Заводът за цимент "Вулкан" временно спира производството си

Заводът ще продължи да работи като център за смилане

© Цветелина Николаева, Капитал

Заводът ще продължи да работи като център за смиланеЦиментовият завод в Димитровград "Вулкан цимент" АД спира временно пещите от началото на 2012 г., съобщиха от дружеството. Причината е постоянният спад през последните 3 години на пазара на цимент, засегнат също така и от вноса на значителни количества от съседни държави, които не са членки на ЕС, обясняват от ръководството на завода.


Те допълват, че производителите на цимент в България са длъжни да спазват строги правила за емисиите въглероден двуокис. Ангажиментът им да спазват екологични стандарти и да отговарят на всички европейски изисквания водят до повишен натиск от конкуренцията, защото подобни правила няма в държавите извън ЕС, се казва още в съобщението им. 


Българската индустрия трябва да спазва и новите изисквания по регламента REACH, който изисква повишени отговорности, за да може крайните продукти да бъдат напълно безопасни за потребителите. Това означава намалено съдържание на разтворим хром в цимента, което води и до повишаване на разходите за производството му. Това са основните фактори, поради които се налага временно спиране на пещите - се казва в разпространена информация от дружеството.


"Вулкан цимент" АД ще продължи да работи като център за смилане. Генералният директор на "Италчименте груп България" Набил Франсис се срещна с временно изпълняващия длъжността кмет на Димитровград инж. Красимир Минев. Двамата обсъдиха перспективите и плановете на дружеството за неговото бъдеще в икономиката на региона. 

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 531 Весело

  БГ промишлеността в реални условия!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 2. 2 Профил на advokat59
  advokat59
  Рейтинг: 426 Гневно

  Политиците доведоха до поредното спиране на работещ завод у нас , след като не ги интересува вътрешната продукция и са оставили вносният цемент с ниско мито ( а основната функция на митото е запазване на вътрешната продукция на даден продукт )
  НЯМАМ ДУМИ !!!!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на rurnpenshtilken
  rurnpenshtilken
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#1:"Black Dragon"]БГ промишлеността в реални условия! [/quote]
  Гарантирано от ГЕРБ !

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#3:"be_google"]Имаме ли изобщо правителство?! [/quote]

  Какво точно очаквате да направи правителството, да вдигне данъците и да купува цимент ли?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Преди няколко дни писах, че на дъщеря си купих химикалки, по 10 стотинки, китайски естествено! Мисля, че всички трябва много сериозно да се замислят, защо някой стоки са безумно евтини!

 8. 8 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#2] от "advokat59":

  Нали се сещаш, че в ЕС не можеш сам да си определяш митата. Пък дори да беше така пак можеха да внесат да речем в Румъния и ние да го внесем оттам без всякакво мито. Не са толкова прости нещата, колкото се опитваш да ги изкараш. По-скоро проблема е нелегалният внос на всякакви стоки, които влизат без всякакво мито и подбиват жестоко цената. Единственият вариант в момента да се спре тоя внос основно от Турция е да се търсят някакви качествени несъответствия, които да доведат до забраната на този внос.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Такава е за съжаление съдбата на приватизираните предприятия. Нямаме вече индустрия, нямаме транспорт и въобще НЯМАМЕ ДЪРЖАВА.

 10. 10 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  [quote#6:"пeдведь сибирьский"]Какво точно очаквате да направи правителството, да вдигне данъците и да купува цимент ли? [/quote]
  ----------------
  Лично аз нямах никакви очаквания, но те пак успяха да ме разочароват.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 980 Неутрално

  [quote#9:"442"]съдбата на приватизираните предприятия[/quote]
  Не съм привърженик и на такива крайни мнения! Гарантирам ти, че скоро и моловете ще почнат да фалират, защо пазара е безмилостен! По-скоро трябва да се разбере, защо някой стоки са безумно евтини, защото ако има малка в разлика в цената, винаги ще избереш българското!

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2208 Весело

  Спокойно! /Раз/ падането върви по график!

 13. 13 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Тук май никой не се замисля за технологичното ниво и енергийната ефективност на производството в завода.Не зная,може и да са добри, но всички веднага се хванаха за контрабандата,правителствто, митата и т.н.

 14. 14 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Циментовият завод в Плевен вече е разрушен.

 15. 15 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#8] от "ugi":

  Съгласен съм с позицията ти, но според мен правиш грешка, като се опитваш да влезеш в рационален диалог с групата на маниакалните и/или платените писачи на политически спам. Тяхната цел не е да анализират проблеми и да търсят решения, защото тяхната задача е далеч по-проста - ежедневно да обвиняват определени политици (кои да са те зависи от личната партийна пристрастност или обвързаност на спамъра) за всичко негативно.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 16. 16 Профил на advokat59
  advokat59
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "пeдведь сибирьский":

  Да вдингне митото на цимента !!!!!!!!!!

 17. 17 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Ето как квотите за емисии се изтъкват като основание за спиране на производството, дори още преди да е дошъл момента за част от тях да се плаща (1 януари 2013 г.). А какво ли ще е в 2020 г., когато всички квоти станат платени?

  Като че ли при това положение в нас интерес ще е да искаме от ЕС да се въведат въглеродни мита за вноса от страни извън ЕС.

 18. 18 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "advokat59":

  Как няма да е така като те са учили в партийните школи как да унищожават - народа си, икономиката си , държавата си .

 19. 19 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 419 Разстроено

  Нещо не мога да разбера...вдигнахме цените на бананите, щом влязохме в ЕС, точно защото имат голямо вносно мито, а не можем да си ги отглеждаме...а за стока, като цимент, която може да се произвежда на 50км от България, вероятно няма адекватно мито (не съм проверявал)....

  Ами изводът е да приемаме братята сърби и макетата, а и босненците в ЕС...тогава няма да има такава заигравка с екологичните изисквания.

 20. 20 Профил на Beton
  Beton
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Не съм писал коментар от близо 2 години, откакто бе изкуствено създадена истерията с вноса на турски цимент.
  Определено смятам, че най-важните неща, които са в основата на очертаващото се спиране на завода се премълчават, не мога да кажа, дали това е умишлено или не.
  Всички циментови заводи в България(без Батановци, който вече не съществува) са строени през 50-те години на 20-ти век. Технологичното им оборудване е почти изцяло оттогава, като изключим разширенията. За разлика от Холсим(Бели извор) и Титан(Златна панега) Италчименти не са вложили почти нищо за модернизация, но за сметка на това генерираха огромни печалби до 2008 – 2009г. Печалбата от продажбата цимента беше над 100%, вЕрвайте ми. Благодарения на картела между циментовите заводи, цената у нас достигна 180 лева на тон, без ДДС, а в Турция бе 42евро, франко завода. В момента цените са още по-ниски.
  Ако някой желае може да провери борсовите цени на цимента на: http://www.heidelbergcement.com/global/en/company/home.htm
  Актуалната цена е около 27 евро на тон.
  Точно заводите в Девня и Димитровград произвеждат цимент по остаряла технология – нарича се мокър метод и изразходва 2-2,5 пъти повече енергия от другия, алтернативен метод – сухия.
  Горивото формира повече от 2/3 от цената на цимента и в момента Девня и Димитровград са неконкурентни. Затова в югоизточна България се внася цимент от Турция, качествен на добра цена, а в североизточна – от завода на Лафарж в Румъния (това е най-големия производител в света). Румъния е в ЕС, за внос оттам мита няма.
  Най-логичния въпрос, който може да се зададе е – защо Италчименти не модернизира заводите си, като задели за това по-малко от половината, от и без това безобразната си печалба. Транспортът от Турция и Румъния оскъпява цимента с поне 15-20 лева на тон, което е ужасно много. Ако Италчименти не бяха „проспали” момента, сега щяха да си работят спокойно, макар и в по-малки обеми, а конкурентите им нямаше и да помислят за внос. Кой им е виновен?

  Бетонът е проста работа, но не е за прости хора.
 21. 21 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  То ако е наистина временно - хубаво, ама...

 22. 22 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#20] от "Beton":

  Най-накрая едно професионално и подкрепено с факти мнение след морето от платени драскачи тук.

 23. 23 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#20] от "Beton":

  Уви, немалко сериозни хора предпочитат да не пишат тук. Разбираемо е предвид липсата на усилия на екипа на "Дневник" да ограничава легиона от тролове. Благодаря ти за коментара!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 24. 24 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1725 Неутрално


  Така, както е написато не ми прилича само на "временно спиране", дано съм лош пророк....

 25. 25 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Те изнасяха за Гърция. Сега остава да затвори и Белоизворски цимент дето изнасят за Сърбия и в България хептен ще я оплескат.

 26. 26 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нормално решение, при съществуващия "контрол" на границите и вноса от Турция основно.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 27. 27 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Качеството на цимента беше добро, поне според познати от бранша... но съдбата на завода е заслужена, ако [#20] Beton е прав.

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#20:"Beton"]Ако Италчименти не бяха „проспали” момента, сега щяха да си работят спокойно[/quote] като как си представяш за една година да сменят технологията от "мокра", на "суха", като тази в Златна Панега..? май си спинкал на течение?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на Beton
  Beton
  Рейтинг: 191 Неутрално

  До коментар [#28] от "boby1945":

  Колебаех се дали да отговарям на Вашия пост, но все пак поех риска.
  Съществува голям риск, когато човек оценява или коментира неща, които не разбира, да изръси някоя глупост. Вие го доказвате прекрасно. Нали знаете какво е казал Марк Твен – „по-добре да мълчиш и да те мислят за глупак, отколкото да се обадиш и да разсееш всички съмнения”.
  Сега по темата. Смяната на една поточна линия от мокър на сух метод може да стане в рамките на няколко месеца. Това е правено и в България. Например Хайделберг цимент, които бяха собственици на завода в Златна панега пуснаха нова пещ, която работи по сух метод, без дори да се налага да спират производството, тъй като обикновено в един завод има поне 2 пещи. Това стана през зимата 1997/1998г., видял съм го с очите си.
  Доколкото помня, преди няколко години Холсим също пуснаха нова пещ в Бели извор, без да спират завода. От 2008г. до момента минаха 3 години, това предполагам, че можете да изчислите, ако не ще Ви помогна.
  На практика, всички пещи по света, които са построени след 1980г. работят по сух метод, всеки грамотен човек може да прецени какво е нивото на Девня и Димитровград в технологично отношение.
  Всъщност, Девня вече три пъти правят първа копка за строителство на нова пещ по сух метод, но явно си мислеха, че ситуацията от 2008г. ще продължи вечно. Явно не познаха…

  Бетонът е проста работа, но не е за прости хора.
 30. 30 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Правителството ни явно работи на всички фронтове.Когато някой работи с остарели технологии се оставя да бачка докато се скапе и производството и екологията и работещите в съответната фирма без да има какъвто и да е натиск от страна на държавата срещу тези процеси.Печалбата си е за чорбаджията и за съответния кръг чиновници.
  Когато пък някой инвеститор реши да модернизира някое производство цялата мощ на държавата се включва СРЕЩУ това му намерение.Справка намерението на Лукойл да инвестира в Бургас милиард и половина долара.Ако някой в последните 20 години е направил подобна инвестиция в БГ -напомнете ми го.Само че точно в момента на криза държавата реши да отнеме лиценза на нещо работещо.Човекът си дойде преди 2 седмици с парите и партньорите,които щяха да строят,след поредните простотии на митниците и минфин си отлетя обратно без договор.Кой спечели от това?И защо в медиите имаше само кратка информацийка за отлагането/дали само отлагане/на най-голямата инвестиция в БГ?

 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#29:"Beton"]Например Хайделберг цимент, които бяха собственици на завода в Златна панега пуснаха нова пещ, която работи по сух метод, без дори да се налага да спират производството, тъй като обикновено в един завод има поне 2 пещи. [/quote] Надут пуяк, самоуверен при това, Циментовият Завод Златна Панега работи от самото начало 1970 по "сух способ", аз съм му правил наладка през 1972-74, така че не приказвай на ангро...
  Вулкан Дг. е от края на 40-те и си работи по мокър способ, който никак не е лесно да направиш "сух"...
  Не знам какво е казвал Марк Твен, но на камионите през 60-те пишеше "Не уверен, не изпреварвай!"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#29] от "Beton": и не спи на течение, вече е есен....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на Beton
  Beton
  Рейтинг: 191 Неутрално

  До коментар [#31] от "boby1945":

  Никога не съм казвал, че Златна Панега не работи по сух способ.
  Циментовия завод "Златна Панега" е строен по технология от бившата ГДР, която е подобрена версия на мокрия метод, нарича се полу-сух метод. При него водното съдържание на суровинната смес се намалява преди подаването в пещта. В момента Златна панега работи по изцяло сух метод, както и Бели извор.
  Това, че някой е правил наладка на оборудването не означава, че разбира от цимент. Не виждам, каква връзка има наладката от 1972-74 с новата линия от 1998г.
  А колкото до персоналните квалификации, те говорят достатъчно добре за безсилието на автора им да спори с реални аргументи и факти, както и за липса на първите 7 или повече години. Смятам темата за приключена.

  Бетонът е проста работа, но не е за прости хора.
 34. 34 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#33:"Beton"]технология от бившата ГДР, която е подобрена версия на мокрия метод, нарича се полу-сух метод[/quote] втори път ти казвам, не се произнасяй по работи които въобще не разбираш!!! Златна Панега работи от самото начало на постояването си по "СУХ СПОСОБ", СУХ главчо, не полу-сух, грам вода не се слага в брашното преди да влезе в пещта за изпичане .... както вече ти обясних ПРАВИЛ съм НАЛАДКА на оборудването в Златна Панега още през 1972-74 години.... какво да ти обяснявам повече....
  Затова си избий от главата, че италиянците са се ослушвали във Вулкан поради това сега трябва да спрат производството.
  Никак не е евтино и просто и иска много време да направиш от една "мокра" "суха" технология при производството на цимент..... ама никак!!!! дълго е да ти обяснявам във форум...
  и запомни "Неуверен не изпреварвай!" лозунг от 60-те

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 35. 35 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 374 Весело

  хора, защо не си гледате полето ,нивите и ливадите с които господ ви дарил ами циментови заводи сънувате не ви ли стигаше толкова години че ви тровиха а и природата около тези заводи заприлича на пустиня
  гледайте си лозята и пите си виното и ще забравите за тези циментови заводи

 36. 36 Профил на satron
  satron
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#20] от "Beton":

  Ако имаш предвид цената на акциите на ХЦ, а казваш, че това е борсова цена на цимента ...., в голяма заблуда си. Цена под 30 евро на тон и в Турция няма, дори франко завода.
  Иначе съм съгласен, че цените на дребно в България са относително високи.

 37. 37 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  [quote#7:"ban"]Мисля, че всички трябва много сериозно да се замислят, защо някой стоки са безумно евтини! [/quote]
  или защо някои стоки са безумно по скъпи.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK