Френски министър допуснал пред Трайков, че забраната на шистовия газ няма да е завинаги

 Забраната в България беше въведена след множество протести. 

© Красимир Юскеселиев

 Забраната в България беше въведена след множество протести. 



Френският министър на индустрията, енергетиката и цифровата икономика на Франция Ерик Бесон, чиято страна забрани "фракинга" на шистов газ миналата година, е прогнозирал пред българския си колега Трайчо Трайков, че "очаква този дебат отново да се възобнови, защото очевидно това е голям шанс, който никоя страна не може да си позволи да отпише завинаги като възможност". Това съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.


Българският парламент миналия месец също наложи мораториум върху фракинга при проучванията.
Двамата са разговаряли преди ден в Париж на среща на енергийните министри на 16 -те държави от ЕС, които развиват ядрена енергетика, посветена на сътрудничеството в научно-изследователската дейност и в управлението на кризи.


Трайков и Бесон са обсъдили възможностите за участие на френски компании в ядрени проекти в България. Френската EDF е част от консорциума, избран да работи по удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".




Проектите от Южния газов коридор са били тема на разговора на Трайков със секретаря по търговията към Министерството на финансите на Великобритания лорд Джеймс Сасун (с ранг на заместник-министър). В съобщението се припомня, че британският енергиен гигант Бритиш Петролиум е основен член на консорциума Шах Дениз, който планира и строителството на тръбопроводи.


По време на форума българският министър е изтъкнал предимствата на ядрената енергия в процеса на декарбонизация на икономиката с ниските й емисии на въглероден двуокис. Отбелязал е също, че е важно коректното изчисляване на пълната себестойност на ядрената енергия, като се вземе предвид целият жизнен цикъл на централите, включително разходите по извеждането им от експлоатация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK