Земеделският министър се похвали с най-модерната ортофотокарта в ЕС

Земеделският министър се похвали с най-модерната ортофотокарта в ЕС

© Надежда Чипева, КапиталБългария разполага с най-съвременната ортофотокарта в целия Европейски съюз. Оценката е на специален одит от Европейската комисия. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на земеделието Мирослав Найденов.


По думите на министъра той е предложил Министерството на регионалното развитие също да използва ортофотокартата, основното предназначение на която е да заснеме всички ниви на земеделските производители, за да може да се определи точно субсидията за всеки парцел.


Запитан от депутата от БСП Георги Пирински защо е поискал от бюджета по над 2 млн. лв. годишно за цифровата карта, Найденов отговори, че парите са за годишно обновление на данните в нея. Според изискванията на ЕС ортофотокартата трябва да се обновява с поне 20% всяка година, докато намерението на България е да обновява по 25% от нея.
Миналия месец Министерството на земеделието и храните поиска 10.7 млн. лв от централния бюджет, които да бъдат използвани за самолетни снимки на земеделските земи в страната до 2015 г.


Средствата са разпределени сравнително поравно между отделните години. Най-много пари се планира да бъдат предоставени за тази година- 2.83 млн. лв, с които да се заснемат над 29 хил. кв.км или 26.3% от територията на страната. Обществената поръчка трябва да тръгне най-късно през май.


"В първите три-четири години ортофотокартаа не беше обновявана и получихме санкции от 90 млн. лв. от Брюксел. Толкова струваше на България бездействието на моите предшественици", каза Найденов пред депутатите. 

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 676 Любопитно

  ако можеше и за язовирите да изготви една такава карта или поне документация кой чий е...

 2. 2 Профил на old27530804
  old27530804
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Още една поредна стъпка в правилна посока.

 3. 3 Профил на sasho1914
  sasho1914
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А защо трябва да се снимат от самолет, не може ли от сателит? Че един час полет на самолет хич не е евтин.

 4. 4 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Миро пак са го изпързаляли. тоз път от геодезическата мафия. Хич не е за хвалене с ортофокартата си.
  Щото е с пъти по-скъпа от сателитните снимки и ненужно висока точност.
  Точност до половин метър, която може да получи от сателита му е съвсем достатъчна за нуждите да излови тарикатите изорали чужда нива.
  Навремето така геодезистите забиха в закона трасирането на парцелите из нивя и баири със сантиметрова точност, като за градски кадастър и счупиха парата, като трасираха тук- там на който дошъл на терена.
  И сега понеже не разибрат от обработка на сателитни снимки фърчат със самолети и фотоапарати да снимат, а Миро плаща като поп.

 5. 5 Профил на typalypa
  typalypa
  Рейтинг: 506 Весело

  най-модерната ортофотокарта при най критикуваната и бедна държава членка на евросаюза ........................

 6. 6 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 815 Неутрално

  гугъл сателайт е доста детайлна, дори извън градовете, а това е безплатната версия.. Не правя реклама но защо трябва да откриваме топлата вода и да харчим милиони от бюджета?

  Евроатлантида
 7. 7 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Евала в всичко да стане така.

 8. 8 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 632 Неутрално

  С малко неща можем да се похвалим на Европейско ниво, ето защо смятам че в Министерството на Земеделието с право се гордеят от добре свършената работа.
  А колкото за Гугъл - то там информацията не е актуална.

 9. 9 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 893 Весело  [quote#6:"sa6"]но защо трябва .... да харчим милиони от бюджета? [/quote]Защото[quote#6:"sa6"]гуъл сателайт ...е безплатната версия.[/quote]

 10. 10 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 941 Неутрално

  [quote#6:"sa6"]защо трябва да откриваме топлата вода и да харчим милиони от бюджета?[/quote]

  Не се ли сещаш?

  Никога повече мутри начело на България.
 11. 11 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#8] от "2029":
  Освен гугъла, си има и съвсем актуални снимки, които струват праи, но много по-малко от ортофотозаснемането.
  Я да го питат Миро кои държави в Европа обновяват картите си по този допотопен и скъп начин, да видим кво ще каже.

 12. 12 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много е зле картата,системата е много по-зле от предишната.Новата система е така направена,че земеделците при очертаването не виждат границата със съседните парцели.Няма и точки с координати,които да послужат за ориентир.По този начин се получават много неволни застъпвания,които служат на разплащателната агенция като повод за санкции.Застъпванията са изключително много,почти няма нива,която да не е застъпана!Понякога става въпрос само за 5см.Публична тайна в бранша е че всички тези недомислици не са случайни!По този начин държавата си спестява няколко процента от дължимата субсидия.Сумата е впечатляваща!

 13. 13 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Освен това,от тази година,данните от споменатата система ще бъдат сравнявани с паралелна"ръкописна"система,която се прави при селските кметове.На практика данните в двете системи се припокриват,но повода за втората са комасациите.Цялата работа е така направена,че едни и същи данни се попълват десетки пъти всяка година!за всеки един парцел!И на следващата година пак,независимо дали има изменения или не!Във всяка нива има няколко десетки парцела с различни собственици.Изписват се тонове хартия.Разбира се,за всяка техническа грешка,допусната при многократното попълване,земеделеца рискува санкции!!!Цялата работа е една голяма каша,която всяка година и със всеки следващ министър става все по-зле!Според мен темата заслужава сериозно журналистическо проучване,ако журналистите от Капитал проявят интерес,мога да им съдействам!За съжаление,всички медии,в които се появи рекламния спот/каре/банер"ТИ ИМАШ ПРАВО НА ТЕЗИ ПАРИ!рязко губят интерес към темата!

 14. 14 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "sa6":
  До коментар [#3] от "sasho1914":

  Гугъл Сателит не става за тази работа - едно, че има доста слабо покритие за България, точността му не върши абсолютно никаква работа, а и е брутално неактуален. А и никоя държава в света не ползва Гугъл сателит за тази дейност, което не е случайно. Все пак се смятат реално обработваеми площи на базата, на които се плащат пари на декар - нужна е нещо доста по-сериозно.

  Ортофотокартата на земеделското министерство, ако не се лъжа има разделителна способност 50см, но не я бъркайте с точност. Това може да се постигне и със сателит, но засега 50см е максималната разделителна способност, която е позволена за цивилни цели и е много скъпа. Със сателитите имате и други проблеми - облаци примерно. Докато със самолет може да се планира според времето, което е важно, защото ако землището е цялото в облаци, смисъл много няма. Не можеш да кажеш на сателита лети над България сега, че времето е хубаво, а и за да получиш снимки от даден период се плаща много допълнително. Затова напълно нормално е да използват аерофотоснимки, това се прави навсякъде за такъв тип дейности.

  Друг е въпросът, че ще има много проблеми с тази карта, защото предполагам се сравнява с кадастъра, а при разликата в точностите сигурно се явяват много проблеми, разлики, несъвпадения. Така че е доста недомислена история и типичен пример за нещо, което се прави на парче.

  Изказването, че имаме най-модерната картата е глупост, защото няма модерна карта има актуална и остаряла карта. Та нашата е актуална по простата причина, че едва отскоро процедират по този начин за субсидиите, заради случаите на декларирани обработваеми площи, които реално не се обработват, а само се прибира субсидия.

  До коментар [#4] от "k_":
  Пълни глупости. Типичното неуважение на българина към работата на другия - особено, ако и хабер си няма какво точно и защо точно нещо се прави. Обработването на сателитни изображения и такива от самолет е на един и същи принцип, само за информация. А аерофотограметрията не е допотопен метод. Кажи ми с кой точно сателит можеш да получиш ортофотоснимка с резолюция 2.5см/пиксел? И ще е интересно да дадеш ценоразпис при еднаква резолюция и хомогенна актуалност на сателитното спрямо аерофотоизображението и точност на получения ортофотоплан, по възможност без облаци, нали... Иначе просто си говорим и плюем на общо основание.

 15. 15 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#14] от "Wasabi":

  гугъл сателит купува цифрово заснети карти от оператори като digitalglobe, teleatlas и други, като разбира се не им е изгодно да актуализират в безплатната карта. Не споря но мисля че съфорумците възразяват главно срещу прахосването на пари - няма смисъл да имаме "най-модерната" и точна карта, след като можем да купим нещо готово което да върши работа. А за тези 50 см ми се струва че са повече разделителна способност отколкото точност, позицията на самолета и ъгъла също е от значение

  Евроатлантида
 16. 16 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#15] от "sa6":
  50см са си разделителна способност на снимката разбира се. Много от изображенията на Гугъл с най-голяма резолюция са правени също със самолет - например в Англия.

  Разбирам, че хората са настръхнали от неразумни харчове, но предполагам за този харч са натискали точно ЕС. Защото далавери със земеделските субсидии се правят много и не само в БГ. Гърците дори пластмасови маслинови дръвчета са "садили" само и само да излъжат онова, което снима отгоре. А картата не е нито най-точната (резолюция от 50см си е средна, даже ниска за аерофотоснимки.), нито е "най-модерната". Просто е съвсем скоро правена, което предполагам отчитат от ЕС. Не обръщайте внимание на смешното самохвалство на един очевидно неадекватен и некомпетентен министър.

 17. 17 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 893 Весело

  [quote#15:"sa6"]възразяват главно срещу прахосването на пари - няма[/quote]Ясно е ,че тази работа става с пари . И даже 50см. са важни. Проблема е да не се правят повече големи глупости с картографирането. То не бяха едни фирми, после други, не бяха ДжПиЕси, та на такава система се въвеждат данните,после на друга се конвертират,после пак обратно,пълна каша.
  И накрая.. картите на гуглето най-читави.
  Резил..

 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#14] от "Wasabi":
  И за къв чеп ти е снимка с 2.5см пиксел за нивите? Как ще го нанесете на терена като грешката от кадастъра на земеразделянето е 40см? Ще кесите с ДжиПиЕсите с часове из трънаците по деретата и ще се джавкате за 5сантима на точка?
  Подлудихте хората със землемерските си простотии.
  А тва, че дет го разправяте и баламосвате Миро и другите министри, че облаците пречели на сателита и не можело да се снима показва, че хал хабер си нямате от тез неща. То като има мъгла и самолета не може да снима, нали?
  Що се отнася до цените - ами питайте бе. Ама знаете ли за кво и къде да питате?
  Пък и като питате, те като ви разберат кви сте калинки естествено ще ви нахлузят цените.
  И пак - коя от развитите европейски държави използва допотопно ортофотозаснемане да си обновява картата?
  На бас се хващам, че още сте с руските фотоапарати по самолетите от преди 50г.

 19. 19 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "acb16":
  Тези каши са получават поради различни финансови интереси и различна компетентност на хората взимащи решения или отговарящи за тази дейност. Като навсякъде в БГ.

  До коментар [#18] от "k_":
  С такъв дървен философ, който не прави разлика между облаци и мъгла и чете избирателно е трудно да се разговаря.
  Снимки от самолет се ползват във всички страни в ЕС, заедно със сателитните. Включително и в България за някои части се ползват сателитни изображения. Двете имат различни предимства и недостатъци, но щом сте толкова запознат трябва да ги знаете. Но основата на повечето LPIS в ЕС са си "допотопните" ортофотоснимки от самолет, нищо че дори американците ги ползват заедно с ултрамодерните си военни шпионски сателити.

  Ето тук може да прочетете нещо относно този проблем като цяло за ЕС и да си прочетете, в кои страни какви методи се ползват:

  http://marswiki.jrc.ec.europa.eu/wikicap/index.php/Role_of_the_orthoimagery_in_the_creation/update_of_LPIS

 20. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#19] от "Wasabi":
  Е, браво!
  Значи не са чак толкоз несветнати за технологиите наште землемери.
  Толкоз са светнати, че заедно с румънците платили два пъти за едно и също нещо. Купили си те ИКОНОСА-а, щото самолетите им закъснявали и после пак си ги прелетяли.
  Като е за комисион с държавни парета - землемера няма насита. Пазарува на едро и със замах.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK