Телевизия The Voice и четири радиостанции имат нов собственик

Германската ProSiebenSat1 Media продаде българските си медии.

© Arnd Wiegmann, Reuters

Германската ProSiebenSat1 Media продаде българските си медии.Връзки с един от акционерите във вестник "Стандарт" прозират в последните медийни сделки за покупката на музикалната телевизия The Voice и четири радиостанции, показват документи от Търговския регистър. Регистрираната в края на септември компания "А.Е. Бест съксес сървисис България" ЕООД е купила телевизията заедно с радиостанциите The Voice, Magic, "Витоша" и "Веселина", става ясно от съобщение на продавача им – германската ProSiebenSat1 Media.


Според информацията за медиите сделката е приключена на 10 ноември. Това всъщност бяха българските медии на SBS Broadcasting Group, притежавана от ProSiebenSat1 Media.


Кой е новият собственик
Справка в Търговския регистър показва, че купувачът "А.Е. Бест съксес сървисис България" ЕООД е учредено на 30 септември тази година и има капитал от 1000 лв. Едноличен собственик на капитала е едноименна компания, регистрирана в Кипър, а управител е Гергана Стефанова Данова. Според публикувано в регистъра пълномощно в деня на учредяването Данова е дала права на адвокат Светлин Любенов Панов да представлява дружеството.


От "Дневник" опитахме да говорим с Панов за сделката, но той отрече да има нещо общо с купувача. На въпрос не е ли негов представител, адвокатът каза, че няма какво да коментира, не знае за какво става въпрос и е в управлението само на "ГМ Прес".


Връзка със съиздателя на "Стандарт"


Панов е член на съвета на директорите на "ГМ Прес" АД, която през юни купи 34.5% от "Стандарт нюз" АД, издател на едноименния вестник. Само преди няколко дни стана ясно, че "ГМ Прес" е купила и "Интермедиа" ООД, която издава вестниците "Шоу", "Доктор", "Над 55", "Женски тайни", "Врачка" и сайта blitz.bg.


"ГМ Прес" е собственост на строителния предприемач Георги Георгиев (40%), на Галина Пеева (20%) и Кирил Захариев (40%). Захариев от своя страна е управител на "Вектор Фикс", в която основен акционер е "Сигма Консултинг", сочи справка във фирмените регистри.


Последната е собственик на производителя на цигари "Кингс Табако". Двамата съдружници с равен дял в "Сигма" са Станислав Захариев и Николай Янев. Още при приватизацията на цигарената фабрика "Плодвив БТ" (сега "Кингс Табако") бизнесменът Георги Гергов съобщи пред в. "Дневник", че "Сигма" е била регистрирана като съвместна компания между него и собствениците на "Пещера" за участие в търга за Сточна гара в Пловдив.


Досега от "Винпром Пещера" официално отричат връзката си с "Кингс" и "Сигма", както и с "ГМ Прес".


Според публикация във днешния брой на "24 часа" новите собственици на музикалната телевизия и радиостанциите имали далечни връзки и с Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, която издава в. "Монитор", "Телеграф" и "Всеки ден". Изданието съобщава, че Гергана Данова, управител на "А.Е. Бест съксес", работи в компанията "Интерактив медиа сървисиз", наскоро купена от фирми, близки до Пеевски. Справка в Търговския регистър показва, че собственици на "Интерактив" са "ЮМС" АД и Христо Драгомиров Тучев (преди години рекламен директор на "Мтел" - бел.ред.).


Още по темата четете в броя на вестник "Капитал" тази събота. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK