Джоузеф Стиглиц: Дълга стагнация звучи като оптимистичен сценарий

Джоузеф Стиглиц: Дълга стагнация звучи като оптимистичен сценарий

© ReutersПолитическата обстановка в Европа и САЩ е изключително сложна и трудно да се прецени къде нещата са по-неприятни - патовата ситуация в САЩ или разпокъсаната и неефективна политическа структура в Европа, пише в статия в днешния брой на "Файненшъл таймс" Нобеловият лауреат за икономика и преподавател в Колумбийския университет в Ню Йорк Джоузеф Стиглиц. По думите му съотношението на дълг към БВП в Европа е по-ниско от това в САЩ, но ако ЕС имаше адекватна обща фискална рамка, щеше да е в по-добра форма от САЩ.


Друг проблем според Стиглиц е, че много европейски политици залагат само на затягането на фискалната дисциплина. "Уместно е да си припомним, че както Ирландия, така и Испания имаха бюджетни излишъци и ниско съотношение на дълг към БВП преди кризата", казва икономистът.


Той посочва, че още мерки за затягане на коланите могат да гарантират единствено че европейската икономика ще нараства с по-бавни темпове, а бюджетните проблеми ще продължат да се трупат.
"Съвсем наскоро европейските лидери признаха, че Гърция и останалите изпитващи затруднения страни от периферията на еврозоната се нуждаят от икономически растеж, а затягането на коланите никога няма да доведе до този растеж", припомня Стиглиц.


Известният икономист смята, че "все по-реална е опасността САЩ и Европа отново да изпаднат в рецесия, евентуален нулев растеж също в никакъв случай не е добра новина. Критичният минимален ръст на икономиката е този, при който предлагането на работа спре да намалява.


За съжаление сегашният ръст в САЩ и Европа е около 1%, или по-малко от половината от необходимия".


"В началото на рецесията бяха изказани много мъдри мнения за това как сме научили уроците от Голямата депресия и дългата стагнация в Япония. Сега разбираме, че не сме научили нищо. Програмите ни за стимулиране на икономиката бяха прекалено слаби, краткотрайни и не добре структурирани, а банките не бяха принудени да възобновят кредитирането.


Политическите лидери се опитаха да прикрият икономическата слабост - вероятно поради страх, че реалността би подкопала крехкото доверие в още по-голяма степен. Това беше игра на покер, която загубихме.


Сега мащабите на проблема са очевидни и това ни вдъхна нова увереност – увереността, че каквото и да правим, нещата ще стават все по зле", пише икономистът, заключавайки, че "една дълга стагнация сега изглежда като оптимистичен сценарий".


В последните дни и други известни световни икономисти изказаха мнения, доближаващи се повече или по-малко до неговото. Обратно на тях, българският финансов министър Симеон Дянков посочи в сряда: "Не идва нова световна криза. Някои държави може да имат проблеми с фискалната си стабилност, но в България няма такива и няма да има".


"По-висока безработица и инфлация може и да има някъде по света, но в България категорично няма да има такива проблеми", увери Дянков по повод прогнозата на лидера на ДСБ Иван Костов, че нова криза ще доведе до по-висока безработица и по-ниски доходи в България.


Според Дянков това, което се случва в момента, е само борсов срив и той препоръча всеки да си върши работата спокойно и да не се заразява от борсовата паника.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Времето ще покаже кой е прав - Стиглиц или Дянков. Когато на глобално равнище има стагнация, и България ще я усети, няма как. Да се надяваме движението да е по-безболезнено спрямо предишни години.

 2. 2 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#1] от "Читател":
  Никой не е прав! И двамата са с хазарски-уж еврейски произхтод и ИГРАЯТ в голямата игра!!! Организирана от +"Билдербергерите", "Тристранната комисия", "Ройзенкройзерите", "Илюминатите" и така нататък! Така, че НЕ СЕ УЧУДВАЙ!!! Те играят с нас, А НИЕ ...СТРАДАМЕ! А те ни гледат СЕИРА!!!

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Нито на този вярвам, нито на дянков. Единствено на джоба си .  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "ebter":

  Някой винаги печели за сметка на нашия живот. А дянков е от момчетата на жоро сороса . Факт.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Грешката на г-н Джоузеф Стиглиц е известна и води до непълноценност на изводи.

 6. 6 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#4] от "ARRI": А оттам и на ...Ротшилд, защото Сорос е "майорът" на Ротшилд!!! Само погледни как е "СПЕЧЕЛИЛ" ОКОЛО ....9 МИЛИАРДА ДОЛАРА, като заложил към 805 милиона на това, ЧЕ РЕЙТИНГА НА САЩ ЩЕ ПАДНЕ ПО-НИСКО ОТ ТОВА ааа! Това ОЗНАЧАВА, че сами си вдигат и намаляват коефициентите и САМИ СИ ПЕУЧЕЛЯТ от Борсите!!!

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Възможно е г-н Дянков да прави верна констатация, но напомням на съфорумците, че всички прогнози на г-н Иван Костов са се потвърдили във времето.
  Това, че Б. Борисов и фин. министър са глухи за съветите му, само забавя развитието на страната. Което пък всички ние плащаме, независимо от политическите си пристрастия.

 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "ebter":

  Така е. Те са главните играчи. Обаче в момента има малки боричкания м/у ротшилдови и рокфелерови. За тва и са тези сътресения . Ама ще се оправят нещата . За тях де, не за нас .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  "...се нуждаят от икономически растеж, а затягането на коланите никога няма да доведе до този растеж"

  Както се видя, разпасването на коланите и наливането на трилиони води до илюзорен растеж. Печатането на пари от 2008 насам доведе само до огромно увеличаване на дълговете. При стягане на коланите поне това не става. Отделен е въпроса, какъв е тоя малоумен стремеж към 'растеж'. Ако някоя фирма 5 години подред произвежда и продава еднакви количества, ще си е добре. Ако пък за петте години си оптимизира производството и намали разходите, ще е още по-добре - без никакви растежи.

 10. 10 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#3] от "ARRI": Ей, Арри,

  Паричните наличности в джоба ти са в пряка зависимост от самия теб - минимум 90%. Останалите 10% причини можеш да ги разпределиш между: Сорос, Стиглиц, Дянков, Бойко, султанът на Бруней, Емилия Масларова, руския патриарх и останалите жители на Земята.

  95% от богатите хора са станали богати благодарение на личните си качества. 100% от щастливите хора са щастливи благодарение само на себе си и на никой друг.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 11. 11 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Този е решил да мине с главата през стената. Някои умни хора казваха още преди 2-3 години когато държавите се надпреварваха да наливат пари в икономиките си и да правят нови дългове, че играта няма да свърши добре и че скоро "спасителите" ще трябва да бъдат спасявани, но тогава почти никой не искаше да слуша. Сега сърбаме попарата именно на тази повсеместна задлъжнялост предизвикана от такава псевдокейнсиянска политика (псевдо защото вместо методът да е в добри години излишъци, а в лоши години неутрализиращи ги дефицити за раздвижване на икономиката, приложеният метод беше в добри времена дефицити, в лоши още повече дефицити и дългове).
  А този ум проповядва, че трябвало още повече пари да наливаме. И да задлъжняваме още. Ама то не става така. По някое време пазарите вече не са готови да дават заеми. Та ако единствената алтернатива е инфлация, то мерси, предпочитам стагнацията. И слава богу така мислят и почти всички германци!

 12. 12 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Когато става дума за такова голямо име като Стиглиц, не върви човек като мен да каже че говори глупости. Затова ще мълча.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 13. 13 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Айдеее, ненормалниците с конспиративните теории се развихриха. Явно нещата са малко по-сложни отколкото в романите на Дан Браун, ама най-лесно е да обвиниш някого и да си се кефиш колко много го разбираш световния заговор.

 14. 14 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Впечетляващо откровенна статия. Колкото до поведението на Дянков, ясно е, че в качеството на министър не може да си позволи панически интонации в изказванията. Но поне да ни спести кухият ентусиазъм и категоричността, добре познати ни от предишни управления.

 15. 15 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#10] от "Okoto":

  Ми не виждам да съм се оплаквал и да обвинявам тях. Ама както и де е . Готино и позитивно коментарче си праснал .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#13] от "Коки":

  Брейййй, не знаех, че романчетата на Браун спадат към конспирацията . И изобщо вярваш ли, че романите му са конспиративни ? АЗ не .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#3:"ARRI"]Нито на този вярвам, нито на дянков. Единствено на джоба си . [/quote]
  Единият ти джоб е пълен с минуси, а другият - със също толкова плюсчета. На кой джоб вярваш?

 18. 18 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#17] от "vperfanov":

  На тоя с + . От мен, а не от дянков зависи, колко ще ми е пълен джоба . АЗ не съм на държавна хранилка .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 19. 19 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 561 Весело

  Време е за ипотечни кредити в злато...

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  Мнението на един друг нобеловият лауреат за икономика - Пол Кругман:

  Ще бъде ли маргинализирана десницата?

  "Тези проблеми имат много малко общо със средно- или дългосрочната бюджетна аритметика. Не, това, което прави Америка неблагонадеждна, не са финансите, а политиката. И ако обичате, дайте да не повтаряме стандартните приказки, че и двете страни били виновни. Нашите проблеми са почти изцяло едностранни - те са причинени от възхода на една екстремистка десница, която е готова да причинява криза след криза, но не и да отстъпи дори на сантиметър от позициите си.

  Истината, що се отнася само до икономиката, е, че не е толкова трудно да се оправят дългосрочните финансови проблеми на страната. Вярно е, че при сегашната политика едно застаряващо население и растящите здравни разноски ще доведат до увеличаване на разходите. Но САЩ имат много по-високи здравни разходи от всяка друга развита страна и много ниски данъци в международен аспект. Ако успеем да се придвижим дори само донякъде към международните норми в тези две направления, нашите бюджетни проблеми ще бъдат решени.

  И защо не можем да го сторим? Защото у нас има едно мощно политическо движение, което започна да крещи "смърт!", когато ставаше дума за най-скромни усилия за по-ефективно използване на фондовете за медицинско застраховане, и което предпочете да рискува една финансова катастрофа, вместо да приеме дори и долар допълнителни приходи чрез повишаване на данъците на най-богатите.

  Истинският въпрос, пред който е изправена Америка, дори само в чисто финансов аспект, не е дали ще успеем да спестим някой и друг билион. Въпросът е дали екстремистите, които блокират всякаква отговорна политика, могат да бъдат разгромени и маргинализирани."

  П.П.
  Екстремистката десница в САЩ е "Чаеното парти"!

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15304875,00.html?maca=bul-dnevnik-svet_bg-4461-xml-mrss

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Стиглиц: "ако ЕС имаше адекватна обща фискална рамка, щеше да е в по-добра форма от САЩ"

  Дянков: "Не влизаме в €-зоната защото имаме резерви по отношение на хармонизирането на данъчното ни законодателство."

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Стиглиц е прав, че сама по себе си финансовата дисциплина трудно ще реши икономическите проблеми на кризата, но сгреши с препоръките си, че правителствата не трябва да затягат коланите, а да наливат в икономиката - това имаше краткотраен ефект върху икономиката, но предизвика сериозни проблеми с дълга в някои страни и така още повече затрудни икономическото възстановяване.
  Точно Стиглиц, Бернанке и други икономисти с кейсиански пристрастия залагаха на програмите за стимулиране на икономиката, които се оказаха неефективни не защото не бяха мащабни, а защото преструктурирането на икономиката се оказа много по-трудно и наливането на пари от държавата предизвика повече дългови проблеми отколкото истински стимули за икономиката.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 835 Весело

  И какво стана сега - "знаем изводите от "Голямата Депресия", няма да ги повторим", а сега вече им се вижда оптимистичен сценарий...
  На фона на "много големи и важни да фалират", се появиха и "твърде големи за да са спасени"... Само, че вече назряват и протести не само из Африка и Азия, недоволството стигна и до европейски страни като в Англия дори се стигна до безпрецеденти социални безредици и насилие...
  С оглед на всичко това незнам какво още чакат. Алчните брокерчета вече им треперят ръчичките - пускайте печатниците! Едни ще бачкат до припадък, а други ще плюскат, защото били твърде важни и големи! Едва ли ще продължи още дълго цялото това нещо обаче!
  Лично за мен този ред се е изчерпал - колкото и пари да се напечатат за няколко години отново всичките ще се окажат във въпросния 1% от населението, който и сега държи основната част от капитала.

 25. 25 Профил на taran
  taran
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Проблема не е борсовия срив от последните дни и Дянков това много добре го знае, проблема е, че така нар.тее парти републиканци блокират Америка да излезе от финансовата и икономическата криза в която се намира, вярно, че Америка винаги може да печата пари и да си покрива дълговете и кризата въпреки, че ставаше въпрос за дълга не е дългова, а патова. Америка излиза от отбора на основните потребители, и тук това рекушира и върху Европа и върху нас в частност, защото голяма част от това, което произивежда Европа го купуваше Америка, сега този комфорт го няма. На фона на огромните проблеми в Еврозоната, където най-страшното не е Гърция, а Италия, която е четвъртата по големина икономика в Европа, ако Италия пропадне, пропадаме всички, досега за всичко плащаше Германия, каквото и да стане Германия плаща, само, че германците не искат да плащат вече бунга бунга дядото развратник да си развява работите в Италия, а германецът да му плаща дребните човешки радости, ей това е огромния проблем, наред с този на Америка, като прибавим, че и Франция е сочена с пръст, нещата преминават всякакви граници на безпокойството. За едно е прав човекът, Европа се мота, глупее, не е единна, взема разпокъсани и неадекватни решения, които само влошават нещата. Вместо да изкара всички държави, които не изпълняват критериите за Еврозоната навън, начело с Гърция, те се опитват с пясък да запушват дупки. Та логично, единственият възможен изход е Китай да поеме ролята на САЩ, като освновен световен потребител и двигател на световната икономика, ако това не стане, прав е човекът, че стагнациятата ще ни се види песен.....

 26. 26 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#18:"ARRI"]От мен, а не от дянков зависи, колко ще ми е пълен джоба .[/quote]
  Завиждам на оптимизмът ти. За съжеление всички в някаква степен са зависими от това дали тая държава се управлява добре или зле. И тъй като повечето 95% от малките и средни фирми в БГ са в частния сектор, ако беше прав - щяхме да сме значително по-добре от колкото сме

 27. 27 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1059 Весело

  Защо ли ми се иска да парафразирам д-р Гьобелс :
  "Когато чуя нобеловият лауреат за икономика , веднага се хващам за пистолета", предполагам, но изобщо не съм сигурен, че защото принадлежат към една етническа група....
  Тия "лауреати" ,"преподаватели" и "експерти" абсолютно сигурно ще ни фалират до десетина годинки, ето затова ми приличат точно на такива, каквито намекна Rage Against, "наркобарончета с еврейски имена", че и много по-гадни и вредни....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 28. 28 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#11] от "antikommunist": Ало, антикомунисте, нали в добрите времена "комунистите" в България правеха бюджетни излишеци? А консевраторите в Европа, включително в Гърция, правеха дефицити по 150-200% БВП?!

 29. 29 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#24] от "nqma zna4ka koi": Изходът от голямата депресия беше подготовката и реализирането на Втората световна!

 30. 30 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#26] от "vperfanov":


  В Гърция частния бизнес е много добре , а държавата се управлява зле. А при нас е обратно. Частника е зле, а държавата е добре ...... Как става тва, не мога да го разбера !?! Има нещо сбъркано, ама у нас ли, у Гърция ли, не знам.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 31. 31 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Стагнация в развития свят и в частност Европа, за където изнасяме 60% от стоките си, звучи мнооооого проблемно за жителите на Българийка. Ние трябва да растем с 10 % всяка година, ЕС с 5 и едва след 25 години ще достигнем средния европейски стандарт за цялото население на родинката. Нали се сещате какво означава всичко това?!? Мизерията продължава петилетка или две.....с тенденция към влушаване. ПЧИ тази година са -. Това означава според мен, опитвайки се да гледам реалистично, без розови очилца! Дано греша!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 32. 32 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ментор":[quote#9:"Ментор"]Отделен е въпроса, какъв е тоя малоумен стремеж към 'растеж'. [/quote]

  Наистина здравия разум не може да побере изявления от рода на "ако няма растеж тази година става много лошо". Логиката е "ако е на загуба тази година става лошо". Но подобни наглед алогични изявления си имат причина и тя е по-скоро психологическа. Трябва да се държат хората в стрес, трябва да има показатели, норми, параметри, които трябва да изпълнят. И резултата от изпълнението им не е икономически, защото с високите бонуси за следващата година те ще си купят поскъпнали стоки (Дейвид Рикардо и мнението му защо не трябва да се увеличават заплатите на работниците). Резултатът е изцяло психологически. Нещо като "петилетния план за три години"...

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 33. 33 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#30:"ARRI"]В Гърция частния бизнес е много добре , а държавата се управлява зле. А при нас е обратно. Частника е зле, а държавата е добре ...... Как става тва, не мога да го разбера !?! Има нещо сбъркано, ама у нас ли, у Гърция ли, не знам. [/quote]
  Значи и в двата случая има нещо сбъркано в модела на управление. Нормалното би било да има баланс между двата сектора. Няма как единият да цъфти, а другият да умира след като са взаимозависими. Да не забравяме сивата икономика. Колкото и странно да звучи, тя запушва доста дупки в БГ/ в Гърция също/ и всички си траят защото им отърва - както на държавата, така и на частния сектор.

 34. 34 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Само в България всичко е наред.Минималната работна заплата е за 30 хляба на месец.Минималната пенсия - за 20 хляба на месец.Българите живеят в концлагер,за да живее правителството,което се храни с европейски пари.Отопляването е с мисли на премиера и финансовия министър.

 35. 35 Профил на marttin
  marttin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Само дето шъ ойде парат у свирката, щото Политбюрата (полит "елитие" де) и от двете страни на океана са на тема стягане на коланите, ама от това шъ е йок.
  И е прав Стиглиц че нищо не е научено от Великата Депресия, и малко след това, щото тогава се стига до една задлъжнялсот и на Сащ (спрямо БВП), дето по каквито и да е финансови еквилибристики не мое да се изплати. Обаче след-военният бум "стопява" задълженията (не са изплатени или намалени)

  А за БГто нема кво да се мисли, като баш у периферията ще е малко със закъснения, но ... ша съ ручат жабета

 36. 36 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ето и една друга статия където нещата са казани не толкова завоалирано.
  http://www.darikfinance.bg/novini/60553

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  Играта загрубява за наша сметка!

 38. 38 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Миии.... и аз съм съгласен с Дянков ! Покрай лятното затишие откъм новини , дорбе ,че бяха борсовите сривове ,че всички журналисти в българските медии (най-вече националните телевизии) станаха изведнъж икономисти и финансисти убеждаващи ни ,че иде края на света !

 39. 39 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 414 Неутрално

  "Отделен е въпроса, какъв е тоя малоумен стремеж към 'растеж'."

  Стремежът е защото целта не е ти да си добре, а Сорос, или там който и да е друг, да си направи милиардите. Без растеж и стремеж към все по-големи печалби, просто нормалните хора ще са добре, но няма да има лесни пари за спекулантите, дилърите и най-вече големите корпорации.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 40. 40 Профил на kos
  kos
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Политиката която води сегашното правителство в областа на икономиката е от 60-те години на миналия век.Тя води до временна финасова стабилнос , за сметка на милиони наемни работници ,разорение на дребния и част от средния бизнес.Следват масови протести ,бунтове ,преврати,революции.

 41. 41 Профил на soljafcraist
  soljafcraist
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#8] от "ARRI":

  А ти си толкова вътре в боричканиятаим , си толкова нясно кой е виновния, че не само можеш да ни светнеш защое кризата, ами и как ще свърши!

  Тиквоча и Цвинокио говорят тъпотии, подслушват и фалшифицират бюлетини, но спряха Белене ! А в близките поне 20 години, няма да има нищо по-важно от този факт!!
 42. 42 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 443 Неутрално

  ARRI и ebter - един и същ идиот или два броя?

 43. 43 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Стиглиц би бил прав ако приемаме, че икономиката трябва да се управлява от държавата. В този случай затягането на държавните коланите наистина не води до расреж.

  Ако извадим обаче държавата от уравнението то нещата ще са съвсем други. И така всъщност трябва да бъде. Държавата не трябва да се занимава с икономика, като например не би трябвало да има централна банка. Товага затягането на държавния колан би имало само положителен ефект. Съответно дупките по частните колани трябва да зависят само от способностите на техния притежател.

  Например това че някоя централна банка била изкупила съответния държавен дълг е по-скоро престъпление спрямо гражданите отколкото спасение.

  До коментар [#11] от "antikommunist":

  Много вярно.

  Отделете време навреме.
 44. 44 Профил на slow_sink
  slow_sink
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар 6

  Сегашната ситуация в световната икономика поразително прилича на клипа на ,,10cc " и техния видио-клип от1973-година с тяхната песен ,, Объркване на Олдстриит"

  Wall Street Shuffle - 10cc

  Господи дайми смирение и пуслошание
 45. 45 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако приемем че парите са еквивалент на стоките, който от своя страна са множества труд, то ще стане ясно че тяхната манипулация и тази на техните производни,наричани "финансови деривати" в същност са причината за периодическите икономически кризи в стоково-паричната пазарна икономика. Така че въпросът се свежда до моралът на манипулаторите,нещо констатирано от Барак Обама.
  В натуралният пазар, който е неефективен, но при него не съществуват икономически кризи.
  Няма логика да се качват акциите на предприятие, което не е разширило производството и пазарът си, само за това че рязко се е повишила търговията на акциите му /нещо което може да бъде манипулирано/, описано от Джек Лондон в "Сияйна зора" и показано във френският филм "Силните на деня".
  Така че обществото трябва да контролира тези процеси след като се явява гарант на депозитите в банките.

 46. 46 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  "По-висока безработица и инфлация може и да има някъде по света, но в България категорично няма да има такива проблеми", увери Дянков"

  Какво има предвид Дянков. Може би това (мой пост # 42 в статията http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/08/08/1135897_redakcionen_dori_da_niama_nova_kriza_planut_e/):

  Кризата ни подминава (или поне не ни се отразява толкова драстично) поради същата причина, заради която навремето Великата депресия е подминала съветската икономика. Причината е, че в момента България има една... социалистическа икономика. Какво означава това:
  - липсващ на практика капиталов пазар, който да обира негативите на големите борси;
  - почти замръзнало вътрешно потребление, което понастоящем по никакъв начин не е стимулирано от банковия сектор;
  - средства за производство и инвестиции, концентрирани в ръцете на малък кръг големи играчи - днес това са олигарсите и ДС-ченгетата, а навремето - големите стопански обединения.
  Звучи познато, а? Сякаш се намираме през 1973/74 г. (петролната криза) или през 1987 г. (Черният понеделник на 19 Октомври 1987 година, когато Дау Джонс се срива повече и от 1929 г.). Случайно тези събития да са усетени у нас? Не!
  Защо и сега не усещаме големите борсови сривове? Вижте причините по-горе. Българската икономика не е излизала от своите социалистически релси.

 47. 47 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#46] от "emils":

  е ти какво искаш - икономиката да е капиталистическа и кризата да ни отнесе като малка гара ли?
  сам попадна в схоластичната си клопка.

 48. 48 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Той посочва, че още мерки за затягане на коланите могат да гарантират единствено че европейската икономика ще нараства с по-бавни темпове, а бюджетните проблеми ще продължат да се трупат."
  Затягането на коланите намалява до минимум потреблението, което в същност се явява катализатор за растежа. Дянков непрекъснато се хвали с нашата стабилност, но тази стабилност е ялова, защото не ражда икономически растеж. Ако в глобален план рецесията се върне, няма да останем настрани от събитията. И ние ще пострадаме като всички останали.

 49. 49 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1964 Весело

  Симеон Дянков посочи в сряда: "Не идва нова световна криза. Някои държави може да имат проблеми с фискалната си стабилност, но в България няма такива и няма да има".


  Кой го измисли тоя, бре?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 50. 50 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1964 Любопитно

  [quote#48:"truth"]Затягането на коланите намалява до минимум потреблението, което в същност се явява катализатор за растежа.[/quote]
  Моля? Нещо си се объркАл! Какъв растеж, като се "намали потреблението до минимум"- откъде ще дойде?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 51. 51 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  [quote#11:"antikommunist"]преди 2-3 години когато държавите се надпреварваха да наливат пари в икономиките си [/quote]
  Там е работата, че ни ги наливаха в икономиките си, а в БАНКИТЕ!!! Точно затова Щиглиц казва: "...а банките не бяха принудени да ВЪЗОБНОВЯТ кредитирането"

  Тоест дадоха им пари да кредитират, които потънаха у банките и нищо не прокапа надолу, за да стимулира икономиките.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 52. 52 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Идеологическата криза на западния капитализъм

  Джоузеф СТИГЛИЦ

  http://www.novazora.net/2011/issue29/story_02.html

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 53. 53 Профил на ga6tisperka
  ga6tisperka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Щирлиц, Щирлиц
  не са ти ясни тея рабти

 54. 54 Профил на true
  true
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Of the 1%, by the 1%, for the 1%

  Americans have been watching protests against oppressive regimes that concentrate massive wealth in the hands of an elite few. Yet in our own democracy, 1 percent of the people take nearly a quarter of the nation’s income—an inequality even the wealthy will come to regret.
  By Joseph E. Stiglitz

  http://www.vanityfair.com/society/features/2011/05/top-one-percent-201105?printable=true#ixzz1ULlbBu4b%29

 55. 55 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Щом Дянков казва,че криза не идва,така ще да е!
  Ако ни лъже,разбирам го,но ако си вярва...нещо не е наред момчето.Банкери, икономисти и борсови играчи така разбъркаха света,че оправяне скоро няма да има.Я вижте цената на златото.Иначе Дянков каквото и да си приказва,знае че никой не му вярва.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 56. 56 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 727 Неутрално
 57. 57 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#28:"kirkor"] нали в добрите времена "комунистите" в България правеха бюджетни излишеци?[/quote]

  Правеха излишЕци, ама в лошите времена профукаха всичко и нямат идея как, аджеба, се управлява икономика и държава в период на криза.

  "Да дойде Костов, той знае!"

 58. 58 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#1:"Читател"]Времето ще покаже кой е прав - Стиглиц или Дянков. [/quote]

  Какво има да показва времето - кризата не е свършвала, освен там, където има избори. А преди избори криза няма никъде, независимо кой е финансов министър.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 59. 59 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Не мога да Ви разбера само....КАК ТАКА НЕ РАЗБИРАТЕ, ЧЕ ВСИЧКО Е "РЕЖИСИРАНО И НАПРАВЛЯВАНО" НАРОЧНО ОТ ТЕЗИ, КОИТО ПЕЧАТАТ ДОЛАРИТЕ И ...ГЛАВНАТА ИМ ЦЕЛ Е ДА НАМАЛЯТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ДО МИНИУМ ЕДИН МИЛИАРД/златният милиард/ И ...ДА ВЗЕМАТ ОФИЦИАЛНО ЦЯЛАТА ВЛАСТ НА СВЕТА В СВОИ РЪЦЕ!? Та това го ИМА като програма отбелязано на ЕДИНИЯТ ИМ ДОЛАР! Там пише на ЛАТИНСКИ-НОВ СВЕТОВЕН РЕД!!! Ейййййй-ТОГАВА КАКВО СЕ ЧУДИТЕ И НЕ ВЯРВАТЕ НА ...ОЧИТЕ СИ, ЧЕ ВСИЧКО ТОВА Е ОРГАНИЗИРАНО ОТ ТЯХ -НАРОЧНО!!! Наистина не Ви разбирам ОГРАНИЧЕНОСТТА ВИ И НЕОСВЕДОМЕНОСТТА ВИ!!! Жал ми е за Вас!!!

 60. 60 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Дянков, май все още не е разбрал, че е в страната на вечно губещите и, че никой не го бръсне за нищо. И, че фискална стабилност с огромна контрабанда на всякакви акцизни стоки е много отровна комбинация....

 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Като се хвалим с минимални заплати, та да привличаме инвеститори , защо не съобразяваме, че тия ниски заплати трябва да са златен коз за нашите производители ,та да се скъсат да произвеждат, да изнасят и да е... майката на западните производители. ? Нещо не излиза сметката. Западните ще привличаме, а нашите не можем. Какво остава да рекат да вдигнат заплатите ! Значи на това се крепи нашата икономика - на недоплащане и недояждане. Нашият шеф , да речем, печели 30 000 хиляди на месеца от експлоатацията на 50 човека като им плаща по 400 лева на месец. Кой ще го накара да се откаже от тая печалба , да слезе на 20 000 ,за да повиши заплатите на 500 лв. ? Те това е свободната икономика, по-малко държава и либерализъм до дупка. Те ви свобода, те ви банани , те ви многопартийност и демокрация, без държава !

 62. 62 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#61] от "ahasver":

  Труда е стока.Щом шефа ти не иска да плаща за труд,постепенно ще му се наложи да се задоволява със все по-нискокачествен такъв.Това със сигурност един ден ще му съсипе бизнеса.Виждал съм го с очите си.
  Когато в дебелите комсомолски тиви светне идеята,че всичко си има цена и спазването на природните закони е здължително,тогава икономиката ни ще тръгне.Май няма да е скоро.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK