България е вторият по големина европейски производител на гъши дроб

Херман Верстапен, представител на България в Европейска асоциация на страните-производителки на гъши дроб (Euro foiе gras) и вицепрезидент на борда на директорите на "Брезово" АД, част от френската група EURALIS

© Капитал

Херман Верстапен, представител на България в Европейска асоциация на страните-производителки на гъши дроб (Euro foiе gras) и вицепрезидент на борда на директорите на "Брезово" АД, част от френската група EURALIS



България измести прекия си конкурент Унгария и вече е вторият по големина производител на гъши дроб с 10.2% пазарен дял след Франция. Това казва в интервю за Капитал daily вицепрезидентът на борда на директорите на "Брезово" АД Херман Верстапен. Българското дружество е част от френската група EURALIS.


Износът достигна над 80 млн. евро, а качеството отговаря на всички европейски стандарти, казва шефът на компанията. така България изпревари не само Унгария, но и Испания и Белгия.


В България тази година се отглеждат 5.5 млн. патици, но в страната има капацитет за още по-голямо производство, казва експертът. По думите му в бранша са заети около 5000 български семейства и общо около 10 000 работници, включително тези в кланиците и фуражните заводи. Най--голямото производство е съсредоточено в Пловдивска област, Хасковско, Добричко, Ямболско и Ловешко.


Най-големият пазар за българския продукт е Франция. За там се изнасят около 1700 тона годишно, следвани от Испания, Белгия и Холандия, като общо за тях износът е 800 тона. За Румъния се изнасят около 50 тона, колкото е и местната консумация в България.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на takeshi303
    takeshi303
    Рейтинг: 754 Неутрално
  2. 2 Профил на dreamer
    dreamer
    Рейтинг: 1128 Неутрално

    Браво!
    Действайте все така и смело.
    Успех!

    Отделете време навреме.
  3. 3 Профил на Fenko
    Fenko
    Рейтинг: 434 Любопитно

    Субсидии дали получават?

    "Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн
  4. 4 Профил на прашинка
    прашинка
    Рейтинг: 648 Неутрално

    Ето че Мирослав Найденов е министър и на гъските!

    Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
  5. 5 Профил на lol
    lol
    Рейтинг: 1341 Весело

    А и какво, като се прави нещо реално и износа расте, въпреки кризата. Брей...

  6. 6 Профил на lol
    lol
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    До коментар [#3] от "Fenko":

    Не ,ама Херман Верстапен най- вероятно не е тъпа назначена фуражка-ченгесар семеен приятел на Цецо, от футболния отбор на Боко или отговорен бизнесмент спонсор на Гоце.

    Тия по- горните все са в криза.

  7. 7 Профил на A.K
    A.K
    Рейтинг: 701 Неутрално

    До коментар [#3] от "Fenko":

    Преди години не получаваха. В Брезово и Раковски фермите и кланницата ги знам че работят от поне 11-12 години може и повече, тогава никой не знаеше за така наречените субсидии , но работата си вървеше. Там дори и циганите искат да работят в брезовската кланница защото им плащат много добри заплати като за работник в производство(преди 5 години 1000-1200лв).

  8. 8 Профил на Едно_Българче
    Едно_Българче
    Рейтинг: 594 Разстроено

    Е дано само не ги гледат по същия нехуманнен начин както и в Унгария....иначе ще почнат и тука чуждестрани репортери да залягат зад оградите и да ги гонят с брадви.....

    Fortuna favet fortibus!
  9. 9 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1250 Любопитно

    Французите са маниаци на пастета от гъши черен дроб. Чувал съм, че за да интензифицират процеса на угояването, птиците ги хранели насилствено - с фуния. В резултат на преяждането черният дроб на гъските атрофирал и достигал почти до 2 кг. Това е бизнес, а не "хуманно" отношение към животните, изтъкнат привърженик на което уж е Бриджит Бардо. Тази технология, слава Богу, все още не е възприета у нас!

  10. 10 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
    Буда Леевски / Опашката на свинята /
    Рейтинг: 488 Весело

    Браво , а със зеле как става патката....

    Простщината победи с ИПОН
  11. 11 Профил на ugi
    ugi
    Рейтинг: 541 Неутрално

    До коментар [#8] от "Едно_Българче":

    Какво значи да ги гледаш хуманно - тъпчат ги с гадости и без да мърдат, за да им расте дробът. След това ги трепят. Нищо хуманно няма в отглеждането на животни за храна. Или го приемаш или спираш да ядеш месо.

  12. 12 Профил на Fenko
    Fenko
    Рейтинг: 434 Весело

    До коментар [#9] от "Дедо Либен":

    Не им давай идеи, че българина възприема бързо тарикатлъка.

    "Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн
  13. 13 Профил на yu22
    yu22
    Рейтинг: 1181 Любопитно

    ...И това,какво "топли" средностатистическия българин...!!!???
    Франсетата лапат патешки дроб,Бай Ганьо маже на хляба патешка мас....

    мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
  14. 14 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1324 Неутрално

    До коментар [#3] от "Fenko":
    Би трябвало през пазара на фуражи да стигат до някаква условна "субсидия" Но предполагам, че тези от "Брезово" си имат собствена или наета земя, от която произвеждат фуражи и получават субсидии.

  15. 15 Профил на pierr
    pierr
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#9] от "Дедо Либен":

    Нямаш представа каква технология използват! Коват им краката за една дъска и ги гушат с царевица..... Гадост....

  16. 16 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
    Буда Леевски / Опашката на свинята /
    Рейтинг: 488 Неутрално

    До коментар [#12] от "Fenko":

    Това мноооого отдавна се прави в БГ, даже преди 20 години им заковаваха краката с пирони, та да не мърдат...гадост, ама факт

    Простщината победи с ИПОН
  17. 17 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1324 Неутрално

    До коментар [#13] от "yu22": че на теб какво ти пречи да лапаш? Български пастет от гъши дроб има във всеки супер и е само два пъти по скъп от пилешкия или свинския.

  18. 18 Профил на Quo Vadis
    Quo Vadis
    Рейтинг: 808 Весело

    А хумано отношение към гъските има ли ?

    Щото на франсетата/ЕС/ им трябва зза едни животни хуманно отглеждане , а за гъските трябва насилствено хранене за гъши дроб , а при тях защо няма санкции за нехуманост .... ?

    Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
  19. 19 Профил на Kick-o
    Kick-o
    Рейтинг: 594 Неутрално

    "В България тази година се отглеждат 5.5 млн. патици", но в същото време у нас е невъзможно да си купиш патешко...

    kick-o
  20. 20 Профил на ikapitan
    ikapitan
    Рейтинг: 495 Неутрално

    До коментар [#3] от "Fenko":

    субсидии получават всички земеделски производители в ЕС, вкл. и в България и Франция

  21. 21 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1324 Неутрално

    А помните ли бума на отглеждане на нутрии в България? Отглеждаха ги заради кожата, но и месото им се продаваше (на черно) Пазарна икономика малеее... гледаха ги в мазета даже на блокове в Люлин
    Сега голямата екзотика в България е отглеждането на щрауси. Напоследък има ферми за полудиво отглеждане на пътпъдъци, яребици и фазани. Добри пари се правят.
    Препоръчвам ви пъдпъдъци запечени на фурна увити с бекон и положени върху патладжан

  22. 22 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1324 Неутрално

    До коментар [#18] от "USSR":
    Бегай да колиш прасето! Ама гледай да е хуманно!

  23. 23 Профил на Петър Иванов
    Петър Иванов
    Рейтинг: 1088 Весело

    Така е, има бая патки...

  24. 24 Профил на Quo Vadis
    Quo Vadis
    Рейтинг: 808 Весело

    До коментар [#22] от "Дамян":

    Ще помагаш ли !?

    Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
  25. 25
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  26. 26 Профил на panzerino
    panzerino
    Рейтинг: 840 Неутрално

    Браво!
    Сега остава само да затворите линията на производство, и всички печалби да остават в България.
    А не да купуват от нас евтино, и после да му слагат красиво станиолче и продават 5 пъти по-скъпо.

  27. 27 Профил на Nan_Kurunir
    Nan_Kurunir
    Рейтинг: 1234 Неутрално

    До коментар [#9] от "Дедо Либен":

    С очите си видях един фермер да слага фунии в гърлото на гъската и оттам с една машина да започне да "пълни" добичето.Наистина франсетата са маниаци на тема гъши дроб и бих казал че са прави,особено акомпаниран с правилното бяло вино.

    "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
  28. 28 Профил на владимир бояджиев
    владимир бояджиев
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#19] от "Kick-o":

    Явно нямаме традиции в яденето на патешко и затова. Хората търсят прасе,пиле,агне,теле и евентуално риба. Трябва да ни научат да ядем и патки ама хората в този бизнес нямат интерес защото за тях главното е дробът, а не месото. То и затова можеш да си купиш патешко за по 3лв килото. Пък и вкусно и е мазно. Добре си е.

  29. 29 Профил на onufrij
    onufrij
    Рейтинг: 648 Неутрално

    Земеделието е важна част от икономиката. Затова "икономическите" вестници Дневник и Капитал, му отделят по цели 2-3 статии годишно. Много, но от сърце.
    Тия 2-3 статии, засягат най-важните сегменти от земеделието, като гъши дроб, охлюви, щрауси.
    За маргиналните култури, като зърнопроизводство, животновъдство, лозарство и зеленчукопроизводство, не се пише, поради липса на интерес и маловажност.

  30. 30 Профил на malart
    malart
    Рейтинг: 727 Неутрално

    Бизнесът и експортът на гъши дроб не е нещо ново за България. Преди 25 години баба ми работеше в предприятие, в което приготвяха точно този дроб за износ. Историята за фунията, с която хранели гъските, съм я чувал от нея, така че тази техника е практикувана и у нас.

    malart.blog.bg
  31. 31 Профил на mapto
    mapto
    Рейтинг: 1319 Неутрално

    До коментар [#11] от "ugi":

    Това, че някои тормозят животните не значи, че всички го правят. В България вече има няколко етични стопанства, вие избирате каква продукция да купувате.

    Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
  32. 32 Профил на naturisten
    naturisten
    Рейтинг: 594 Неутрално

    БРАВО! Успехи занапред - това е начинът!

    Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
  33. 33 Профил на stefanova
    stefanova
    Рейтинг: 488 Весело

    Е ИМАШЕ НЕЩА ПО КОИТО БЯХМЕ И ПЪРВИ! Е ДЪРЖАВНИЦИТЕ ДА ИЗРАБОТЯТ ПРИОРИТЕТИ КАТО СТРАТЕГИЯ И ДА ГИ СЛЕДВАМЕ ТЕЗИ ПРИОРИТЕТИ !ДАЙ БОЖЕ ДА СИ СТЪПИМ НА КРАКА И ДА ЗАПАЗИМ САМОЧУВСТВИЕТО СИ НА НАЦИЯ С 1330Г.ИСТОРИЯ!

    stefanova
  34. 34 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Рейтинг: 1288 Неутрално

    [quote#28:"hidko"]То и затова можеш да си купиш патешко за по 3лв килото. Пък и вкусно и е мазно. Добре си е. [/quote]
    Че е добро-добро е, съгласен съм с теб. Па ако кажеш къде (в София) го има-цЕна нЕма да имаш. В Била и Фантастико не са чували за "тЕкоУа Джиуотно"

    I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
  35. 35 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Рейтинг: 1288 Неутрално

    [quote#17:"Дамян"]Българск пастет от гъши дроб има във всеки супер и е само два пъти по скъп от пилешкия или свинския. [/quote]
    Има нещо такова. Ама ако провериш какво пише на етикета на кутийките, ще разбереш що за "пастет от гъши дроб" е това.
    За цени не говоря: Кой не го мързи да вложи 1 час работа (и има пасатор/миксер) може да си направи страхотен пастет от пилешки дроб (цената му е около 3 лв/кг) за четвърт, че и по малко, пари кратно по качествен пастет.

    I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
  36. 36 Профил на gsb
    gsb
    Рейтинг: 648 Неутрално

    "В България тази година се отглеждат 5.5 млн. патици, но в страната има капацитет за още "
    Нали произвеждат ГЪШИ дроб? Оти гледат патици я не моа разбера!
    А капацитет има верно е, има бая патици и гъски, а и доста г*зове

  37. 37 Профил на zaikobaiko
    zaikobaiko
    Рейтинг: 541 Неутрално

    До коментар [#9] от "Дедо Либен":

    Стига се губи бе Дедо Либене,това престъпление се извършва от поне 50 години и се нарича гушене на патки.
    Патките се приковават с пирони за талпа,в гушите им се напъхават тръби през които им натикват царевични зърна,така патките затлъстяват и им се разширява черният дроб.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK