Аварийната работа по време на снежните бури няма да оскъпи тока

Компаниите са могли да направят много повече, за да съобщят на клиентите си колко време ще останат без ток, каза шефът на регулатора.

© Петя Райковска

Компаниите са могли да направят много повече, за да съобщят на клиентите си колко време ще останат без ток, каза шефът на регулатора.Разходите за аварийно възстановителните дейности след снежните бури и бедственото положение в много населени места този месец, няма да се отразят върху крайната цена на тока. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред парламентарната комисия по икономическа политика и енергетика, цитиран от БТА. 


Всички съоръжения са застраховани и дружествата би трябвало да бъдат компенсирани от застраховките, посочи той.


Депутатите искаха да изслушат мнението на регулатора, на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, а също на държавните Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор за работата им по време на бедствието. 
Представителите и на трите ЕРП-та съобщиха, че са претърпели значителни щети и настояха за  външни инвестиции в мрежата, например от оперативните програми на ЕС, както и за по-лесни процедури за разширяване на трасетата на далекопроводите. ЕВН "Елекроразпределение" има над 2 км аварирали електропроводи, 106 счупени или наклонени стълба, а щетите се изчисляват на около 2 млн. лв.
Е.ОН "България Мрежи" има 35 км подменени проводници и 112 повредени стълба. ЧЕЗ изчислява щетите на 1.2 млн. лв.


По думите на Семерджиев основният проблем е била липсата на адекватна информация за потребителите. Компаниите са могли да направят много повече, за да съобщят на клиентите си колко време ще останат без ток, каза той.


Операторите имат право да ограничават захранването до 48 часа при бедствено положение, след което законодателството предвижда захранването да бъде възстановено и дружествата трябва да отчитат това, припомни шефът на регулатора.


Семерджиев се съгласи, че на места е било трудно този срок да бъде спазен и призова да не се омаловажат усилията на аварийните екипи. Все пак изтъкна, че е било недостатъчно  използването на генератори за аварийно захранване на важни обекти като помпените станции например. Освен това според него трите ЕРП-та са можели да действат по-добре, така че населените места да бъдат снабдени с ток по-бързо.


Жители на засегнати селища са подали колективни жалби срещу електроенергийните компании заради продължителните прекъсвания на тока, каза шефът на регулатора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK