Държавният резерв увери, че има достатъчно горива

Държавният резерв увери, че има достатъчно горива

© Красимир ЮскеселиевДържавният резерв съобщи, че има достатъчно горива, а в правомощията на правителството е да пусне част от тях на пазара, ако възникне криза. Това се казва в официално съобщение на агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси" след медийни запитвания за ролята й след като лицензът на данъчни складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД беше отнет.

Възможността да се ползват количества от задължителните запаси на нефт и нефтопродукти при криза е една от трите, предвидени в законодателството, припомнят от резерва. Другите са по препоръка на Европейската комисия или след международно решение.


Оттам уточняват, че в неотложни случаи или за задоволяване на незначителни местни нужди е допустимо запасите да бъдат намалени дори под задължителния минимум, определен от Брюксел, но в този случай Европейската комисия трябва да бъде уведомена незабавно. 


Към днешна дата няма индикации за затрудняване на доставките от нефт и нефтопродукти, поради което не се налага да се предприемат каквито и да е действия от страна на агенцията, смята ръководството й. То уверява, че агенцията поддържа достатъчни количества горива и е в готовност да реагира адекватно в случаите, предвидени в закона. Конкретни количества и видове не се съобщават, защото са класифицирана информация.
От държавния резерв уверяват, че неговите запаси са с платен акциз и не се съхраняват в данъчни складове. Тяхната продажба, закупуване и съхранение няма никаква връзка с лицензирането на данъчни складове, които се ползват за опериране с горива без платен акциз, се казва в съобщението.


В него се припомня и че ако възникне такава необходимост, първи по ред се освобождават запасите, които са длъжни да поддържат компаниите търговци, а едва след това се посяга към резерва. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK