Гаранционен фонд ще подкрепи земеделски проекти с 335 млн. лв.

Гаранционен фонд ще подкрепи земеделски проекти с 335 млн. лв.

© Надежда Чипева, Капитал



Българската банка за развитие (ББР) предостави на Министерството на земеделието 335-те млн. лв., които ще се използват за гаранция на проекти по Програмата на ЕС за развитие на селските райони, съобщиха от банката. 


Схемата беше одобрена този месец от правителството, което отпусна средства от бюджета за тази цел. Предвижда се 265 млн. лв. от тях да бъдат възстановени от Европейската комисия, а останалата част ще е българското съфинансиране.


Новият гаранционен фонд ще поема гаранции по кредит на обща стойност над 1.2 млрд. лв., колкото е финансовият ресурс по Програмата за развитие на селските райони до края на 2013 г.




Гаранции ще се дават по проекти за модернизиране на селските стопанства (мярка 121), за подобряване на икономическата стойност на горите (мярка 122) и за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти (123), уточниха от Министерството на земеделието.


По думите на шефа на ББР Асен Ягодин 80% от кредита ще бъдат покрити по гаранционната схема, а 20% - от изпълнителя на проекта, а това, по думите му, ще е голямо облекчение за малките и средните предприятия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK