Закон изключи търговско-промишлената палата от тристранката

Централата на БТПП в София.

© Цветелина Николаева, Капитал

Централата на БТПП в София.Българската търговско-промишлена палата (БТПП) вече няма да може да участва в заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Днес депутатите гласуваха окончателно новите критерии за представителност на работодателските съюзи, на които организацията не отговаря.


Това стана с приемането на второ четене на промени в Кодекса на труда, с които се въвежда изискването национално представителните работодателски организации да не извършват дейности, възложени им изрично със закон или друг нормативен акт. Палатата издава документи за временен внос и износ и някои сертификати. 


Срещу това, че БТПП е изключена от тристранния диалог, протестираха депутатите от опозицията. Според Румен Петков от БСП това е репресивно отношение срещу организация със сериозен авторитет в чужбина. Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров смята, че причината е в критичната позиция на БТПП към властта, а Павел Шопов от "Атака" изказа подозрението, че палатата ще бъде заменена с друга, по-послушна организация. Министърът на труда Тотю Младенов отговори, че БТТП не отговаря на принципа да е равно отдалечена от властта.
Все още не е известно дали всички от останалите пет работодателски съюза ще успеят да докажат, че покриват другите нови критерии. Те са сдружението да обединява браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица, както и  да има местни органи в повече от една четвърт от общините в страната и национален ръководен орган. Ново ограничение е и това, че работодателската организация трябва да има статут на юридическо лице най-малко три години преди да подаде  искане за признаване на представителност.


Освен БТПП за национално представителни по досегашните критерии са обявени Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България,  Съюз за стопанска инициатива и Съюз на частните предприемачи "Възраждане".


С други промени в кодекса Народното събрание въведе регистрационен режим за агенциите за временна заетост. Това ще са посредници за наемане на персонал за работодател, който спешно търси кадри за временна работа, но няма време да осъществява подбора им, нито да администрира назначението.


По-рано през деня депутатите одобриха и друга промяна в Кодекса на труда, с която се въвеждат глоби за работниците, които не са сключили трудов договор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK