Дянков: Да се разсекретят преговорите за "големия шлем" на Първанов

Симеон Дянков

© Надежда Чипева, Капитал

Симеон ДянковСпоред вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков ще е полезно да се разсекретят документите от преговорите между България и Русия за енергийните проекти от "големия шлем" на бившия държавен глава Георги Първанов. Той коментира идеята на Синята коалиция в интервю пред БНТ.


"И за обществото, и за правителството, и за бъдещи правителства ще е полезно да знаем как са водени преговорите и била ли е защитена българската позиция", каза Дянков по повод договорите за АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас - Александруполис". По думите му има неясни неща не само в икономическия и финансовия аспект на преговорите, но и къде е бил българският интерес. 


Помолен да коментира интереса на американски пенсионен фонд към участие в проекта за АЕЦ "Белене" Дянков отговори, че е чул за такъв  интерес, но процедурата предвижда преди да се заговори за партньорство да се провери щателно дали фондът наистина разполага с обявените средства и какъв е произходът им. Едва след това можело да се твърди, че има сериозен инвеститорски интерес. 
Дянков каза, че ако е можел да участва във взимането на решения за Гърция, би казал "не" на отпускането на поредния стабилизационен транш от 130 млрд. евро, за който преговорите се бавят.  "За разлика от Италия, където правителството на Монти за 2 месеца успя да направи пенсионна реформа, либерализира пазарите и стабилизира страната, в Гърция това не се случи. Щях да кажа "не" на поредния транш към Гърция заради това, че през 2011 г. при големия фокус от всички европейски институции дефицитът е същият, както през 2010 г., не са успели да направят мерките, които са обявили. Когато това се повтаря трета поредна година, се съмняваш има ли политическа воля за реформи", коментира Дянков.


По 30 - 40 млн. лв губи Сребърният фонд всяка година заради отрицателните лихви в БНБ. С този аргумент Дянков защити идеята си да се разширят възможностите за инвестиции на парите във фонда. Той ще може да инвестира не само в български, но и в чужди ДЦК, а след време - и на българската и чужди фондови борси. "Не е добра стратегия да сме сигурни, че всяка година губим по малко", каза Дянков. 

Още от Компании

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK