Печалбата на "Трейс груп Холд" се е понижила при растящи продажби

Пътностроителната компания "Трейс груп Холд" е намалила печалбата си за първото полугодие с 23% в сравнение със същото време на миналата година, показва консолидирания й отчет. В края на юни положителният резултат на холдинга е 2.6 млн. лв., а продажбите му са увеличили с 57%, до близо 147 млн. лв.


Повече от двойно обаче са нараснали разходите за материали, силно увеличение има и при тези за външни услуги. Общите разходи са се увеличили с 60% до 143.7 млн. лв. Като повечето големи пътни компании и "Трейс" изпълнява голяма част от поръчките си с подизпълнители, откъдето идват и разходите за външни услуги.  


Компанията е увеличила разходите си за заплати с 60% за година, до почти 9 млн. лв. Ръст има и на парите за осигуровки.
За разлика от продажбите финансовите приходи са намалели четири пъти и са донесли едва 130 хил. лв постъпления. Почти всички са приходи от лихви. В същото време разходите за лихви на холдинга са нараснали с 46% до 1.4 млн. лв.


"Трейс груп" има 19 млн. лв. банкови задължения, всичките с падеж до 12 месеца. Справките към отчета показват, че най-много дългове има към Уникредит Булбанк – 11.25 млн. лв., още 3.6 млн. лв. са към Първа инвестиционна банка, 3.7 млн. лв. към МКБ Юнионбанк и 290 хил. лв. са кредит от Корпоративна търговска банка.


Заемът към МКБ Юнионбанк е обезпечен със запис на заповед, останалите са със ипотека.


Общите краткосрочни задължения на групата са 119.3 млн. лв., а тези с падеж над една година са 28.3 млн. лв. Над половината от последните са в графа "Други", още 12 млн. са към свързани предприятия. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK