КЗК глоби "Макс телеком" с 266 хил. лв. за заблуждаваща реклама

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира "Макс телеком" за заблуждаваща реклама и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 266 500 лева. В решението на КЗК, публикувано на сайта й, се посочва, че съдържанието на рекламното послание "Вземи най-бързия мобилен интернет и спести 240 лв. годишно" и начинът на представянето му имат заблуждаващ характер.


Според комисията е спорно твърдението за "най-бърз мобилен интернет" и посланието за спестяването на 240 лева годишно с ползването на услугата на компанията, които тя предлага в своята реклама. Решението за глобата обхваща кампанията от миналата година, откакто "Макс телеком" започна да промотира своя мобилен интернет.


Рекламата тогава представляваше контролиран тест на интернет скоростта на различните претенденти на пазара (подобно на тези за перилните препарати). Тези тестове обаче не отчитат покритието и други фактори, които влияят на качеството, и могат да заблудят потребителите, се обосновават от КЗК. Допълнително през 2010 г. "Мобилтел" достигат рекордна за страната скорост от 42 Mb/s, която е над тази, официално обявена от "Макс телеком".
Така според КЗК компанията се е опитала да придаде на предлаганите от него услуги характеристики, неотговарящи на фактическото положение, което противоречи на добросъвестната търговска практика. Също така, отправените чрез рекламните послания неверни твърдения са в състояние както да повлияят върху икономическото поведение на потенциалните потребители на услугата, така и да нанесат вреди на конкурентите на ответното дружество.


Затова дружеството е глобено с 5% от размера на приходите си за миналата година, или 266 500 лв., пише в решението на комисията.


От "Макс телеком" не бяха открити за коментар за решението на КЗК, както и дали имат намерение да обжалват глобата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK