Сделките за различни видове дървесина тръгнаха в диапазона 45 - 130 лв. за куб. м

 

© Цветелина Белутова, Капитал

 Сделки с различни видове дървесина са сключени на Софийската стокова борса в първия ден, в който държавните горски стопанства обявиха количества за продан през борсата, каквото е новото нормативно изискване.


От информационния бюлетин на Софийската стокова борса се вижда, че най-скъпо се е търгувала едрата иглолистна дървесина - в диапазона от 70 до 130 лв. за куб. м.


Предложените от горските стопанства технологична иглолистна и широколистна дървесина са намерили купувачи при цени съответно 45 лв. и 70 лв. Сделка за едра широколистна дървесина е сключена за 80 лв. за куб. м., дървата за огрев се търгуват в диапазона 40 - 65 лв.
Ще правим борсова търговия, защото е най-честна, най-открита и най-прозрачна, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов, който присъства на първата сесия за продажба на дървесина на борсата. Срещу този метод на продажба, който според нормативната уредба трябва да обхване над 40% от добиваните количества в държавните лесничейства, възразяват депутатите от левицата. Те смятат, че комисионната от 0.2% за посредника е прекалено голяма и подозират, че сделките се сключват с подбрани фирми. След размяна на реплики депутати от БСП обявиха, че ще дадат министъра на прокурор заради умишлено увеличаване на цената.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Комунетата и тук ореваха орталъка. Явно им секна още един незаконен доход. Комуненца, постепенно ще станем нормална държава, колкото и да не ви се иска.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на akostamosta
  akostamosta
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Нещо цените им са ниски...Купувам от време на време иглолистен матераиал, но под 400 лв/куб. метър не са ми падали. За какъв вид дървесина по-точно става дума в статията - трупи, разбичена, сурова сушена, каква влажност....?

 3. 3 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#2] от "akostamosta":

  На корен! Такива цени като твоите вероятно са за фасониран сух материал?

  treasurer
 4. 4 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Мисля, че мога да дам добра цена за "целулоза - чам " в северозападна България.
  " ДАЙТЕ ДОБРА ЦЕНА ПА ЧЕ СЕ НАПИЕМЕ КАТО БАРОВЦИ - СЪС ВСИЧКИ ЕКСТРИ !! "

 5. 5 Профил на akostamosta
  akostamosta
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Сух, влажност 12-13, талпи по 7 см, не е фасониран

 6. 6 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ЯДЕМ ДЪРВОТО ОТВСЕКЪДЕ - А КОЛКОТО ДО ЦЕНАТА - ТО ТЯ ИЗЛИЗА ПО - ЕВТИНО ОТ ДЪРВАТА ЗА ОГРЕВ !!!!

 7. 7 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "akostamosta":
  ДАЙ ДА ГО "завоелираме малко", че ще се наложи да плащаме някое данъчно задължение от 1 000 000 лирети.
  Само Аз изкупувам около София

 8. 8 Профил на nemoest
  nemoest
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "daniel_defoe":
  Боже ,прибери си вересиите !!!!

  Maxime crudelis of Dominus castigati peccatum est stultitia. Res sacra est miser stultus
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  [quote#1:"daniel_defoe"]
  Комунетата и тук ореваха орталъка. Явно им секна още един незаконен доход[/quote]
  какво комундета бе просто дървената мафия се прегрупира както гущера си реже опашката!

  Циганите и тези от верските малцинства пак ще си крадат дърва просто закона дава преимущество на хората с парите и на тези които изобщо нямат !

  Министъра защитава интереса на преките избиратели и преките рушветодатели !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Любопитно

  А какво да кажем тия които имаме наследствени гори и не можем да ги ползваме ,както в нормалните държави !?

 11. 11 Профил на bulgaria2012
  bulgaria2012
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как една добра политическа воля на практика може да се реализира като далавера.
  Добра политическа воля да наречем намерението на ГЕРБ да осветли продажбата на дървесина от горите държавна и общинска собственост. Далавера е резултатът, до който би довел прилагането на иначе доброто намерение.
  ДОБРИТЕ са управляващите с политическата воля. ЛОШИТЕ са субектите, които се страхуват от навлизане на конкуренция и намаляне на печалбите за сметка на по – високи цени на дървесината за държавата и общините. ЛОШИ са и събектите, прилагащи добрата политическа воля или всички са ЛОШИ, а дброто намерение е само плакат?
  Конкретно става дума за изискването на НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВЪЗЛАГАНЕ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЕЙНОСТИ В ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ - ДЪРЖАВНА И ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, И ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА ДЪРВЕСИНА И НЕДЪРВЕСНИ ГОРСКИ ПРОДУКТИ, в сила от 06.12.2011 г., 42 на сто от обема на добитата категория едра строителна дървесина и асортимента дървесина за технологична преработка да се предлага на стоковата борса.
  ПОЛОЖИТЕЛНОТО се състои във факта, че управляващите имат намерението да се осветлят продажбите като са предвидили тази възможност. Това е само една от общо шест възможни процедури, но задължителна за 42 % от определената категория дървесина и то за срок от 15 дни, след което непродадените количества се предлагат по другите процедури. Веднага едните лоши надигнаха вой, че това ще оскъпи дървесината, че няма подобна европейска практика. Ясно е, че оскъпяване от общо до 2 % при борсова сделка е нищожно на фона на разлики до 50 % при досега прилаганите процедури. Съществуват вариации в приемо – предаването на количество, определено по субективен начин в плътен кубик (в досега прилаганите практики) или отново до 50 % вариации в съдържанието на влага, в случаите когато количеството се определя в тегловни единици. Друг е въпроса, че никой не би си купил чрез стоковата борса по–скъпо като би могъл да изчака тези 15 дни и да си закупи, без да плаща разходите, свързани с борсовата сделка. Тоест въвеждането на тази процедура не задължава по никакъв начин потенциалните купувачи да закупуват по нея, а дава само една допълнителна възможност за осветляване на цените и условията. Явно, че тук лошите се притесняват че към предложените количества на стоковата борса ще проявят интерес и други търговци, би се създала истинска конкуренция, цените да си намерят пазарните стойности и далаверата да намалее. Що се отнася до другия аргумент на лошите за липса на европейска практика нека кажем че е неумесно да се сравняват кон с кокошка. България е държавата с най-голям дял на публична /държавна и общинска/ собственост в горите в Европа – над 80 % и точно поради този факт има крещяща необходимост от механизъм, гарантиращ интереса на СОБСТВЕНИКА. В среда, където частната собственост е преобладаваща или поне достатъчна ситуацията е съвсем различна, защото така има още един участник – контрольор, защото цената на дървесината от частните гори служи за ориентир и е не възможно или изключително трудно сбъдването на практики, при които цената се обявява за някаква еденица, а се предава количество, което е от 1,2 до 1,5 пъти съответната еденица, например.
  ПРОБЛЕМА обаче е в начина на прилагане на доброто намерение. Дали от неразбиране или подтикнати от лошите, прилагащите намерението допускат ред нарушения на нормативни актове и вървят към резултат, който не е целен при определяне на политиката, което ги превръща в другите лоши. Конкретно става въпрос за факта, че борсовите членове, представляващи интересите на държавните предприятия са назначени по напълно непрозрачен начин. С факта, че в писмо от главният изпълнителен директор на борсата, чрез МЗХ до директорите на държавните предприятия са посочени борсовите членове, с които да се сключат договорите за възлагане на продажбите, трябва да се занимае ДКСБТ като орган, който следи за прилагането на ЗСБТ. В същият момент, обаче отговорността за избора на борсовия член е на директора на държавното предприятие. Тази отговорност за целесъобразност е „добра” само от гледна точка на лошите, които явно имат власт над директорите (директорите се назначават след конкурс от Министъра). От гледна точка на законосъобразност, обаче няма нищо добро - от която и гледна точка да застанеш. По груби сметки, на предлагане на стокова борса подлежат около 840 000 куб. м. дървесина (42 % от около 2 000 000 куб. м. е годишният добив на едра строителна дървесина и асортимента дървесина за технологична преработка според годишните планове за ползване на дървесина на държавните предприятия за 2012 г.) по поне 50 лв. за куб. м. прави прогнозна стойност от 42 000 000 лв. Не е известно колко е договореното комисионно възнаграждение за назначения борсови член, но прекият разход на самият борсов член към стоковата борса е 0,2 % от стойността на борсовата сделка, към което е редно да добавим още толкова, която сума ще остане за самият борсов член, който и ще свърши основната работа. Така изчисленият разход на шестте държавни предприятия възлиза на 168 000 лева. Дори да ги разделим на шест – по равно за всяко предприятие, то излиза, че всяко от тях ще направи разход от 28 000 лева за борсовите сделки на годишна база. ЗОП и НВМОП регламентира, че при разход за услуги на стойност от 15 до 50 хиляди лева за минимум 12 месеца, /всички спомената суми са без ДДС/ следва процедурата с трите оферти. Тук следва да се уточни, че 0,2 % получавани от борсата за които говори министъра са само част от комисионното възнаграждение за борсовата сделка, в случая половината, която се заплаща от борсовия член на борсата. ДП не запбащат отделно 0,2 % за борсата, защото няма и неможе да има отношения със самата борса и толкова за борсовия член, а плащат 0,4 % на борсовия член, който се разплаща с борсата, както и да се обяснява, разходът на ДП за борсовата сделка като цяло е 0,4 %. Ясно е, че за предприятията, управляващи по-малки горски територии този разход ще е под 15 000 лева и те са ОК, но за някои от другите ще надвиши 50 000 лева, където вече процедурата регламентирано е прозрачна и подробно описана в НВМОП, но отнема време.
  ФАКТОРЪТ ВРЕМЕ. Това е следващият мотив на лошите. Освен, че при този подход се заобиколят два закона назначавайки борсови членове без необходимите процедури, бърза се и да се сключат сделките с „нашите” фирми. Лесно е - назначените директори на държавни предприятия възлагат продажбата на недобитата все още дървесина чрез назначените борсови членове на определените фирми по възможно най–бързият начин. И стана. В подкрепа на факта, че се бърза, е обстоятелството че се продава недобита все още дървесина. Законосъобразно е, защото е предвидено в Наредбата, но за целесъобразност не може да става дума. При изключително непрозрачните условия за продажба, поставени на назначените борсови членове (които условия на всичко отгоре писмено се предоставят в последния момент преди борсовите сделки, за да не се развали замисъла) няма нормален търговец, който да купи и в последствие да се изненада, че трябва например да направи огромни разходи за натоварване от т. н. временни складове, за чието местоположение не се знае нищо и то в определен срок. Колко по–прозрачно би било ако в цената за продажба е калкулиран разходът за натоварване, знае се точното място на временния склад, може да се направи оглед на добитата вече дървесина за количество и качество и на борсата да се коментира само цената за конкретно количество.
  КАК БИ ТРЯБВАЛО да стане?
  Директорите на държавните предприятия, след като са наясно с правилата, залегнали в Наредбата следва да изберат борсови членове, които да ги представляват на стоковата борса. В България има три лицензирани стокови борси. Държавните предприятия нямат и няма начин да имат каквито и да е отношения със стоковите борси, освен ако не кандидатстват за закупуване на членство, който случай сега няма да разглеждаме. В Закона за стоковите борси и тържищата изрично е записано, че се забранява на директорите и служителите да извършват брокерска дейност, да бъдат членове на борсата или да сключватдоговори с членове на борсата пряко или чрез свързани лица, да сключват търговски сделки пряко или чрез свързани лица, да предоставят избирателно или предварително търговска информация на членове на стоковата борса, на техните клиенти или на други заинтересувани лица, което всъщност е направил писмено директорът на Софийската стокова борса през очите на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Държавните предприятия могат да са единствено клиенти на борсовите членове и могат да имат взаимоотношения само с такива. За да си изберат борсов член, който да ги обслужва би следвало да проведат прозрачна процедура за избор на такъв, а не да питат директора на една от стоковите борси – факт, който освен че е незаконосъобразен, а и търпи развитие като директорът е предложил за „назначаване” конкретни борсови членове на всяко канкретно предприятие и това се е сбъднало!!!.
  Прозрачната процедура за избор на борсов член си представям така: Държавните предприятия обявяват публично на интернет страницата си или чрез покана до всички членове на всички стокови борси (както е направило СЦДП Габрово, което изпратило до всички членове, но само на Софийската стокова борса, покана за предложения за цена на комисионно възнаграждение – процедура, коята явно е спряна от МЗХ, защото е ясно, че назначеният борсов член е назначен на основание писмото на директора на борсата) да предоставят предложение, както за цена така и стратегия за продажба на дървесината. Стратегията да гарантира на държавните предприятия (ДП) ясни процедури, осигуряващи прозрачност, равнопоставеност, свободна и лоялна конкуренция, недопускане на дискриминация, проследяемост, публичност, гарантираност на сделките. Най-важното всъщност е СТРАТЕГИЯТА и тя трябва да има водеща роля при класиране на предложенията, ако са решили да продават прозрачно. В случай, че лошите не желаят това, работата им се улеснява значително като определят нищожно възнаграждение на назначените /досещаме се тези, които на вземат над масата как го правят .../, с цел да останат под всякакви стойностти, които биха ги вкарали в задължителна процедура, и едновременно бъдейки популисти, какъвто подход е реализиран в случая. Без приета и утвърдена стратегия ще могат по всяко време да си променят условията, да поставят дискриминационни такива и изкривяването ще е максимално като ще угодят на назначилите ги да уредят подадени от тях фирми, само дето при тези условия цената за дървесината, която ще получат ДП ще е далеч от пазарната. Като се замисля, от това имат интерес всички. Дори и тези, които ще бъдат дискриминирани и няма да могат да купят на борсата, защото няма да лъсне разлика в цената при борсовите сделки и тези по другите съмнителни процедури. Политическото ръководство ще докладва че е постигнало целта си като е осветлило тази търговия и „нашите” фирми ще бъдат уредени с добра печалба. Всички заинтересувани субекти са доволни като ощетени остават единствено държавните предприятия, които ще получат по-малко парични единици за дървесината от държавните и общински гори (над 80 % от горите в България, при частните просто няма нужда от механизъм за гарантиране интереса на собственика). Ето защо трябва да съществува процедурата през стоковата борса, както е разписана в Наредбата, но как ще се реализира е най-важното.
  Нека се върнем на темата как би трябвало да стане. Избирайки стратегия, предложена от кандидатите борсови членове, гарантираща в най-голяма степен защитата интереса на държавата, при максимално ясни и улеснени условия за купувачите, ДП възлагат продажбата на борсовият член. А това на коя борса той е член няма никакво значение за ДП и държавата, защото тя, чрез Държавната комисия по стоковите борси и тържищата е осъществила предварителен контрол като е издала лиценз и е приела, че отговарят на изискванията на закона и упражнява последващ такъв на всички стокови борси. Така няма да стои въпроса има ли държавна помощ в избора на стокова борса – частно дружество, а избора на борсов член ще се осъществи по правилата на ЗОП като основното не е цената на услугата а изготвянето и приемането на адекватна стратегия за продажба на вече добита дървесина.
  В последно време все по – често се смоменава поговорката за пътя към ада. Явно е актуална за настоящите управляващи. Отгоре са добрите намерения, изпълнителите обаче може да ни заведат към ада. Не по намеренията, по действията и резултатите ще ги познаете ...


 12. 12 Профил на black_jack
  black_jack
  Рейтинг: 467 Неутрално

  до 11 - мисля, че имате леки илузии относно как функционира нашата борса. ако смятате че там нещата са прозрачни, аз не смятам така. за да ви стане ясно се опитайте да разберете какви точно сделки са сключени - ще видите, че тази информация е "търговска тайна" или се опитайте вие да си купите по този механизъм дървен материал - ще видите, че нямя да успеете. да не говорим че на борсата се продава нещо което е в гората в момента - което е доста абстрактно - тоя материал не е на склад. купувача трябва да има някакви позиции за да е сигурен че това което си е купил ще е това, което ще излезне от гората някой ден и кога? Колебание на цената от 70 до 130 лв на едра иголистна дървесина (това не съм убеден дали отговаря на някакъв стандарт дори) в рамките на една сесия един ден е пълен абсурд - такива колебания на стоковите борси няма или дори да има - мисля че термина е "борсова паника".
  Но, нищо ново под слънцето...

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  "Те смятат, че комисионната от 0.2% за посредника е прекалено голяма"

  >>> две на хиляда е прекалено голяма комисионна? Веднага погледнах, дали не е 1-ви април, но не е

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 14. 14 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#2] от "akostamosta":
  Статията има характерен в последно време стил:
  - браво на ресорния министър
  - вижте колко сме честни
  - до сега не сте имали управляващи като нас
  - предните са толкова лоши и ни пречат да работим

  Неосъзнатия комунист #1 веднага се хвърли в атака!

  Иначе качеството на статията е - "А бе пишем тука нещо, пък каквото излезе"

 15. 15 Профил на akostamosta
  akostamosta
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПАСТОРА":

  Наистина, не само тази статия е такава. Много други страдат от задълбоченост и (малко) повече подробности. Много думи, половинчатости, непълна информация...

 16. 16 Профил на akostamosta
  akostamosta
  Рейтинг: 434 Неутрално

  да се чете: "липса на задълбоченост и подробности"

 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Висока е цената на дървата за огрев,ниска на широколистната.Аз широколистна,обла под 120лв не съм купувал.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Може ли жалещият се да представи малко документи по въпроса? Примерно: пратихме мейл на еди коя си дата с копие до министерство на земеделието, но нямаше отговор. После отидохме с адвокат и 3 свидетели, но брокерчето се скри. После пратихме нотариална покана, но стана еди какво си....

  Трябва да се има предвид, че търговците на дървесина имат репутация колкото на пункт за изкупуване на цветни метали. Така че е необходимо да вложат двойно старание, да документират подобни схеми. На една гола истерия никой няма да се върже

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  ПС. Държавата се е напълнила с ментета на Красьо Черния. Всякакви комедианти и позьори слизат от скъпи коли, размахват мобифони с позлатен циферблат, докато клакьорите им обясняват, че "Ете тойо че ти свърши раота, има има у мобилинио записани 2000 телефона на хора, коит движат държаата - секи с тарифата си отсреща...Пацоркаш ли му пецкта 50 000 пец-пец-бам-бам и раотата ти е опечена...". Или обратното "Ете вижте го тойо, тойо е наглАсил раотата...Не пускайте оферти, оти сао си губите вреето. Сичко в таа държаа е обещано - си ебало майката отсекъде...". Който иска, да се връзва!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  ПС. Държавата се е напълнила с ментета на Красьо Черния. Всякакви комедианти и позьори слизат от скъпи коли, размахват мобифони с позлатен циферблат, докато клакьорите им обясняват, че "Ете тойо че ти свърши раота, има има у мобилинио записани 2000 телефона на хора, коит движат държаата - секи с тарифата си отсреща...Пацоркаш ли му пецкта 50 000 пец-пец-бам-бам и раотата ти е опечена...". Или обратното "Ете вижте го тойо, тойо е наглАсил раотата...Не пускайте оферти, оти сао си губите вреето. Сичко в таа държаа е обещано - си ебало майката отсекъде...". Който иска, да се връзва!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK