е известно
  придвижването на ледовете е ставало във вид на последователни езици или приливи.Влажните и сухи периоди в пещерата съответстват на напредванията и оттеглянията на северните континентални ледове.Благодарение на точната радиокарбонна датировка върховете са датирани
  към 9000-8000 г.,преди новата ера.

 38. 38 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Ха ха Божков правел " списък":
  От всекиму според възможностите на всекиму според заслугите!"
  ...а мен има ли ме?като каква?ах,като парцал.

 39. 39 Профил на ostar
  ostar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "Брадвата":

  Да бе ДА ! Как ли не веяе дори и хората им избягаха !

  Преглед на профил
  ostar
  Рейтинг: 5 Неутрално

  * 1
  * 10:54
  * 27 юни, 2011  Невероятно е че КФН може да допуска такава мъгла в информацията за публично дружество от голям за българския пазар мащаб!!! И сега инвеститорите и обществеността да е " изненадана " ? В РВП - Кьоне не са плащани заплати от месеци , хора напускат редовно , не се печелят търгове.
  И да "изненадаме " самия контролиращ собственик Божков ( ако разбира се въобще бранша ж.п.строителство в портфейла му го интересува), че на фона на тези задължения и загуби неговия директор Г.Георгиев прави конференции с грандиозни купони и музикални програми след тях или се разхожда в Австрия "на посещение " на фирми . Така си беше и когато РВП беше държавна собственост , но тогава купоните ги плащаше бюджета и имаше така или иначе възложени обекти и добри заплати и всички бяха щастливи.
  А сега дори евентуално спечелените от консорциум на Свителски и РВП два лота на ж.п.отсечката Септември-Пловдив няма да закърпят нещата. Та проучвайте КФН и ако фирмите не си публикуват данни намерете ги вие за да сте в полза на борсата. И в малките неща ще ги намерите.

  ostar

  ostar
 40. 40 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Знам за какво ще ме питате.Бях само на 17 г и пълен отличник
  А Каменарова мързелива както и сега, но баща и виш офицер във
  военоморското,преподавате.А брат и никога не съм го харесвала какво може да направи момиче на курсант просто смешно а друга му беше се хвърляла на врата,приятелката идебелата Милена,отрепка но една на мама и тате храненик
  копеленце нещастно!
  та заради нея го отнесих пак аз Ето тея двете да бъдат драни и бити в гЪ!-а не аз!

 41. 41 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Ха ха... С платфирми по асфалта вървя си...хи хи хи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK