Кметове също ще обявяват инвестиционни проекти за приоритетни

Кметове също ще обявяват инвестиционни проекти за приоритетни

© Надежда Чипева, КапиталКметовете също ще имат право да издават сертификати на инвеститори, но само от клас Б, предвиждат промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които бяха обсъдени на дискусия днес, съобщи БТА.


С подготвяните промени общинските съвети ще определят праговете и критериите за издаване на сертификат, срещу който общината се ангажира да подкрепя проекта логистично и административно.


Обмисля се също корпоративният данък по важни проекти, да се отстъпва за две или три години на съответната община. Според министъра на икономиката Трайчо Трайков, цитиран от БНР,  това значително ще повиши инициативността на кметовете.
За проектите от клас А, които са на по-голяма стойност, сертификатите ще се издават от  Българската агенция за инвестиции, както и до сега, за секторите - пререработваща промишленост, логистика, високотехнологични дейности от производството и услугите. 


Третият вариант е сертификатът да се издава от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката. Това ще става, ако държавата прецени, че проектът е приоритетен за нея.


Работодатели, назначили голям брой хора, ще могат да се възползват също от облекченията за първокласни инвеститори, дори и да не са направили големи финансови вложения в развитието на бизнеса си в България, предвижда проектът. Така, според Министерството на икономиката и Българската агенция за инвестиции ще могат да получават сертификат и компании от сектора на услугите, в които създадените дълготрайни материални активи не са на голяма стойност, но заетостта е значима, се посочва в мотивите. 


За разлика от промишлените компании, които очакват държавата да ги подпомага с изграждането на инфраструктура, в този случай помощта ще е под формата на възстановяване на осигурителните вноски за период от 3 години, информира агенцията. Това ще става само при условие, че проектът е за голям брой работни места във високотехнологичен сектор или в община с безработица над средната.


Председателят на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов поясни, цитиран от БНР, че България губи инвеститори в конкуренцията на Сърбия, която предоставя субсидии за нови работни места.


Участници в дискусията са изказали мнение, че тези промени могат да бъдат предпоставка за нелоялна конкуренция, тъй като предвиждат привилегии само за новите инвеститори, информира БТА.


За да не се стигне до ситуация, където някой инвеститор казва "ние ще разкрием 1000 работни места", държавата да му плати някаква сума и след това да се окаже, че вместо 1000 човека ще има 100, по-правилно всъщност е да се възстановява част от плащанията, които инвеститорите правят, предложи Георги Ангелов от "Отворено общество", цитиран от БНР. По думите му те ги използват, за да принудят Сърбия да им дадат малко повече пари, а такива опортюнистични компании не са нужни на България.


Според Светла Костадинова от Института за пазарна икономика осигуровките и наемът не са основният проблем за компаниите.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на leikata
  leikata
  Рейтинг: 213 Неутрално
 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1330 Неутрално
 3. 3 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Не е ли добра (ако го няма в закона) да се запише изрично кой може да кандидатсва за сертификат - само ако е инвестиция в производство и ограничен брой услуги (тип кол, HR център), които създават дългосрочни работни места и прозрачно отчетени инвестиции.

 4. 4 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 829 Неутрално


  Аз пък искам да ми се разтълкува "общината се ангажира да подкрепя проекта логистично и административно.", че покрай моето законосъобразно тълкувание ми се вплитат и малко по "интересни" нюанси за смисъла на "подкрепя"...

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK