Свързаното с "Маркели" дружество "Млечен път" също е поискало несъстоятелност

Дружеството "Млечен път" - Казанлък, което непряко е собственост на "Холдинг Нов век", е поискало да бъде обявено в несъстоятелност, става ясно от молба, публикувана в Търговския регистър. "Млечен път" е свързано с другия производител на млечни продукти - "Маркели", което също поиска несъстоятелност преди няколко седмици.


Като причина за молбата си до окръжния съд в Стара Загора от "Млечен път" посочват същите аргументи, с които "Маркели" поиска обявяване в неплатежоспособност. Ръководството на "Млечен път" казва, че е трудно да реализира продукцията си на конкурентни цени в икономическата криза, а стратегията им за развитие на дейността е била "трудно осъществима". От компанията предлагат на съда да назначи за временен синдик Матей Матеев.


Дружеството е натрупало огромни задължения към държавата, към свързани лица, както и към доставчици. Дълговете към доставчици на мляко са натрупани между 1998 и 2005 г., и до 2009 г. само част от тях са покрити. От две години "Млечен път" няма производство и единствените му приходи са от наеми на сгради и автомобили.
Заради дългове към държавата в края на миналата година държавен съдебен изпълнител е продал имот на компанията. Общите дългове на "Млечен път" са над 4.5 млн. лв., от които 1.55 млн. лв. са към НАП и НОИ за неплатени данъци и осигуровки. На доставчици и контрагенти компанията има да плаща 403 хил. лв. само главница без лихвите.


Миналата година обаче дружеството е плащало задължения към свързани лица, показва справка в отчетите му. Така към края на миналата година те са 526 хил. лв. при над 1.7 млн. лв. в края на 2009 г. Дълговете за заплати обаче са останали 306 хил. лв., а тези за осигуровки дори са се повишили леко до 530 хил. лв. Съвсем малко от задълженията към доставчици са били изплатени през миналата година.


Загубата на "Млечен път" за 2010 г. е близо 700 хил. лв., а дълготрайните материални активи са оценени на 447 хил. лв.


През 2005 г. предприятието е било заложено в Централна кооперативна банка като гаранция по дълг от 4 млн. лв. на "Витела нет". Срокът на договора за това е изтекъл на 30 април тази година.


"Хиберния Витела", собственик на "Млечен път", притежава и "Маркели". "Хиберния" е дъщерна компания "Холдинг Нов век", който е свързан с "Химимпорт". Преди месец Комисията за финансов надзор отказа да допусне за търговия на Българската фондова борса облигации на "Хиберния", като се мотивира с много лошото финансово състояние на компанията, което може да доведе до затруднения с плащането на дълга. 

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Хубав кашкавал правеха "Маркели". Жалко че ги няма.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 2. 2 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 770 Неутрално
 3. 3 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 471 Неутрално

  И от всички далавери страдат доставчиците на мляко.
  После що няма земеделие и животновъдство у нас?!
  Ами защото мутрите са недосегаеми а потърпевши са работещите хора.

  Попътен вятър в главите!
 4. 4 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 583 Неутрално


  В производството на млечни и месни продукти по-рентабилни са малките предприятия, разпространяващи ежедневно неголям обем прясна продукция в две-три съседни области. Огромните задължения към НАП, НОИ и доставчици само показва, че да се търси масово производство в тези браншове е обречено на провал, още повече на фона на скъпите горива и вносни суровини. Едно малко производство може да се подсигурява само стимулирайки малък на брой производители на суровини в непосредствена близост и това да снижава съществено себестойността на продукцията му.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 5. 5 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#4] от "rayo":
  ха ха ха ,тн малки предприятия едва ли могат да отговори на една десета от санитарните норми и нароилите се като чума чиновници и инспектори. Тук за този казус отговора е много прост и се нарича ТИМ и свързаната с нея/групировката/ Кооперативна банка, и както го е казал читателя мутрите са недосегаеми.Няма да ходим по нагоре от ТИМ, че току сме стигнали до Швейцария и небезизвестният Марк Рич.Същия чиято компания има по голяма печалба от БВП на цяла България.

  ум море, глава шамандура
 6. 6 Профил на MechkaKlechka
  MechkaKlechka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "rayo":

  Не зная дали някога сте работили в млечната/месната индустрия, че изказвате подобно твърдение


  Всъщност малките предприятия са "рентабилни" само и единствено защото са в сивия сектор. Те обаче имат редица слабости, които не е нито времето, нито мястото да обяснявам тук.

  Що се отнася до Маркели и Млечен рай и тяхното обявяване в несъстоятелност, това е великолепен пример как мафията си играе с обикновените хора и как фермерите и доставчиците, които са си чакали парите няколко години, ще има да чакат до Видов ден. Допускам, че преди обявяването в несъстоятелност удобно всички ценни активи са били прехвърлени към други фирми. Задълженията към свързани фирми ме смущават доста - това си е прехвърляне от единия джоб в другия на холдинга, но за холдинга пак е удобно, нали длъжникът Млечен рай, вместо да се издължи към доставчиците и работниците, вероятно ще се издължи първо към свързаните фирми.

  Но какво друго можем да очакваме от ТИМ-аджии???

 7. 7 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Комунистическите предприятия окапват едно по едно, но до края ще крадат и влачат като за умряло - "Дружеството е натрупало огромни задължения към държавата, към свързани лица, както и към доставчици. "

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 8. 8 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "ekatedim":

  Не съм работила в такива предприятия, но имам наблюдение с какво доверие се ползват местните малки преработватели. Именно от тях болшинството познати купуват нужните им продукти, защото се кара ежедневно прясно месо или млечни артикули от собственните им комплекси. На местна почва хората много лесно узнават с каква продукция и как се работи в дадено предприятие. Дали са предприятията им в сивия сектор - трудно ми е да го повярвам, поне в техните фирмени магазини винаги се издават касови бележки.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 9. 9 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До №9: Комунистическите предприятия окапаха отдавна.
  Сега капят капиталистически.
  Друг е въпросът, ако намекваш за специфичността на капитализма ни- отлично работещи и печеливши предприятия бяха приватизирани/бяха подарени от/на определени хора и те ги скапаха- изцеждане, докато издържи оборудването и фалит.

  Това е млякопреработващо предприятие, правеше добра продукция, но стесняването на пазара го матира.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 10. 10 Профил на MechkaKlechka
  MechkaKlechka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#8:"rayo"]Дали са предприятията им в сивия сектор - трудно ми е да го повярвам, поне в техните фирмени магазини винаги се издават касови бележки. [/quote]

  Касовите бележки са най-малкия проблем. Ако купуват суровината си от сборни пунктове (т.е. най-евтините и нискокачествени млека), ако не издават фактури за млякото, ако осигуряват работниците си на МРЗ, ако купуват материали и суровини за производство 50% с фактура и 50% без, ето ТОВА е сивия сектор. Та дори и като издават касови бележки, то пак може да манипулират касовия си апарат.

  Преди няколко години един много умен човек ми каза (цитирам по памет): "В България не може да има честен частен бизнес. Просто всичко е направено така, че да съсипва честния бизнесмен." Визираше законодателството, администрацията, корупцията и всичко друго.

  Дали хората имат доверие в малките производители? Не знам. Не знам също и колко от тези малки доставчици, които цитирате, печелят нещо. Ако обаче Вие смятате така и ако смятате, че това е действително печеливш бизнес, нищо не пречи и Вие да започнете такъв.

 11. 11 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#9] от "mi6osp":

  Аз само обяснявам защо са загубили пазарите си - те сами подчертават, че продукцията им не е конкурентноспособна и затова губят. Няма как да е конкурентноспособна дори и да произвеждат качествено, защото има вече доста малки предприятия, които също работят качествено, но имат по-малки разходи за собствената си издръжка, за транспорт, доставчици и прочие.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 12. 12 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За съжаление млечната промишленост в страната е пред фалит от ниското потребление и конкурентният внос от ЕС, където помощите за млекопреработвателите са много по-големи и произвеждат достатъчно за да натоварят своите мощности.Нашите преработвателни предприятие инвестираха много средства за да отговорят на европейските изисквания, но не успяха да наложат своята продукция на богатият европейски пазари.

 13. 13 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#10] от "ekatedim":

  Нещо, което не зная в подробности няма как да го твърдя, но ако допуснем, че касовите им апарати не се манипулират, не виждам смисъл да крият голяма част от разходите си. Виж да ги завишават е друг въпрос, но мен като потребител това малко ме засяга. Стига да произвеждат качествено и да фиксират продажбите надлежно....другото е работа на НАП

  un buen dia empieza con un solo rayo
 14. 14 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#12] от "nikodim821":

  Нашите преработвателни предприятие инвестираха много средства за да отговорят на европейските изисквания, но не успяха да наложат своята продукция на богатият европейски пазари.
  ---------------------------

  Всичко трябва да се прави с мярка и първо се започва с налагане на продуктите на местния пазара. Като не можеш да се задържиш там, да разширяваш производството и да влагаш необосновано средства, с надеждата че в Европа ще успееш повече е твърде рисково начинание. Холдинги, хибернии.... без анализи до под кривата круша с грандоманщините.

  un buen dia empieza con un solo rayo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK