Машиностроенето е увеличило продажбите и печалбата на "Стара планина холд"

"Хидравлични елементи и системи" - Ямбол е увеличило приходите си с 45% пъти през първото полугодие спрямо същия период на миналата година

© Георги Кожухаров

"Хидравлични елементи и системи" - Ямбол е увеличило приходите си с 45% пъти през първото полугодие спрямо същия период на миналата годинаСилен скок на продажбите и печалбата отчита "Стара планина холд" в консолидирания отчет за полугодието. Към края на юни печалбата на групата е 14.04 млн. лв. при 3.6 млн. лв. година по-рано. В същото време продажбите са се увеличили почти три пъти до над 95 млн. лв.


Основните дружества на "Стара планина холд" работят в машиностроителния сектор и бяха сред първите, засегнати от кризата. Възстановяването на чуждите пазари обаче се усети отначало в този бранш и тъй като голяма част от продукцията им се изнася, те повишиха силно продажбите си. По-големите дружества на холдинга са "М+С Хидравлик" - Казанлък, "Хидравлични елементи и системи" - Ямбол, "Елхим Искра" - Пазарджик.


Според доклада за дейността и трите дружества са увеличили продажбите си почти три пъти спрямо 2009 г. От холдинга посочват, че причина за това е както ориентирането им към износ, така и ниската база отпреди две години.
Освен от продажби "Стара планина" има и близо 2 млн. лв. финансови приходи, двойно повече, отколкото за първото полугодие на 2010 г. По-голяма част от тях са от дивиденти от дружества, в които холдингът има дял.


Разходите на "Стара планина" са се увеличили за една година от 31.6 млн. лв. на 82 млн. лв. Повече от двойно са скочили похарчените пари за материали, почти три пъти е ръстът при тези за външни услуги и за заплати.


Дългосрочните задължения на компанията са по-малко от 4 млн. лв., от тях 2.6 млн. лв. са по банкови заеми. Текущите дългове към финансови институции с падеж до 12 месеца са 1.6 млн. лв. Платените лихви за първите шест месеца на годината са 143 хил. лв., почти колкото за същото време на 2010 г.


От холдинга посочват, че се надяват на известен ръст в продажбите, но страховете от нова рецесия са направили основните им клиенти предпазливи, заради което и заявките им са с кратък срок на изпълнение. Въпреки подобрените резултати от мениджмънта казват, че "постигнатите ръстове са колебливи и недостатъчно стабилни, за да ги определим като трайна тенденция".


Засега намаляване на планираните инвестиции не се предвижда, като за тях ще се използват собствените средства, банкови заеми и европейско финансиране. Възможно е назначаване на нов персонал, а прогнозите са за умерен ръст на приходите заради по-висока производителност. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 466 Весело

  Хубав холдинг с прозрачно управление, всяка година дават дивиденти! Браво!

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 2. 2 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Нещата в този холдинг наистина изглеждат добре: 14 млн полугодишна печалба (интересно ми е дали амортизацията се включва в полугодишния баланс?), 2,6 млн дълг към банките (над половината се погасява за година) и още 1,4 млн дълг, към доставчици - чудесно. Интересно ми е дали за предсрочен платеж на доставчици може да се получи 5-10% намаленир...отстъпка? Уж дребни пари, 'ма в случая са колкото лихвите към банките.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK