След година токът ще поскъпне с 5%, прогнозира регулаторът

След година токът ще поскъпне с 5%, прогнозира регулаторът

© ShutterstockТокът ще поскъпне след година с близо 5% за крайните потребители, прогнозира днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Цената на електроенергията се определя от регулатора веднъж годишно - от 1 юли и важи през следващите 12 месеца. От началото на този месец електроенергията поскъпна с 2 на сто.


Семерджиев обясни нуждата от повишаване на цената с това, че дотогава ще бъдат изчерпени безплатните квоти въглеродни емисии на централите и те ще трябва да ги купуват. Друг фактор за увеличаването на цената ще е по-големият дял на по-скъпата зелена енергия в общия микс.


Срокът, в който страната ни ще разполага с безплатните въглеродни квоти, изтича в  края на 2012 г. От началото на 2013 г. Европейската схема за търговия с емииси (ЕСТЕ) навлиза в нова фаза, в която постепенно броят на безплатните разрешителни за парникови емисии се намалява и по-голямата част ще се продава чрез търгове на свободния пазар
Семерджиев прогнозира, че разходите за покупка на квоти, каквито сега не се правят, ще бъдат включени в цената на едро. Все пак той не изключи възможността България да успее да се пребори за отлагане.


Повишаването на цената на тока за крайните потребители от изкупуването на енергия от възобновяеми енергийни източници ще бъде по-малко  - с още 2-3%, ако се спазва графикът за въвеждането им, каза шефът на регулатора.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  "Повишаването на цената на тока за крайните потребители от изкупуването на енергия от възобновяеми енергийни източници ще бъде по-малко - с още 2-3%, ако се спазва графикът за въвеждането им, каза шефът на регулатора."
  ЗА ТЯХ КАКВО, ЦЕНАТА НА СЛЪНЧЕВИТЕ И ВЯТЪРНИ КВОТИ ЛИ СА СЕ ВДИГНАЛИ?! ИЛИ ТАКА ДКЕВР СИ ПОДДЪРЖА РЕЙТИНГОВОТО НИВО?

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 2. 2 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Весело

  САМО 5%!!!
  Повече трябва другари, повече!!

 3. 3 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тъкмо сперед инфлацията. Само дето повишението на тока се натрупва във всичките междинни цени и може да доведе до сериозен ръст на цените.

  Yet another blue planet.
 4. 4 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Токът ще поскъпне с 5% , прогнозира Ангел Семерджиев.

  Другари,
  Явно другарят Семерджиев е открил ново свойство на тока - да поскъпва.
  Търговията с въглеродни емисии е една от най-мащабните измами в новата история на човечеството. И нещо друго. При нарастващи разходи, винаги се търси решение в посока на повишена ефективност. За монополите обаче е по-лесно, да бъркат в джоба на клиента. В това отношение, те са "свръхефективни". И то с благосклонното съдействие на държавата, която осъжда на фалит гражданите си, за да спаси от фалит мастодонтите.
  Винаги съм си мислел, че има нещо много сбъркано в нашата цивилизация. Техническият прогрес не води до поевтиняване и общодостъпност на стоките и услугите, а точно до обратното.
  Единственото, което е поевтиняло на международните пазари е вкисналата туршия напролет.

 5. 5 Профил на RockyCoast
  RockyCoast
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За сметка на това обаче доходите на хората ще намалеят...или както каза Вожда 400 000 българи ще слязат под земята,а защо не и повече...

  .
 6. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  "Все пак той не изключи възможността България да успее да се пребори за отлагане."

  Ами то проблемът си е много сериозен.

  Хубавото в случая е, че парите от квотите за емисии ще остават в България и ще могат да бъдат използвани за нещо полезно. Това би могло да е чрез държавно финансиране на инвестиции за енергийна инфраструктура, енергийна ефективност и ВЕИ (защото квотите ги продава държавата). Възможно е и да бъде поискана дерогация за периода до 2020 г., но това ще е свързано със задължение на съответните електроцентрали да инвестират еквивалентни суми за същите цели. Т.е. пак ще има същото поскъпване на електроенергията (ако се смята със сегашната цена - 15 евро за тон СО2, общата сума на поскъпването излиза някъде около 450 млн. евро годишно).

  Все пак, добре би било това поскъпване да не е толкова рязко. Интересно какви са плановете по този въпрос на някои други страни в подобно положение. Например Полша - там например въглищните електроцентрали имат двойно по-голям дял отколкото у нас.

 7. 7 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Аз пък мога да прогнозирам, че токът ще поскъпва всяка година с (поне) 5%... хайде да видим сега...

 8. 8 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  по време на президентските избори, когато бе избран Първанов за втори мандат - този човек, бе на приема и изглеждаше много сервилен пред Гоце. Язък, че никой не е качил това видео, защото като днес си го спомням и ми стана интересно и разпитах, кой е. Та, Ангел Семерджиев е подлога на Гоце и от 2006 година, макар и никому неизвестен подлец в момента е подлец с влияние. До кога, подобни измекяри ще бъдат по високи постове?

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 9. 9 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#8] от "marquis":

  Ето една гледна точка за А.Сем.: http://www.blitz.bg/news/article/83736


 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#4] от "joseph_stalin":

  "Техническият прогрес не води до поевтиняване и общодостъпност на стоките и услугите, а точно до обратното."

  Е, случват се и поевтинявания - телевизори, мобилни телефони, дори и автомобили от време на време.

  Но при енергията е друга работа. Там може да има някакви краткосрочни или средносрочни колебания в цената, но дългосрочната тенденция е твърдо възходяща. И няма как да е другояче, след като голяма част от използваните сега енергийни ресурси са с ограничени количества и все някога (по-рано или по-късно) ще свършат. Нефта може би след 200-300 години, урана - след около 1000, въглищата - след 2-3000 и т.н. Самото слънце също е в крайна сметка невъзобновяем ресурс.

  Като става дума за цени - чувал съм че преди много години 1 тон нефт е струвал 1 рубла

  А в по-ново време цената беше стигнала 150 долара за барел (август 2008 г.), после за кратко спадна до 30 долара за барел, сега в момента е пак някъде над 100 долара за барел (не че искам да кажа, че има опасност от нова криза).

  Възможно ли е да има техническа цивилизация с използване само на възобновяеми ресурси? Честно казано, не знам дали ще успеем да постигнем такова нещо.

  Като казвате "търговията с въглеродни емисии е една от най-мащабните измами", много успешно се доближавате до тона на личността, чието име сте сложили за аватар. Вероятно той би продължил по следния начин: "Капиталистическото общество е неспособно да се справи с този проблем. Затова е необходимо социализмът да победи по цялата Земя, за да спасим трудещите се от глобалното затопляне."

  Или нещо подобно

 11. 11 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#1] от "phh": няма да се вдига цената, ще нараства относителният им дял и то в рамките на "регулирания пазар" по тази причина в бъдеще ще бъдем свидетели на все по-скъп ток на регулирания в сравнение с нерегулирания пазар.
  А по презумция трябва да е обратното Да живее регулацията в полза на мат'ряла!

 12. 12 Профил на yanev_1961
  yanev_1961
  Рейтинг: 479 Гневно

  Абе тази подкупна шушумига Семерджиев докога ще ни разиграва. Явно от енергийните монополисти му плащат много повече, а заплатата му е за джобни.
  Познайте догодина с колко процента ще поискат ЧЕЗ ЕVN и ЕОN да поскъпне тока. Аз се обзалагам на 15%. Карт бланш им е даден от сега от ДКЕВР. Така ще спонсорираме и чешките и австрийските и немските пенсионери. Нашите кучета ги яли. Те могат да си светят и със свещи, а и средната продължителност на живота им е доста по-малка.

 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#12] от "yanev_1961":

  В случая става дума още за цената при производителите. Те са тези, които ще трябва да купуват квоти за емисии (от 1 януари 2013 г.) и тези разходи няма как да не влязат още в себестойността на електроенергията. Такива са всички електроцентрали, използващи въглища, мазут или природен газ. Те произвеждат малко повече от половината от електроенергията у нас.

  Всъщност в случая проблемът е такъв, че няма как да се избегне поскъпването - при каквото и да е управление. Дори и ако да кажем от 20 години насам бяхме изпълнявали стратегия за увеличаване на дела на ВЕЦ, на другите възобновяеми източници, и дори на атомните централи - пак щеше да има някакъв дял на електроенергията, произвеждан във въглищни централи.

 14. 14 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#10:"ijj"]за да спасим трудещите се от глобалното затопляне.[/quote]

  Уважаеми другарю i, драги jj,
  Успокойте се. Никой не е тръгнал, да спасява човечеството. Няма такива идеалисти. Днес всеки гледа, да спаси себе си. Един ден и "трудещите" се, ще бъдат историческо понятие. След време компютрите ще ги заместят, не само в производството, но и в услугите. 90% от човечеството е осъдено на изчезване. То ще отпадне, поради липса на средства за препитание, а оттам и поради невъзможността за участие в бъдещия глобален пазар. Ще оцелее нищожен процент от специалисти и собственици, които ще са заобиколени не от хора, а от машини. И в секса ще има перфектни клонинги с перфектни тела и неизтощими възможности. Неподвластни на остаряването. При омръзване - само сменяш интерфейса.

 15. 15 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  след година, най-смотаното правителство ще е история

  Времето е наркотик, много от него убива.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK