Бизнес климатът през юни се влошава заради несигурната среда

Бизнес климатът през юни се влошава заради несигурната среда

© ShutterstockНесигурната икономическа среда е най-сериозният проблем пред българските предприемачи във всички сектори - и в промишлеността, и в строителството, и в  търговията на дребно, и в услугите. През юни общият показател на бизнес климата намалява с 0.4 пункта спрямо май, съобщи днес Националният статистически институт.


Най-голям е спадът в търговията на дребно, където показателят намалява с 1.7 пункта. Търговците оценяват неблагоприятно сегашното състояние на фирмите си, заради отслабващото търсене не бързат с поръчките към доставчиците, нито смятат да наемат работна ръка.  През следващите три месеца не се предвижда и увеличение на цените.


В промишлеността през юни бизнес климатът се влошава с 0.5 пункта спрямо май заради по-лошите прогнози на мениджърите за следващите шест месеца.  Сегашната ситуация продължава да върви към подобрение -  анкетата сочи, че дейността се увеличава, а нагласите за повишаване на цените, регистрирани през май, се запазват. Въпреки това и промишлените предприятия не планират да наемат допълнително работна ръка, а недостатъчното търсене им създава затруднения.
В строителството бизнес климатът остава непроменен втори месец. Анкетите показват, че свиването на дейността в сектора спира, а през летните месеци предприемачите очаква оживление. Намалява и броят на клиентите им със закъснели плащания.  Все пак финансовите проблеми продължават да тежат на отрасъла, няма очаквания за повишаване на цените през следващото тримесечие.


Услугите са единственият сектор, в който бизнес климатът се подобрява - с 0.9 пункта спрямо май. Оптимизмът на мениджърите идва от сегашното състояние на компаниите, докато прогнозите за търсенето през следващите три месеца са по-песимистични, персоналът им намалява и това ще продължи и занапред. Не се очакват промени в цените.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK