Асоциацията на индустриалния капитал: Сивата икономика в машиностроенето е 10%

В малките дружества има повече укриване на осигуровки, показва изследването

© Георги Кожухаров

В малките дружества има повече укриване на осигуровки, показва изследванетоМашиностроенето е един от браншовете, където сивият сектор заема най-малък дял. Това показва национално проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), направено по проект «Ограничаване и превенция на неформалната икономика.


Проучването обаче показва, че сива икономика има и в този бранш, като заключението е, че такива практики прилагат около 10% от компаниите, съобщават от АИКБ. По-голям дял има сивият сектор в малките фирми, където преобладават създадените наскоро и работещи за малкия вътрешен пазар. Там условията за укриване на осигуровки и нелегално плащане са по-добри, тъй контролните органи правят проверки по-рядко, а синдикални организации липсват.


В големите компании, особено ако работят много за износ, е по-трудно да има сива икономика, посочват от АИКБ. И при тях обаче има случаи за неформално доплащане над възнаграждението по договор. Според изследването в основните компании от бранша сивата икономика е на минимум, като една от причините е публично достъпната борсова цена на основните им суровини. Това прави невъзможно продажбите по едни цени и издаването на фактури по други.
По-малките обаче все по-често наемат работници без договор, като причината е кризата, е друг извод от проучването. Вчера участниците в Съвета за тристранно сътрудничество предложиха да има глоби и за самите служители, ако бъдат хванати да работят без договори.


Възстановяването от кризата е усилило сивия сектор — тъй като увеличението на поръчките изисква допълнително работна ръка, често се наемат набързо временни работници. От една страна, част от предишните квалифицирани кадри са съкратени в кризата, от друга — и новите вземат обезщетения от борсата и предпочитат да си ги запазят, като вземат заплата на ръка.


Според АИКБ работодателите предпочитат този вариант пред вероятността да забавят или направо да отказват поръчки.


Половината от работодателите в машиностроенето посочват неадекватната държавна политика като основен фактор за появата на сиви практики. Според тях условията у нас затрудняват по-малките, които ще губят, ако се опитат да бъдат напълно изрядни. Освен това 48% от работодателите, които укриват приходи и осигуровки, са спокойни, защото "имат над себе си сериозни политически чадъри", се казва в резултатите от анкетата сред тях.


Други 20% смятат, че това е причината през миналата година броят на нередовните работодател да се увеличи.


Общо 88% от представителите на машиностроителните компании смятат, че държавата трябва да намали осигуровките като мярка за борба с укриването им. За 96% необходимата мярка е ограничаване на контрабандата и нелоялната конкуренция, както и намаляване на бюрокрацията.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6108 Весело

  Имали сме все още машиностроене - и какво по-точно правим?

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  И все пак работниците ни създават за един ден толкова блага за обществото колкото бяха създавани от работниците половин век преди това на едно население от 600.000души
  И се питаме къде потъва разликата?-използва се за плащане на лихви върху инвестиционния капитал,другото "сива икономика?!"-ха ха,прах в очите.

 3. 3 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Кви са тия велики пръдльовци от АИКБ. В цял свят на малките фирми държавата им създава условия за развитие, насърчава ги и ги стимулира както фискално, така и директно материално. Те са основата на средната класа. Там най-евтино се създават предприемачи и лидери. Това са най-устойчивите и гъвкави икономически структури, на които всяка държава се опира във време на криза. Но и те са много уязвими от действията на големите монополи. ЕС вижда в малките и средни предприятия ключ към засилен растеж и заетост. Принципа „Мисли
  първо за малките“ се залага като основополагащ във всички директиви засягащи материята. Политиката на ЕС „Small Business Act“ (SBA) няма алтернатива и противници.

 4. 4 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 851 Неутрално

  А тия самозабравили се монополисти се стремят да унищожат всичко малко по списък и в зародиш. Естествено е, че щом не излизат сметките се съкращават разходи. На запад всеки се е вторачил в себестойността си и дава основната работа на подизпълнители, които обикновино са специализирали се малки фирми. Тук лъснатите цървули залагат на затваряне на цикъла и административното унищожаване на конкурента, особено дребния. Освен това организираният от червените мафиоти дъмпингов китайски внос разказа играта на всички малки, защото те оперират само на местния пазар.

 5. 5 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Малките фирми си разпределят част от доходите, а не предварително планираните заплати. На тях у нас никой нищо не им дава. Даже в последната схема за технологично обновление от програма Конкурентноспособност, малките фирми са изключени от европейско подпомагане, защото са им заложени минимални нива на помощта от 200 000 лева. Това означава, че самите малки фирми трябва да извадятот джоба си или на кредит още поне 100 000 лева, което са твърде много пари за тях. Ето защо и те се спасяват както намерят следвайки икономическата логика. Затова там се плаща на бройка, на час или на ден, а не на заплата. Сигурна заплата има само ако има достатъчно работа на печалба. Увеличаването на сивия сектор означава, че има все по-вече хора без работа, които се съгласяват да работят на парче и все по-малко доходи за малките филми, които не си позволяват да наемат постоянни работници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK