Депутатите одобриха по-високия акциз за газьола

Депутатите одобриха по-високия акциз за газьола

© Надежда Чипева, КапиталДогодина газьолът ще поскъпне с около 2 стотинки за литър, ще се увеличи и цената на природния газ. Това следва от приетите днес на второ четене от Народното събрание промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Ставката за газьола се увеличава от сегашните 615 лв. за 1000 литра  на 630 лв. 


За природния газ пръв път  се въвежда акциз в размер 0.85 лв. за гигаджаул. Експерти изчислиха по-рано, че крайната цена  ще нарасне с около 3-4 стотинки за килограм.  Ставката за дизела ще влезе в сила от началото на идната година, докато метанът ще започне да се облага от 1 юни догодина.


Няма да се облага с акциз природният газ, използван за битови нужди, а ако горивото служи за отопление на стопански сгради, акцизът ще е 10 стотинки за гигаджаул.


Депутатите намалиха акциза за бирата, внасяна от независими малки пивоварни от ЕС като изравниха режима за тях с подобни български предприятия.  Те разрешиха още на фирми, регистрирани в друга членка на ЕС, да могат да бъдат собственици или наематели на малки казани за варене на ракия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK