Акциите на ЧЕЗ са регистрирани в Централния депозитар

Акциите на "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България" са регистрирани в Централния депозитар, става ясно от бюлетина му за миналата седмица. И двете емисии са с номинал 10 лв. Държавата планира да продаде дяловете си от 33% в капитала на електроразпределителните дружества, две от които са тези на ЧЕЗ.


Все още не е ясно кога ще започне публичната им продажба. Тя ще бъде през Българската фондова борса и след това дружествата може да станат публични. Засега плановете на държавата са първо да бъдат продадени дяловете й в "Е.Он България продажби" и "Е.Он България мрежи". Посредник по тяхната продажба ще е "Първа ФБК".


За посредник по пласирането на ЧЕЗ беше избрана Централна кооперативна банка, а на компаниите от ЕВН ще е "Булброкърс". Според договора с "Първа ФБК" продажбата на "Е.Он." трябва да приключи до началото на следващата година.


Продажбата на електроразпределителните дружества се очаква отдавна и дълго време участниците на капиталовия пазар се надяваха тя да раздвижи търговията на БФБ. Заради все по-задълбочаващата се криза обаче много от тях вече не дават сигурна заявка, че ще участват в продажбите на акции, и освен това не е сигурно дали мажоритарните собственици на енергийните компании ще поискат да ги оставят на борсата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK