Окончателно: Държавата продаде "Булгартабак" на неизвестен купувач

Сградата на "Булгартабак холдинг"

© Красимир Юскеселиев

Сградата на "Булгартабак холдинг"Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол одобри за рекордно кратък срок сделката за продажбата на "Булгартабак холдинг" с шест гласа "за" и един - "против" (Руси Статков, от БСП), съобщиха от ведомството.


Заседанието продължи повече от четири часа, но преди това членовете на Надзора не са били запознати със съдържанието на договора за продажбата, научи "Дневник". Председателят на съвета Юлия Ненкова съобщи, че следващите стъпки са договорът с купувача - "БТ инвест" да бъде подписан и договорената цена - 100.1 млн. евро, да бъде платена.


Одобрението от Надзорният съвет стана, въпреки че крайният собственик на купувача  "БТ инвест" остава неясен. Ясните факти за него са, че е регистриран в Австрия, а негов собственик е VTB Capital PE Investment Holding в Кипър.
Зад тях стоят капитали на ВТБ. Офшорната структура обаче не позволява да се види крайният акционер, но пък той лесно може да се сменя, без това да бъде проследено и санкционирано. Така може да се заобиколи и ограничението "Булгартабак" да не бъде продаван през следващите 10 години - какъвто е договорения срок.


"Нищо не зная за купувача. Не мога да кажа кой е собственик на "БТ Инвест". Предстои плащане на цената след което ще има запориране на имуществото на "Булгартабак" от страна на българската държава, за да може да се гарантира изпълнение на договорите. Все още не е ясно кога ще бъде подписан договора с купувача", коментира Ненкова. Председателят на Надзора отказа да коментира "спекулациите" по думите й за истинския собственик на "БТ Инвест".


Тя допълни, че "цената е абсолютно изгодна при този пазарен дял на "Булгартабак". По думите й единствената клауза, която ще бъде променена по искане на Русия е въвеждането на "правна възможност купувачът да затвори общо 12 месеца в рамките на 10 години, но не наведнъж, може да затваря производството поетапно при определени условия и без прекратява проиводствената и търговската дейност".


Няма промени в количествата български тютюн, които новият собственик ще трябва да изкупува – 5000 тона на година, неустойките са останали също непроменени, но засега се крият от агенцията за приватизация. По думите на Ненкова социалните условия са защитени – "твърдя го с голяма увереност". Новият собственик ще трябва да запази средносписъчния състав на работниците за период от три години и фонд работна заплата и се задължава да запазва всички работници в рамката на година освен при пенсиониране по молба на работника.


Само преди два дни управителният съвет на агенцията  одобри сделката с единствения кандидат за цигарената компания. Свързаното с руската държавна банка ВТБ дружество "БТ Инвест", специално създадено за тази сделка, предложи 100.1 млн. евро за "Булгартабак холдинг", със 100 хил. евро над началната цена.


По-рано днес министърът на икономиката Трайчо Трайков коментира пред медиите, че ако седмината надзорници одобрят продажбата, сделката може да се смята за сключена. Надзорният съвет се състои от трима представители на ГЕРБ и по един от БСП, "Атака", ДПС и ДСБ.


Какво купува "БТ инвест"


Държавата се разделя съв 79.83% от холдинга. Въпреки падналия му пазарен дял той остава лидер на пазара в страната с дял от 37 на сто. Притежава две работещи цигарени фабрики - в Благоевград и София, и едно работещо тютюнопреработвателно дружество - край село Ясен, Плевенско. 


Най-продаваната марка на компанията е "Виктори", която заема 16.7% от пазара и е изпреварена единствено от гръцката "Карелия". Към края на миналата година печалбата на холдинга е 18.9 млн. лв., а са полугодието на тази 3.2 млн. лв., според консолидираните му отчети. 


Важен фактор за постъпленията от косвени данъци в бюджета


Въпреки спадащия му пазарен дял "Булгартабак" е сред ключовите компании за постъпленията в държавния бюджет заедно с останалите производители и търговци на цигари, алкохол и горива. Само за миналата година той е внесъл в него акцизи и ДДС за над 700 млн. лв. (малко над 1 млрд. за 2009 г.), при положение, че приходите му са за малко над 300 млн. лв, показват финансовите му отчети.


За първото полугодие на тази година той е внесъл данъци (без печалба) за 348 млн. лв., като нарастват спрямо същия период на 2010 г., когато са били малко над 305 млн. лв. Така извън производството на цигари, дружеството е и важен колектор на косвени данъци каквито са акцизите и ДДС. Българският интерес е защитен и беше гарантиран с това, че политическите сили одобриха сделката, коментира по-късно изпълнителният директор на агенцията Емил Караниколов пред БНТ. "На 100 процента гарантирам, че дейността ще се запази 10 години. Неустойките за неизпълнение на този ангажимент са много големи". Той поясни, че клаузата за възможността купувачът да затвори общо 12 месеца в рамките на 10 години, но не наведнъж, производството поетапно при определени условия е само за ремонтни дейности, и ако се установи, че затварянето не е с тази цел – неустойката е 50 процента от цената. Ако не се спази условието за 10 години да се запази дейността на дружеството, тогава неустойката е 100 процента от платената сума.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Голямата лъжа на БСП преди изборите беше, че ако гласуваме за ГЕРБ ще получим Костов, а всъщност получихме Делян Пеевски.

 2. 2 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Весело

  "...и договорената цена - 100.1 млн. евро, да бъде платена" ?! Или ще го откраднем .

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 3. 3 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ами честити ни 198 милиона лева. Единствената въпросителна е кой всъщност стои зад тази фирма, която няма никаква дейност. Дано да е инвеститор, който е с добри намерения. Обещава да инвестира солидна сума пари през следващите години, а и да изкупува тютюна на хората. Скоро всичко ще стане ясно!

 4. 4 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivan.angelov22":

  Извинявай, но не разбрах на кого точно честитиш тези 198 млн лв. Може би на корпорацията Пеевски-Бориславова (Карагьозова) ?

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 5. 5 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Коментарът на Комитата се оказва пророчески

  http://komitata.blogspot.com/2011/08/blog-post_3301.html

  Агенцията по приватизация скоростно е одобрила продажбата на „Булгартабак“ на финансирана от руската външнотърговска банка офшорна фирма за 100 милиона лева.

  Вероятно освен мотивация, подхранвана с куфарчета и пликове, наблюдаваме и инвестиране в един много жилав мит – как великият руски пазар щял да измъкне България от калта.

  Няма да се учудя, ако зад сделката стоят същите руски бизнесмени, които си присвоиха българските марки цигари „БТ“, „Стюардеса“ и някои други, по-малко известни в България.

  Аз пък очаквам един малко по-различен ефект от разцвета на българската цигарена промишленост – в Москва да се появи ръка, която държи ДПС за топките.

  Ако помните, главната пречка пред приватизацията на „Булгартабак“ в началото на века беше съпротивата на ДПС, защото „Булгартабак“ имаше много важна социална функция – изкупуваше тютюна на избирателите на ДПС и пазарното поведение на компанията можеше да срине подкрепата за ДПС.

  Тогава можеха да се вземат 250 милиона евро за нея.

  Сега резултатите се влошават, конкуренцията е силна и икономическа логика за съществуването на „Булгартабак“ няма.

  Но, има политическа. Със средствата, които фирмата може да отпуска за изкупуване на тютюн в България, може да се контролират настроенията по места, а от там – депутати, кметове. Въпреки наливаните пари, продукцията без никакви проблеми ще се реализира на руския пазар (нали го искахте), където такива дребни пречки като законът или пазарната логика едва ли ще попречат на едно такова (руско) националноотговорно дело.

 6. 6 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Подобна схемата като при “Кремиковци”. Очевидна липса на въображение...

 7. 7 Профил на умрял поет
  умрял поет
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#1] от "svoboden":
  Пеевски си го вземи във вас, ако искаш и Костов за цвят

  Не знам каква песен ще пеете, ако дай боже тази сделка се окаже успешна?

 8. 8 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nafar Forimgo Namaduratoro":

  А ти може ли да не бъдеш черноглед поне за един момент? Защо всичко, което се случва в България трябва да бъде гледано винаги от към негативната страна? Това предприятие ни беше в тежест още от миналия век и все не можеше да се продаде. Сега когато го направихме има недоволни. Угодия няма на някои хора ...

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#5] от "the_sceptic":

  големи глупости си написал.
  извинявай че така в прав текст ти го казвам.

 11. 11 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#6] от "Important&Censored":

  И сделките същите и продавачите еднакви. После ми разправяй че Костов и Боко не си приличат...
  Май ще се окаже Виденов единствения свестен търговец но на него му обърнаха сергията...

 12. 12 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Весело

  "Държавата продаде "Булгартабак" на неизвестен купувач" - че "Кремиковци" да не би да го продаде на известен купувач???

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 13. 13 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  за сега руските олигарси не са поръсили частите си от "репарациите", възлизащи на над 50% от Булгартабак.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 14. 14 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 983 Весело

  Държавата продаде "Булгартабак" на неизвестен купувач

  Този неизвестен купувач да не се окажат приятелчетата на Мутропремиера от ТИМ, които наскоро се сдобиха с подарък - без пари Зала за 100 млн насред София.
  Защо да не получат и още един подарък - кво са 100 млн.

  Борисов & Златев & Доган - дружба от векове и за векове !!!

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 15. 15 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#8] от "ivan.angelov22":

  начи вие го продадохте а?!!
  и на кого го продадохте я да чуеме?

 16. 16 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#7] от "умрял поет":
  Не знам каква песен ще пеете, ако дай боже тази сделка се окаже успешна?

  То и сделките с Лукойл и с БГА идр. в началото изглеждаха успешни.
  Пътя към ада винаги е постлан с добри намерения...

 17. 17 Профил на nmemory1
  nmemory1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nafar Forimgo Namaduratoro":

  Може и да ги честити на помаците из родопите. И 2лв на кило изкупна цена да взимат повече, пак ше е берекет версин. Цената е добра, за това отдавна фалирало дружество.

 18. 18 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#17] от "nmemory1":

  И кой каза че дружеството е филирало?
  Цветанов ли?
  От Парламентарната трибуна?
  С Горнооряховски патос?

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 19. 19 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Значи след някое време ще се окаже, че най-сполучливите сделки са били точно Нефтохим на Лукойл и БТК на ВИВА...Те бяха белязани за най-неизгодните и лоши...но това е само за тъпият материал...Герб така ще ни ликвидира/не приватизира/, че ще има да се биете по главата как така сте били техни поддръжници...Само почакайте...Тарикатите и мутрите са превзели на държавно ниво България, мухъла подплясква отстрани...Чак ми става смешно...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 20. 20 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2565 Весело

  "Нищо не зная за купувача..." - важно е ПАРИ да падат, по мафиотски се опитват!?! Ама и при МАФИЯта има правила...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 21. 21 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 696 Весело

  балгарски табак очин хорошой...риски любит, руски купит и закурит :О

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 22. 22 Профил на умрял поет
  умрял поет
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "rusamanova":

  ония ги видяхме какво направиха. оплескаха пейзажа максимално, да видим тия какво ще направят. сделката е факт, така или иначе

 23. 23 Профил на milkapetrovaff
  milkapetrovaff
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ще бъде сполучлива сделката, щом има и руско участие. Знаете ли колко конкурентоспособен ще стане холдингът сега. Ще изнася готова шродукция на руския пазар ,а той е толкова огромен и развит. Дано потръгнат нещата.

 24. 24 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Дянков да почерпи! А след 2 години и половина ГЕРБ най-накрая започна с приватизацията. Лошото е че никой от големите инвеститори не дойде и пак не уцелихме инвеститор! Но поне взехме 200 милиона. След още 2 години щяхме да вземем половината на това! И край на плащанията на тютюнопроизводителите. Вече не сме им длъжни за нищо!

 25. 25 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 983 Гневно

  До коментар [#23] от "milkapetrovaff":

  И при кого ще отива ПЕЧАЛБАТА, госпожо? При Вас или при мен?
  Или пак при едни късоврати "бизнесмени"?

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 26. 26 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#23] от "milkapetrovaff":

  Нещо не ми се вярва. Последните 10 години Булгартабак е САМО надолу. Осве нтова конкуренцията стана бясна. Кингс Табако които купиха фабриката в Пловдив инвестират още 50 милиона лева в нови фабрики и т.н.

  Но да се оправят сега важното е какво правим с тези 200 милиона лева. Предлагам дневник да направят отделна дискусия в какво трябва да сеинвестират парите!

 27. 27 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#24] от "merkel":

  що подарихте булгартабак на доган а?
  да го компенсирате заради барбекюто ли или що?!
  на доган сте му длъжни до герб .пардон до гроб!

 28. 28 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Гневно

  До коментар [#26] от "merkel":

  вземете ги тия 200 млн вие от герб и ги изхарчете за изборите.
  национални предатели сте!

 29. 29 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#24] от "merkel":
  Лошото е че никой от големите инвеститори не дойде и пак не уцелихме инвеститор!...

  То ние на поробител не случихме... на освободител не случихме... та ти искаш на инвеститор да случим.

 30. 30 Профил на cogito
  cogito
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Каквото и да говорим, наред с лошите - все ще се случат три добри неща:
  1. Ще свърши 20-г. агония и бавно "разкостване"; отначало (както се помни дори от неинтересуващите се) едни "добри парламентарни и министерски хора" дадоха на един "добър човек" една бензиностанция и едно-друго... на безмитната зона, изчакаха го 15-тина години да спечели парички, за да купи в Кърджали необходимата тютюнева база. Успоредно с това, след някоя друга година "едни (същите или други) "добри хора" извадиха от Булгартабак фабриките в Пловдив, Стара Загора и пр. и ги "про/дадоха" на възприети като "добри хора" като междувременно изчезнаха от тезгяха и други тютюневи близалки.
  2. Ще престанем с нетолкова смисленото занятие да си чешем езиците с Булгартабак, защото ще си бъде един реален стопански субект и каквото там сабя покаже - може да загине като каростроенето ни, а може и да се въздигне...
  3. Ще мине време и понеже парите и бизнеса най.често се свързва с думичката интерес, собственикът ще заработи за интереса си и това е....

 31. 31 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#15] от "caliostro":

  Кои всъщност сме ние? И кой всъщност си ти? наясно ли си със себе си?!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#25:"Nafar Forimgo Namaduratoro"]И при кого ще отива ПЕЧАЛБАТА, госпожо? При Вас или при мен?
  Или пак при едни късоврати "бизнесмени"? [/quote]

  Ама ние що не изнасяхме за Русия??? Щото руснаците не ни даваха сега като е руска ще им дават! АПропо за 15 години това което направи държавата е да срути компанията от пълен монополист с 90% пазарен дял до 35% пазарен дял тосе тедва една трета от пазара. С тая скорост Булгартабак щеше да фалира до 5 години! Държавата използваше дружеството за хранилка на Доган и синдикатите. Сега чадстникът ще си гледа интереса! А щом той е банка с 80% участие на русакат федерация няма да позволи нито на Доган нито на синдикатите да си разиграват коня!

 34. 34 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 983 Весело

  Тука гледам доста съфорумци с рейтинг "0".
  Питам се, дали не са от новосформираните бригади на Председателя на Предизборния щаб, мобилизирана във връзка с предстоящото през есента събитие.

  Иначе че си е подарък "Булгартабак", подарък си е. Само пазарната оценка на сградата на Централата на компанията струва толкова. А останалото?

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 35. 35 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Гневно

  До коментар [#23] от "milkapetrovaff":

  и какви цигари ще произвеждате сега в булгартабак?
  бихте ли казали няколко нови марки цигари ?!!

  в македония руснаците правят някакво подобие на цигари.
  такъв боклук не съм си и помислял че може да съществува.

 36. 36 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#33] от "merkel":

  ти май не си у час още кой взе булгартабак бе печуркоооо!
  ще останат 2 фабрики , останалото ще се разпродаде и чао .
  вземи се сабуди бай после.

 37. 37 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Що да не потръгнат нещата а вие знаете ли че
  ако закъсаме за някакъв вид треви Сибир е необятен
  даже има и подмладяващи съставки в някои видове
  а катрана си е катран.

 38. 38 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#33:"merkel"]А щом той е банка с 80% участие на русакат федерация [/quote]
  Меркел, а къде тук е частникът! Получава се нещо като ЧЕЗ, държавна фирма! Освен това купувачът, кое е не се знае, банката дава парите! На оня, пикльо дето купи кремиковци му бяха дали заем 300млн!

 39. 39 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ламинат Латексов":

  вземи чети и по после питай!
  едните са тези който са продали а другите като мен са у публиката.
  питай пак ако не ти е ясно. за гербаджиите е нормално да им се обяснява повече.

 40. 40 Профил на milkapetrovaff
  milkapetrovaff
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#35] от "caliostro":

  не знам какви цигари, но с намесата на руско влияние холдингът ще си засили пазарните позиции и на международно ниво. Като стане частна фирма ще започне да се конкурита и с други частни фирми и ще печели от това. като държавна собственост това няма да стане.

 41. 41 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#26] от "merkel":

  Да те светна. Ще финансират три месеца дефицита на Дянков. Толкова са. Ако успее да го задържи на юлските равнища. Ако не, за месец...


  Ecrasez l’infâme
 42. 42 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Като почне сега да работи все на загуба, и прави врътки с акциза и ДДС, Дянков ще трябва и там да слага тютюномери на входа и на изхода!

 43. 43 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Какво правим с парите е основиня въпрос. Ето две иде:

  1 ИНвестираме в тунел под шипка - ще създаде много работни места и е необходимо.

  2 Инвестираме в закупуване на електромобили! Държавата прави общестеван поръчка за закупуване на едро на електомобили за 100 милиона. След това за да бъдат закупуване от гражданите държавата осигурява и допълнителен бонус данъчни облекчения!

  Данъчни облекчения за срок от 10години за всеки който закупи електромобил!

  Ето го решението за България - данъчни облекчения за всеки български гражданин закупил електромобил! За срок от поне 10 години. Така пестят пари хората! Екологията се запазва и държавата може да си позволи този разход или липса на приход за срок от 10 години. Няма да натовари бюджета в една година. Печели народа печели държавата печели природата! Уин-уин ситуация отвсякъде!

  Пътуването с електромобил струва 12 лв./150 км! Толкова средно издържа един електромобил без зареждане 150км!
  Всеки сам да си направи сметката на месец колко ще спестява. Елементарна математика.

 44. 44 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#39] от "caliostro":

  Мисля, че имаш спешна нужда от психолог, защото въобще не си наясно с нещата случващи се около теб. Държавата се отърва от предприятие, което и създаваше грижи цяло десетилетие. Важното е, че спечелихме от цялата работа и парите могат да бъдат инвестиране в много области. Така се води правилна политика.

 45. 45 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#40] от "milkapetrovaff":

  тия дрисльовци щели да конкурират някой?!!!
  кого ще конкурират ?!!!
  фабриките в румъния и сърбия бачкат на пълни обороти.
  големите в бранша не са неизвестни.

 46. 46 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 983 Весело

  Чак сега ми стана ясно, по какво е бил Консултатнт Цвъ Цвъ и защо го назначиха за Шеф на Предизборния щаб. Мдааа, кой да предположи че във ВИФ са изучавили такива дисциплини.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 47. 47 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#44] от "Ламинат Латексов":

  и кво?
  полиция ли ще ми пратиш ,данс или мутри или лекари?
  това са ви методи ченгесарски.
  кофти е да четеш истини нали?!

 48. 48 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  не знам защо сте толкова черногледи парчета? не подкрепям правителството, ама и вие до оня ден ревахте, че няма приватизация! ето ви приватизация! ама пък не била добра! е не става така, ако искате вие вървете да приватизирате. Е*И му майката

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 49. 49 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#41:"Graf"]Да те светна. Ще финансират три месеца дефицита на Дянков. Толкова са. Ако успее да го задържи на юлските равнища. Ако не, за месец... [/quote]

  Човече все е помощ. Не виждаш ли че липсва ликвидност в икономиката. Ние пари НЕ МОЖЕМ ДА ПЕЧАТАМЕ КАТО ФЕДЕРАЛИНЯ РЕЗЕРВ ИЛИ ЕЦБ! Затова трябва да намерим кеш! 200 милиона от Булгартабак. Малко то миноритарните дялова. Поне 300 милиона от АДИС и ще закърпим нещата за година две. Балона с инвестициите се спука. Вече никой няма да инвестира в строителство. Трябва сами да намерим новите възможности където държавата да инвестира в сектори с висока добавена стойност например интернет инфраструктура!

 50. 50 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#48] от "Милен":

  Правилно! Съгласен съм!
  200 млн повече за пенсии след 7 години!

  гледам един работник по телевизията се оплаква, че цената е малка! Еми малка е нали заради това в договора е записано, че им се запазват социалните права! Как така сега всички българи покрихме по-малката цена за да могат тези хора да си запазят придобивките гарантирани за 5 години напред и пак да са недоволни!!!

  много хора си говорят глупости, телевизията ги пуска и после имало социално напрежение?! е как няма да има?!

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
 51. 51 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1291 Весело

  Въобще няма да се учудя, ако новия собственик пристигне и кацне с летящата си чиния, в двора на фабриката )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 52. 52 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#49] от "merkel":

  а ако загубите изборите какво ще правите?
  май си мислите че ще векувате това от герб!

 53. 53 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":
  Хахахахаххахахахаха!
  Много смешно, защото съм в настроение, но иначе много тъжно....

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 54. 54 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#51] от "ь":

  нещата стават пред очите ни.
  фокуси.
  гледайте сега какво имам в дясната ръка . от ръкава ми ще излезе едно зайченце бяло/лукойл/ . и докато гледаме дясната ръка опалааааааааа лявата изважда катеричка рунтавелка/продаден е булгартабак/.
  уникални сме и сме номер едно от бившите соц в приватизацията.
  сега и бдж май е наред.
  що релси има за рязане. малииииииии.

 55. 55 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#49:"merkel"]Трябва сами да намерим новите възможности където държавата да инвестира в сектори с висока добавена стойност например интернет инфраструктура![/quote]

  Държавата да инвестира, за да има и след време, какво да се приватизира..... за "без пари" Ма вие наистина мислите да векувате във властта ))
  Пич, това са "едни пари" за харчене! Да видим, колко от тях ще "гушне" Цецко, за нови каски със мозък

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 56. 56 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Повтаря се схемата на всички "приватизации" до сега! Това си е чист "подарък" за някого (?). Дали е Делян Пеевски, дали е...хм, знам ли, ама си е чист грабеж. Хората казват, че имат стока за 150 млн, а се продава 100 млн...Просто няма логика. Кой реши, че държавата ще спечели? Дянков ли? Що за идея е да се продава едно от най-печелившите предприятия? Мислете кой, как, кому и защо...

 57. 57 Профил на умрял поет
  умрял поет
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#56] от "nicksk":

  мислим...ама докато мислим, те го продадоха! май по-добре да мислим какво да правим с парите,а ?

 58. 58 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 431 Неутрално

  хайде нашите пак "намазаха" . Ха неизвестен.неизвестен за нас те си го знаят ама мнооого добре си го знаят

 59. 59
  Само Левски
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 60. 60 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  [quote#29:"rusamanova"]То ние на поробител не случихме... на освободител не случихме... та ти искаш на инвеститор да случим[/quote]
  Душко, в грешка си, и то голяма!
  На освободител случихме, но нали сме си предатели от кллса го изгонихме и се забихме с мръсните гадове от германия и австрия.

  http://vitalykuzmin.net/
 61. 61 Профил на k
  k
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Странни коментари за читатели на "уж десен" вестник?!

  На държавата не й е работа да прави цигари.

  Ето ви предриятието, ето ви вечно недоволните тютюнопроизводители, ето ви синдикатите, дайте ни парите!

  Какво толкова, че фирмата била в ошорна зона? Ако утре някой каже "Аз стоя зад тези пари" - какво ще промени това?

 62. 62 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Продажба като продажба - прехвърля се собственост срещу договорената цена. Каква трябва да е разликата, че става дума за държавата - досегашен собственик на акциите? Ако аз си продавам старото Рено / Пежо / Фолксваген, апартамент и пр., какво ме интересува кой го купува - българин, циганин, или турчин, щом си получавам толкова пари, колкото му искам?

  А това, че по дефиниция държавата е по-лош собственик и мениджър от частника, едва ли може да е спорно. Хем искаме скъсване с комунизма, корупцията и източванията /не беше ли плащал Лачев за манекенки?/, хем мрънкаме срещу приватизацията. Е, знаем ли какво искаме?

 63. 63 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  До коментар [#61] от "k":

  ти не си вчерашен. става дума, че собственикът е руската държава по най-голяма вероятност и затова се вайкат толкова.

  http://vitalykuzmin.net/
 64. 64 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  [quote#49:"merkel"]Поне 300 милиона от АДИС и ще закърпим нещата за година две. [/quote]

  На теб явно не ти е ясно колко пари му трябват на Дянков, за да "закърпи нещата за година две", демек до следващите избори.
  Ще те светна. За да завърши успешно усвояването на средствата от Европа, са му нужни 15% от 13 милиарда. Демек, около два милиарда. Трябват му още 1.6 милиарда за еврооблигациите. Милият има само 3.5 милиарда, срещу задължение от 3.9 милиарда. Забравете за онези 1.4 милиарда от здравните вноски, защото някой може да гледа света през решетки след две години.
  300 милиона от Агенция дипломатически имоти в страната?
  Бе вие луди ли сте? Кабинетът Станишев по време на бума не получи оферта от 100 милиона евра, та днес, когато цените са се сринали с 40% ще вземете 300...
  Ще вържете положението друг път.

  Ecrasez l’infâme
 65. 65 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1034 Гневно

  До коментар [#54] от "caliostro":
  Опитваш се да говориш сякаш има някакъв български общ разум, който се грижи за общия български интерес. Няма такова нещо - има партии, които гледат партийния си интерес и политици, които гледат повече собствения, а не партийния. Антируските позиции на някои политици са продиктувани от това, че УСА си ги отглеждат тези политици и им осигуряват съответното присъствие в медиите и властта. Не си мисли и за минутка, че американците имат голямо желание да инвестират тук. Те харчат пари в протекторат България доколкото е нужно, за да им върви пропагандата и, за да пречат на руското влияние в България. В това е проблемът - те не искат да инвестират тук, но и пречат на другите да го правят.

  http://vitalykuzmin.net/
 66. 66 Профил на умрял поет
  умрял поет
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#61] от "k":

  това питам и аз? при свършен факт, какво ще се промени ако утре излезе Обама и каже ''аз купих булгартабак"? НИЩО! може би ще се размрънкате, че чернокож ви купува табака

 67. 67 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 521 Любопитно

  ИНТЕРЕСНО Е ПРОМЯНАТА В НЕУСТОЙКАТА ЗА ИЗКУПЕНИЯ ТЮТЮН ОТ 20 ЛВ ДО 1.70 ЛВ ГОЛЯМА ОТСТЪПКА- КАТО ЗА НАШИ ХОРА
  В ЕДИНИЯ СЛУЧАЙ НЕУСТОЙКАТА Е100 МЛ ЛЕВА А В ДРУГИЯ 8,5 МЛ НА ГОДИНА А ТОВА УСЛОВИЯ ЗА ИЗКУПУВАНЕТО НА ТЮТЮНА БЕШЕ ПРИЧИНАТА ДА СЕ ОТТЕГЛЯТ ИСТИНСКИТЕ СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОРИ - ЗАМИСЛЕТЕ СЕ

 68. 68 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "Въпреки спадащия му пазарен дял "Булгартабак" е сред ключовите компании за постъпленията в държавния бюджет заедно с останалите производители и търговци на цигари, алкохол и горива"


  Сектори на контрабандата...Но все си мисля,е ще стане като с тока:всяка година увеличение.Я за "инвестиции",я за изкупуване на тютюн.Все за нещо няма да стигат.Добре че не пуша...Да да можех и без газ,бензин и ток

 69. 69 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Колкото - толкова.
  Сега трябва се внимава тютюнопроизводителите да не вземат пак да виснат на врата на Дянков за субсидии и добавки.
  Има си фирма, частна. С догово да им изкупува тютюна за години напред - моля да си правят пазарлъка.

 70. 70 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 470 Неутрално
 71. 71 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#69:"k_"]тютюнопроизвдителите да не вземат пак да виснат на врата на Дянков за субсидии и добавки. [/quote]

  Предполагам, че точно това е една от главните цели на тази приватизационна сделка, и според мен е доста положително.

 72. 72 Профил на kuhar
  kuhar
  Рейтинг: 367 Гневно

  Гадни отвратителни боклуци!!!

 73. 73 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#72] от "kuhar":
  Кога положенито в България ще се оправи?
  - Когато гладните изядат безработните.  http://vitalykuzmin.net/
 74. 74 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 735 Весело

  Да обобщим:

  Да дуднат имат право единствено куманистето (вероятно щото не са им предложили да облажат И те).

  Останалите са съгласни и представителите им са гласували сите "за".
  Нема шест-пет, има шест (гласа) "за". Толкоз.
  Автентичните десни (ако случайно има недоволни) да пишат с молба за повече разяснения и инструкции на емайла на великия икономист от ДСБ и близък съратник на главния шаман Бъчваров - има го на сайта на Агенцията.

  Лека нощ и внимателно изгасете фасовете.

 75. 75 Профил на machine
  machine
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#14] от "Nafar Forimgo Namaduratoro":

  Добро утро България)

  The Machine
 76. 76 Профил на machine
  machine
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#61] от "k":

  Става следното ...фалит и служителите знаеш ли къде отиват и чий закони ще го защитават,виртуалните съществуващи в България(Търговски,ТК...сие)

  The Machine
 77. 77 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ....Ако е вярно , поздравявам правителството..НАЙ НАКРАЯ ---край с изнудването на ДПС към БГ...Поздрави и за всички непушачи ,че вече няма да субсидираме пушачите..

 78. 78 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#74] от "forza":

  Тук си съвсем прав! С голеееееееми букви да се попита:

  ЗА КАКЪВ ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА ДСБ ГЛАСУВА "ЗА" СДЕЛКА С НЕИЗВЕСТЕН КУПУВАЧ.

  Можеше поне да се въздържи. Огромно, огромно разочарование!

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Фактът,че големият политик ААмет Доган мълчи за сделката,показва,че са намесени типичните рускомафиотски интереси!
  Ако си спомняте,Аамет в миналото квичеше всеки път,когато станеше дума за приватизация на табака,симулирайки уж загриженост за турския електорат.
  Тоя път мълчи като пукел!

  В този смисъл очаквам поредната руска мафия в България,т.е.нищо хубаво!

 81. 81 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това е непрозрачна приватизация, но не ни е за сефте. Костов приватизира на тъмно 80% от българските предприятия и нито знаем какво спечели държавата, нито колко взе той като комисионна за услугите. Някои казват, че това е последното предприятие за разкостване. Най-сетне разграбиха всичко. Задачата на ДС е изпълнена, предприятията са в техни ръце, всичко върви по план.Раята ще им работи без пари, а те ще трупат пачки. Феодализъм в действие.

 82. 82 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#76:"MACHINE"]Става следното ...фалит и служителите знаеш ли къде отиват и чий закони ще го защитават,виртуалните съществуващи в България(Търговски,ТК...сие)[/quote]...По полека с фалита...Прост пример .".Кингс Табако"..откакто е частна Пловдивската губеща фабрика се разработи невероятно..

 83. 83 Профил на умрял поет
  умрял поет
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#80] от "faeton":

  ти да си чул Доган да се изказва по някакъв въпрос тази година. той даже и за скарата мълча.

  а както ти очакваш поредната руска мафия, така аз очаквам ти да си легнеш и тихо да заспиш

 84. 84 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 462 Гневно

  До коментар [#65] от "на курьих ножках":

  не знам. може и да си прав.
  погледах какво коментират русняците по въпроса.

  - зад сделката стояла държавна банка и това не им харесва
  - купили са булгартабак за - копейками /това е заглавие /
  - купили са бугартабак на символична цена защото си е бил техен. влизал в списъка с репарациите след войната
  - прозвеждали сме БТ а сега ще правиме ВТБ....

  ....
  и спрях да чета щото и мойте нерви понякога не издържат.
  да ни е честито на всички.

 85. 85 Профил на milkapetrovaff
  milkapetrovaff
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Депутат да си на днешно време, по възможност и с майка като на Делян Пеевски. Но въпреки това човекът не ламти толкова за повече пари а за влияние и престиж. Не всеки прави кариера на 21 години, трябва да му се признае.

 86. 86 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Е как така ще продадеш такова предприятие на някой, дето не го знаеш кой е, читав ли е, законни ли са му парите, етс? Българска работа!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 87. 87 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#86] от "VеnRus 2008":

  По-скоро рускомафиотска с участие на петата колона!

 88. 88 Профил на milkapetrovaff
  milkapetrovaff
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз залагам ,че руският депутат Иван Савиди стои зад сделката. Но със сигурност не е само той.

 89. 89 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#49] от "merkel":Само дето тези пари са държавни - от резерва депозиран в Корпоративна Банка. Пирамидата е ужасна - Мърдоф трици да яде

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 90. 90 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Крайно време беше да се приватизира Булгартабак. Но всичко губи смисъл ако не се закрие окончателно Агенцията за Приватизация.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 91. 91 Профил на умрял поет
  умрял поет
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#90] от "BBC":

  и да заработи както трябва, без синдикати които да се чудят в коя дупка на носа да си бръкнат и да се чудят как да доят държавата! сега частника да му бере грижата!

 92. 92 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Свидетели сме на невиждано нахалство. Неизвестни продавачи продават "Кремиковци" и "Булгартабак" на неизвестни купувачи.

  След това ни уверяват, че сделките били изгодни. Със сигурност са "изгодни" за мафията, която се прави, че ни "управлява". Докато всъщност ни "разпродава" (и то доста евтино).

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 93. 93 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Закъснялата приватизация доведе до уродливата възможност българските новобогаташи да приватизират България. Това не е от вчера, но очевидно не е само Костов виновен. Нещо ни е сбъркан моделът. Ал. Божков (лека му пръст) беше двигателят на съвременният приватизационен процес в България в името на нова и демократична държава, закъсняла у нас с цяло десетилетие в сравнение с други посткомунистически "републики". Всички и до днес от него преписват.

 94. 94 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#91] от "умрял поет":
  Ми да ,ама синдикатите хич не им харесва тая работа,нал за тва ще протестират милите.Толкоз години бъркане в носа и цуцане на държавата трудно се зарязват...

 95. 95 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Може би интересен е в-са защо никоя световноизвестна цигарена компания не участва в приватизацията докрай? И БТК, и Булгартабак, и много други бяха приватизирани от световнонеизвестни структури. Доколкото знам, ние сме (почти) уникални в това отношение.

 96. 96 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тая сделка ако беше протекла така по времето на Костов, не ми се мисли каква истерия щеше да настане - труд, 24, новинар стандарт щяха да палят кладите под краката ни... А сега кротко се отразява новината за най-отвратителната приватизационна сделка! А разни глупаци продължават да се връщат 15 години назад и да търсят под вола теле...

 97. 97 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#23] от "milkapetrovaff":

  Само моляне съди за руския пазар по закупената наскоро от Абрамович яхта. Доскоро руския пазара се съизмерваше с пазара на долната земя (за потребителски стоки)

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 98. 98 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#49] от "merkel":

  И като на кого ще я продаваме тази интернет инфраструктура с висока добавена стойност frage Ich?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 99. 99 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1638 Весело

  До коментар [#80] от "faeton":

  Тя никога не си е тръгвала и гостите разполагат още по комфортно, гарантирано от....

 100. 100 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#61] от "k":

  Сам сте си отговорил. Десни, десни, но като знаем че утре всички работници може да увиснат на бюджета гледаме с недоверие новоизлюпените инвеститори.
  И кой е най-големия им коз-щели да изкупуват тютюна, а какви са гаранциите, имат ли някакви активи, банкови, материални, все едно какви. Защото аз никъде не можах да прочета за това.
  А иначе да, трябваше да се приватизира.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK