НАП даде гратисен период за електронните ДДС-декларации

В ръководената от Красимир Стефанов агенция са пресметнали, че новите електронни услуги спестяват по 330 млн. лв. на бизнеса.

© Надежда Чипева, Капитал

В ръководената от Красимир Стефанов агенция са пресметнали, че новите електронни услуги спестяват по 330 млн. лв. на бизнеса.Националната агенция за приходите дава един месец гратисен период за компаниите, които от 1 януари по закон са длъжни да подават месечните си декларации по ДДС по интернет.


Според промените в Закона за ДДС е-документа са длъжни да подават дружествата, които през месеца са извършили повече от пет покупки или продажби.


За да не създават затруднения на фирмите, от НАП предвиждат гратисен период, така че правилото ще важи за ДДС-декларациите за януари 2012 г., които се подават до 14 февруари 2012 г.
От приходната агенция уверяват, че подаването на документа по интернет ще е много по-лесно и удобно за фирмите. За да се ползва обаче, е необходим електронен подпис, който по информация на НАП  струва под 50 лв. Ако фирмата не разполага с такъв, тя може да упълномощи друго дружество - например счетоводно, за да да подаде декларацията от нейно име.


Данните на НАП сочат, че ДДС документи по електронен път изпращат над 80% от регистрираните около 210 000 търговци. Общият брой декларации, които влизат в агенцията годишно  по електронен път е над 40 милиона. В приходната агенция са изчислили, че електронните услуги спестяват на фирмите поне 330 млн. лв. на година от това, че не губят времето на своите служители в път и опашки.


Повече подробности за новото изискване могат да се видят в Интернет страницата на НАП www.nap.bg или да се получат на телефона на Информационния център на агенцията 0700 18 700.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK