Българските щандове на международни изложения ще имат единна визия

Българските щандове на международни изложения вече ще са с единна визия, съобщи Марияна Велкова, директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия.


Фирмата "Експо дизайн 3", собственост на Славчо Гергов, ще изработи общата визия на всеки от 9-те сектора на промишлеността за участия в панаири и изложения, показва регистърът на Агенцията за обществени поръчки. Компанията е спечелила търга с цена 81 800 лв. без ДДС. Поръчката е част от изпълнението на проект "Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия", който се финансира от оперативна програма "Конкурентоспособност". Стойността му е 27.4 млн. лв., като до момента са усвоени близо 5.5 млн. лв., показват данните в системата за еврофондовете ИСУН.


До края на седмицата предстои да бъде пусната и нова обществена поръчка за разработване на експортни стратегии по браншове, съобщи още Велкова. Секторите са подбрани от икономическото министерство според потенциала им за растеж и сред тях са хранително-вкусовата промишленост, фармацията, машиносторителната, текстилната и мебелната индустрия, производството на изделия от дърво или метал, посочи Велкова. Такава поръчка вече имаше в началото на годината, но през май беше прекратена без мотиви от агенцията за малкитеи средните предприятия.
Досега 347 компании са били подпомогнати от държавата за участие в 42 панаира в 16 страни по света по линия на проекта. Агенцията за малките и средните предприятия поема разходите за наема на изложлбената площ, изграждането на щанда, необходимото оборудване, отпечатването на каталог на българските участници, регистрационни и медийни такси и съпътстващите мероприятия. Фирмите заплащат единствено самолетните си билети, нощувката и храната. Бизнесът има най-голям интерес към изложенията за храни и вино, като е участвал на девет прояви.


Предвижда се от 23 април 2011 г. до 22 април 2012 г. български фирми да участват в други 45 международни изложения в 18 държави, сред които са Бразилия, Япония, Германия, Испания, Франция и др. От септември до ноември пък ще се проведат няколко търговски мисии във Финландия, Виетнам, Белгия, Румъния, САЩ и Хонконг. Подборът на фирмите, които ще участват в предстоящите изложения, вече е направен, каза Валя Попова, директор на дирекция "Развитие на експортен потенциал" в агенцията. Компаниите се избират по определени критерии, като един от тях е да нямат задължения към държавата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK