Туроператори: Промените в Закона за горите ще навредят на летния туризъм

Туроператори: Промените в Закона за горите ще навредят на летния туризъм

© Цветелина Белутова, КапиталСъздаването на по-мащабна мрежа от скисъоръжения, които няма да се използват средно девет месеца в годината, ще постави под въпрос развитието на качествен летен туристически продукт в планините. Това прогнозират Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти и Българската асоциация за алтернативен туризъм в становище по повод предлаганите от правителството промени в Закона за горите.


Според поправките частни фирми ще могат да строят или разширяват ски съоръжения в горите, без да сменят предназначението на земята, каквото изискване има в момента.  От сегашните ограничения в началото на ски сезона се оплака дружеството "Витоша ски", което отказва да пусне лифтовете и влековете в планината с аргумента, че това би било в противоречие със сегашния закон.


Двете туристически сдружения обаче настояват правителството да оттегли от обсъждане в парламента проектозакона си за по-задълбочен анализ и съгласуване с туристическия бранш, съобщи БТА.
Според декларацията, която е адресирана до премиера Бойко Борисов и до министрите на икономиката, земеделието и околната среда, предлаганите от правителството промени "се правят под натиска на корпоративни интереси" и няма да помогнат за подобрение в конкурентоспособността на българския туристически продукт.


Според двете бизнес сдружения те ще засегнат един от стълбовете на неговото развитие и основен ресурс - зеленото богатство на България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK