В търсене на свеж капитал

Кризата отвори пътя за нови акционери в банките

Кризата, с всичките й измерения и последствия за кредитните институции у нас, отвори и пътя за нови акционери в банковия сектор. За по-малко от година няколко банки претърпяха трансформации в акционерната си структура и секторът посрещна нови собственици, че дори и нова банка.


След близо петилетка ще се състои и нова консолидация, която ще доведе до размествания в топ пет в системата. И въпреки че в сегашната ситуация на дългова криза в Европа и уплашени пазари прогнозите са трудни, не е изключено тенденцията да продължи.


Така в търсене на свежи пари за повече капитал и осигуряване на бъдещ потенциал за финансиране на банките сливанията и придобиванията в банковия сектор у нас се случват, макар и на този етап това преобладаващо да е характерно за по-малките институции. От значение в това отношение е и акционерната структура - повечето от големите и системно важни банки са собственост на големите западноевропейски банкови групи.
Те се установиха тук по време на приватизацията или вторичната продажбата на дялове от частни български акционери (2002-2006 г.). Оттогава такава активност в банковия сектор не се е наблюдавала. Разликата сега е, че тази активност е валидна в по-голяма степен за по-малките банки. Логично е в условията на криза осигуряването на капитал и финансов ресурс за тях да е с по-различна степен на трудност в сравнение с големите.


"Топла" сделка от последните дни


е тази за 9.87% от капитала на Интернешънъл асет банк. Купувач е машиностроителната компания "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС) - Ямбол. В съобщение на компанията се посочва, че бордът на директорите й е одобрил предложението за покупка на близо 2 млн. акции от банката. Като мотив за влизането в банката като акционер от компанията обявиха, че смятат офертата за изгодна.


Приключилата вече сделка е при цена 1 лв. на акция, докато счетоводната им стойност е 3.34 лв. Освен това придобиването на дял може да позволи на ХЕС да използва кредити при по-добри условия, посочи пред "Дневник" Николай Митанкин, директор за връзки с инвеститорите на ХЕС.


Към края на август банката е на 19-о място в сектора (24 кредитни институции и 7 клона на чуждестранни банки) според размера на активите (615.8 млн. лв. към края на юни според отчета й в БНБ). ХЕС е част от бившия "Централен приватизационен фонд", сега "Стара планина холд", който притежава 64.5% от капитала на машиностроителното дружество.


Друг голям акционер в него с малко над 5% е универсалният пенсионен фонд на "Алианц България". Според данни на БНБ към края на март единственият акционер с повече от 10% в Интернешънъл асет банк е "Динатрейд интернешънъл" с 25.5%. Справка в регистър ДАКСИ показва, че банката е била акционер с 10% в "Централен приватизационен фонд". В момента акционери с над 5% в "Стара планина холд" са Potbul Invest Foundation (22.17%) и "Гарант 5" (12.36%).


Краят на август се оказа началото на нов период в живота на две гръцки банки у нас - Пощенска и Алфа банк, клон София. Те ще се слеят в резултат от обединението на централите им в Атина. Там "Алфа" ще погълне Юробанк И Еф Джи.


На българска територия юридическата им консолидация е вероятно да се случи чрез поглъщането на клона на Алфа банк от Пощенска банка. Това би бил по-лесния вариант, тъй като "Пощенска" е регистрирана като кредитна институция тук, а "Алфа" - като клон. Новата банка у нас ще е трета по големина според размера на активите (общо 7.9 млрд. лв. към края на юни 2011 г.), като ще измести две банки от топ пет - ОББ (сега трета) и Райфайзенбанк (пета). Освен консолидация


и нов играч влезе в сектора


През лятото започна работа клонът на най-голямата частна банка в Турция - Иш банк (Türkiye İş Bankası A.Ş), Иш банк, клон София. Тя обаче влезе тук като клон на дъщерното поделение на турската банка в Германия - İşbank GmbH. Отваряйки клон чрез дъщерна банка в ЕС, турската институция се възползва от правото на единния паспорт в ЕС и избегна необходимостта от издаването на лиценз от БНБ. Това не е първият опит за влизане на Иш банк в България.


Преди няколко години тя проявява интерес да отвори клон, но тогава е насочена от централната банка да се огледа за възможност да купи действаща вече институция, вместо да прави бизнес "от нулата". През пролетта на тази година влезе още един нов собственик в сектора - регистрираното в Холандия "Ти Би Ай Еф файненшъл сървисиз" (ТBIF Financial Services).


Дружеството е звено за кредитиране на дребно на холандско-израелския холдинг "Кардан" и придоби всички акции от капитала на НЛБ банка - София. Тя е една от най-малките банки тук (активи към края на юни за 136.6 млн. лв.) и предишният й собственик беше словенската Нова люблянска банка. Цената на сделката е 15 млн. евро.


Така, след като дълго време в банковия сектор не беше влизал нов играч (с изключение на приватизацията), тъй като в последните десетина години БНБ води консервативна лицензионна политика, се появи дори небанкова компания като купувач.


Почти по същото време стана ясен и новият собственик на 49.99% в Българо-американската кредитна банка. Цветелина Бориславова (бивш собственик в СИБанк) чрез дружеството си "Сиесайеф"  купи срещу 100 000 евро (или около 3 стотинки на акция) дела от ирландската Allied Irish Bank. Тя пое и ангажиментите за осигуряване на до 35 млн. евро на банката (като заем), увеличение на капитала с 50 млн. лв. (факт е от средата на месеца) и погасяване на 25 млн. евро заем на БАКБ към ирландците по кредитна линия, отпусната от тях.


В началото на годината стана ясно за смяната на собственост и в Тексимбанк (активи към края на юни 75.4 млн. лв.). След като през 2010 г. оръжейният завод "Аркус" придоби 33% от банката, се разбра, че по-късно този дял е продаден на няколко други дружества - "Финанс консултинг", "Итрейд", "Датамакс" и "Датамакс систем холдинг" (част от тях се свързват с публичния холдинг "Химимпорт").


Потенциал за поява на нов/нови акционери има за Инвестбанк. По предписание на БНБ тя трябва да увеличи капитала си с 50 млн. лв. Решението за това беше гласувано от акционерите пред дни, но не стана ясно дали сегашният собственик на банката - Петя Славова, ще го направи сама или ще привлече партньор/и.Промените
Интернешънъл асет банк - 9.87% за "Хидравлични елементи и системи" - Ямбол
Пощенска банка и Алфа банк, клон София - консолидация
Иш банк, клон София - нова банка, част от най-голямата частна банка в Турция - Türkiye İş Bankası
НЛБ банка - купувач "Ти Би Ай Еф файненшъл сървисиз"
БАКБ - 49.99% за Цветелина Бориславова
Тексимбанк - 33% за "Финанс консултинг", "Итрейд", "Датамакс" и "Датамакс систем холдинг"

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Т'ва придобиване на от ХЕС на ИА Банк ми мирише на нещо ,а ама много ... промишлено предприятие да купи ударно 10% от банка си мирише на ликвидни проблеми !

 2. 2 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 632 Весело

  Ами преизпират се едни суми, оттук-оттам....
  Доста по-дълбоко е заровено кучето, особено в Тексим-а .

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK